Nedostatok enzýmov: všetky dôležité informácie

Nedostatok enzýmov: všetky dôležité informácie

Tráviace enzýmy zohrávajú zásadnú úlohu pri rozklade prijatej potravy a pri efektívnom fungovaní tráviaceho systému. Práve preto môže byť nedostatok enzýmov vyvolávajúcou príčinou mnohých zdravotných problémov. Pozrime sa na to, ktoré druhy podporujú tráviace procesy, aké sú známe príčiny a príznaky ich nedostatočného množstva, resp. čo môžeme urobiť, aby sme nepríjemnosti odstránili.

Druhy tráviacich enzýmov

Medzi najznámejšie enzýmy v tele možno zaradiť nasledovné: 

  • Amyláza – Zodpovedná za rozklad uhľohydrátov. Jej hlavnou funkciou je zmeniť škrob na maltózu (cukor).
  • Proteáza – Štiepi bielkoviny na jej stavebné zložky, z ktorých sú aminokyseliny najdôležitejšie. Podporuje trávenie a vstrebávanie bielkovín, taktiež disponuje aj protizápalovými vlastnosťