Tráviace enzýmy: katalyzátory chemických reakcií a ich úloha

Žena rukami tvorí srdce, čo poukazuje na tráviace enzýmy a ich optimálne fungovanie

Tráviace enzýmy sú prirodzene sa vyskytujúce prvky v našom organizme, ktoré predstavujú životne dôležitú súčasť traktu nazývaného tráviaci systém. V prípade ich nedostatku telo nebude schopné správne rozložiť skonzumovanú potravu a tekutiny, takže živiny, by sa v organizme nedokázali vstrebávať a náležite zúžitkovať.

Čo sú vlastne enzýmy?

Enzým je určitý druh bielkoviny, ktorá sa podieľa prakticky na každom segmente procesov v tele. Hlavnou funkciou týchto bielkovín je urýchlenie, alebo katalýza chemických reakcií. Aktívne sa podieľajú okrem iného na budovaní svalovej hmoty, odstraňovaní toxických látok a udržiavaní tráviaceho cyklu.

Existujú rôzne typy enzýmov, z ktorých každý slúži inému účelu. V organizme sa nachádza približne 5000 druhov rôznych enzýmov, čo sú kategorizované podľa typu katalyzovaných chemických procesov. Vzhľadom na to, že prejsť všetky by trvalo pravdepodobne veľmi dlho, zúžili sme okruh na malú skupinu, ktorá je pre nás najrelevantnejšia.

Medzi hlavné orgány, ktoré produkujú enzýmy na podporu trávenia, patrí žalúdok, pankreas, tenké črevo, slinné žľazy a pečeň. Všetky naše enzýmy na trávenie patria do triedy hydroláz, teda skupiny enzýmov, čo urýchľujú rozklad (hydrolýzu) molekúl prijatej potravy na ich stavebné prvky.

Nedostatok tráviacich enzýmov môže viesť k celému radu problémov ovplyvňujúcich tráviaci trakt. Jedným z dôvodov môže byť vznik určitých zdravotných stavov, ako je napríklad zápal pankreasu, alebo exokrinná pankreatická insuficiencia (EPI). Pankreatitída je najčastejším ochorením ohrozujúcim tento orgán, vzniká zvyčajne v dôsledku upchatia kanála v dôsledku žlčových kameňov (nakoľko žlčník a pankreatický enzým sa dostávajú do rovnakého kanála spojeného s dvanástnikom), alebo v dôsledku nadmernej konzumácie alkoholu. EPI znamená, že pankreas neprodukuje dostatočné množstvo pre efektívne štiepenie potravy. V obidvoch prípadoch nastáva potreba nahradenie enzýmov nevyhnutných pre správne trávenie, a to doplnkami výživy. Týmto prístupom je tak možné prekonať nepríjemné príznaky ochorení a zabránite aj zhoršeniu ich pribehu.

Tráviace enzýmy a ich funkcie

Tieto enzýmy sú zodpovedné za urýchlenie metabolických procesov. Pomáhajú pri rozklade prijatých jedál a tekutín na bielkoviny, sacharidy (uhľohydráty), tuky a vitamíny. Tým podporujú rozklad užitočných živín v tenkom čreve, ktoré môže telo následne využiť, pokiaľ sa dostanú do krvného obehu.

Typy tráviacich enzýmov

Enzýmy, ktoré napomáhajú zdravému tráviacemu cyklu, možno rozdeliť do troch hlavných kategórií na základe toho, aké reakcie urýchľujú:

Amyláza

Amyláza je enzým životne dôležitý pre trávenie, ktorý rozkladá komplexné cukry prítomné v potrave, ako je napr. škrob, na ľahšie stráviteľné molekuly. Produkcia amylázy prebieha dokonca na dvoch rôznych miestach. Jedným z nich je ústna dutina, kde slinné žľazy produkujú slinnú amylázu. Tá spustí proces trávenia tým, že už počas prežúvania potravy začne štiepiť škrob, ktorý premení na menší sacharid, a to maltózu. Práve preto môžete pri konzumácii potravín s obsahom škrobu, akými sú je ryža alebo zemiaky, pociťovať mierne sladkastú chuť, ktorá je výsledkom uvoľňovania maltózy.

Na druhej strane bunky v pankrease produkujú pankreatickú amylázu, ktorá následne po tom, ako sa dostane do tenkého čreva, dokončí trávenie sacharidov. Z nich tvorí glukózu, ktorú mnohé naše orgány využívajú ako akýsi druh paliva na produkciu energie. Glukóza zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní správnych metabolických a biologických funkcií.

Proteáza

Pomenovaním proteáza sa označuje každý taký enzým na podporu trávenia, ktorý štiepi bielkovinu (proteín) na jeho stavebné prvky, aminokyseliny. Tráviaci trakt produkuje mnoho takýchto enzýmov, proteázy, avšak rozlišujeme tri hlavné typy: pepsín, trypsín a chymotrypsín. Niektoré bunky v žalúdku produkujú neaktívny enzým, takzvaný pepsinogén, ktorý sa pri kontakte s kyslým prostredím žalúdka zmení na pepsín. Pepsín narúša určité chemické väzby v bielkovinách, takže produkuje menšie častice, peptidy, čím spúšťa trávenie bielkovín.

Pankreas je zodpovedný za produkciu trypsínu a chymotrypsínu, ktoré vstupujú do tenkého čreva cez pankreatický vývod. Keď sa čiastočne strávená potrava dostane zo žalúdka do čriev, trypsín a chymotrypsín rozložia bielkoviny na stavebné prvky, ktoré sa vo forme jednoduchých aminokyselín môžu ľahko vstrebávať do krvného obehu.

Nedostatok aminokyselín vzniknutý v dôsledku stravy s nízkym obsahom bielkovín, môže spôsobiť v ľudskom organizme vážne problémy. Napríklad výrazne napríklad oslabuje imunitné odpovede, spôsobuje tráviace ťažkosti, urýchľuje proces starnutia, spôsobuje únavu a taktiež podporuje vznik rôznych alergií. Z toho dôvodu sú naše bunky vo veľkej miere závislé na príjme bielkovín, keďže aminokyseliny vznikajúce ich rozkladom prispievajú aj k regenerácii tela a k správnemu zabudovaniu vápnika do kostí.

Lipáza

Lipáza je enzým podporujúci trávenie, je produkovaný slinnými žľazami a pankreasom, a po tom, ako sa dostane do tenkého colonu, priaznivo pôsobí na proces vstrebávania tukov. Z hľadiska nášho zdravia hovoríme v prípade lipázy o nepostrádateľnom enzýme. Samozrejme, pomáha zabrániť takým poruchám tráviaceho systému, akými sú napr. citlivosť na lepok, alebo cystická fibróza. Lipáza je kľúčovým faktorom správneho trávenia tukov, ktorý má mimo iného priaznivé účinky aj na mnohé ďalšie telesné funkcie.

Nachádza sa v slinách, žalúdočnej šťave, sekrétoch pankreasu, črevnej tekutine a tukových tkanivách. Vykonáva rozklad takých tukov, akými sú triglyceridy. Tie premieňa na mastné kyseliny a glycerol. Triglyceridy sú potrebné pre energetickú rovnováhu tela, ale aj pre udržanie všeobecného zdravia. Jeho vysoké hladiny však zvyšujú riziko vzniku srdcových ochorení. A práve preto je také dôležité, aby si lipáza dobre plnila svoju úlohu v organizme!

Ďalšie dôležité enzýmy na podporu trávenie

Okrem hlavných skupín sa oplatí vyzdvihnúť aj ďalšie látky priaznivo pôsobiace na gastrointestinálny trakt (žalúdok a črevná sústava), z ktorých vám budú niektoré pravdepodobne veľmi povedomé.

Laktáza

Primárnou funkciou laktázy je štiepenie určitého typu cukru nazývaného laktóza. Táto látka je vlastne cukor nachádzajúci sa v mlieku a iných mliečnych výrobkoch. Laktóza sa nedokáže normálne vstrebať v organizme, potrebuje organizmus pre jej strávenie laktázu, aby rozložila obrovskú molekulu laktózy na dve menšie častice: glukózu a galaktózu. Tieto menšie molekuly cukru už bunky nachádzajúce sa v črevách dokážu ľahšie absorbovať. Pri nedostatku laktázy však laktóza zostáva v tráviacom trakte ako makromolekula, ktorú nedokáže využiť. Najčastejším vedľajším účinkom tohto javu je intolerancia, teda citlivosť na laktózu.

Celuláza

Celuláza je enzým, čo rozkladá celulózové rastlinné vlákniny na beta-glukózu a polysacharidy s krátkym reťazcom. Celulázu produkujú takmer všetky druhy baktérií, húb a rastlín, no človek a zvieratá nie. Skladá sa z niekoľkých rôznych enzýmov, ktoré spoločne umožňujú živým organizmom, ktoré nedokážu produkovať tento enzým, rozložiť celulózu na „jednoduché cukry“, ako je beta-glukóza. Táto chemická reakcia sa všeobecne nazýva celulolýza.

Po premene celulózy na polysacharidy, oligosacharidy, alebo vyššie spomenutú beta-glukózu, telo tieto látky buď využije, alebo sa ich jednoducho zbaví.

Vzhľadom na to, že ľudský organizmus nedokáže produkovať celulázu, je možné ju doplniť prostredníctvom doplnkov výživy. Aké výhody z toho z toho môžeme získať? Po prvé, tento tráviaci enzým pomáha kontrolovať hladinu krvného cukru premenou celulózy na menšie, ľahšie stráviteľné prvky cukru. Po druhé, podporuje udržanie optimálnej hladiny cholesterolu a taktiež ju dokáže aj účinne znižovať. Ba čo viac, hrá významnú úlohu pri vypudzovaní toxínov, voľných radikálov a iných škodlivých látok z bunkových membrán.

Maltáza

Maltóza je prírodne sa vyskytujúci cukor, vytvára sa vtedy, keď telo rozkladá škroby s dlhým reťazcom na kratšie molekuly pomocou enzýmu amyláza. Maltáza, ktorá sa nachádza v slinách a sekrétoch pankreasu, je enzým tráviaci uhľohydráty, oddeľuje väzbu spájajúcu dve časti molekuly cukru maltóza. Je teda schopný rozložiť obrovskú molekulu na glukózu.

Presnejšie povedané, maltáza štiepi disacharid maltózy na dve molekuly glukózy, ktoré organizmus poľahky oxiduje a uvoľňuje z nich energiu. Maltáza začína spolupracovať s inými enzýmami na trávenie sacharidov už v ústnej dutine, aby rozložila škrob a komplexné cukry na jednoduchšie, stráviteľnejšie zložky. Tento proces sa pri kyslejších fázach trávenia v žalúdku spomalí, alebo dočasne zastaví, no v neutrálnejšom pH prostredí colonu sa maltáza opäť dokáže vylučovať a pokračuje tak proces odbúravania.

Často kladené otázky

Keďže sme sa v našom článku zaoberali mnohými prvkami trávenia, považujeme za užitočné zhrnúť vyššie uvedené informácie a odpovedať na všetky všeobecné otázky, ktoré sa na danú tému objavia, aby ste získali jasnejší obraz v súvislosti s ňou.

Prečo sú tráviace enzýmy dôležité pre zdravie?

Tráviaci systém potrebuje enzýmy pre rozklad a vstrebávanie živín z potravín a tekutín, ktoré prijímame. Tento proces má priaznivé účinky na mnohé chemické reakcie: napríklad urýchľuje tvorbu energie, rast buniek a regeneráciu. Bez prítomnosti enzýmov by naše telo nebolo schopné zúžitkovať žiadne živiny, bez ohľadu na to, aké jedlo, potraviny sme práve skonzumovali.

Bohužiaľ, hektický štýl života dnešnej doby a nezdravé stravovacie návyky drasticky prispievajú k tomu, že tieto dôležité enzýmy sa z organizmu pomaly míňajú. Nedostatok enzýmu sa navyše ešte viac zhoršuje konzumáciou stále väčšieho množstva spracovaných, mrazených, pečených a mikrovlnne ohrievaných pokrmov. Takto prispievame k položeniu základov mnohých tráviacich problémov, z ktorých sa najčastejšie vyskytujú nasledovné: zápcha, hnačka, nadmerná tvorba plynov, pálenie záhy, reflux, priberanie a nadúvanie.

Pre koho sa doplnok výživy s tráviacimi enzýmami doporučuje a pre koho naopak nie?

Choroby žalúdka a tenkého čreva znižujú množstvo enzýmov, ktoré produkujeme. Preto sa osobám trpiacim syndrómom dráždivého čreva (IBS), zápalovým ochorením čriev, alebo nízkou hladinou žalúdočnej kyseliny odporúča doplniť spomínané enzýmy prostredníctvom doplnkov výživy. To isté platí pre pacientov s chronickým zápalom pankreasu, pretože tento stav má za následok úbytok pankreatických enzýmov. Pre osoby, ktorým bol chirurgicky odstránený žlčník, je tiež potrebný príjem enzýmov, pretože chýbajúcim orgánom sa rozklad tukov stáva nedostatočným, čo môže drasticky zvýšiť riziko vzniku tráviacich porúch.

Kto však netrpí špecifickým deficitom enzýmov (ktorý sa dá jednoznačne zistiť z vyšetrenia stolice), väčšinou iba zbytočne zaťažuje svoju peňaženku nákupom spomínaných potravinových doplnkov. Namiesto toho sa skôr odporúča vylúčiť zo stravy pokrmy, vedú k poruchám trávenia. Niekedy môže už aj vynechanie cukrov, obilnín a mliečnych výrobkov vyriešiť problém, ktorý chcú mnohí vyriešiť doplnkovými prípravkami.

Môžu doplnkové prípravky ovplyvniť účinky liekov?

Doplnky stravy s obsahom tráviacich enzýmov obsahujú prírodné zložky (napríklad látky rastlinného pôvodu), takže ich možno považovať za bezpečné. Môžu však mať negatívny vplyv na niektoré druhy liekov, ako sú medikamenty užívané v prípade cukrovky, alebo na riedenie krvi. Preto sa odporúča ešte pred nákupom doplnku poradiť sa s ošetrujúcim lekárom.

Majú doplnky výživy s tráviacimi enzýmami  vedľajšie účinky?

Áno. Pokiaľ vo vašom tele nie je zistený nedostatok tráviacich enzýmov, výživový doplnkový prípravok môže spôsobiť práve príznaky, ktorým sa snažíte vyhnúť. Okrem iného medzi ne patria nevoľnosť, hnačka a nadúvanie. Okrem toho môže prípravok spôsobiť alergické reakcie, ako je svrbenie, vyrážky, bolesti žalúdka a ťažkosti s prehĺtaním. Je dôležité skontrolovať zoznam zložiek prítomných v doplnku stravy, aby ste jasne identifikovali zložky, ktoré môžu spôsobiť podráždenie. Ak ste mali, alebo spozorujete niektorý z vyššie uvedených nepríjemných symptómov, okamžite prestaňte užívať prípravok a kontaktujte svojho lekára.

Zdroje: 

  1. https://healthyeating.sfgate.com/role-amylase-8526.html 
  2. https://enzyscience.com/blogs/news/what-are-protease 
  3. https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/lipase

Vitamín U so zľavou 20 %

Vitamín U je jediný produkt svojho druhu.

Jeho účinok zaujme najmä ľudí s podráždenou sliznicou žalúdka, pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a refluxe. Odporúča sa užívať osobám postihnutým žalúdočnými vredmi.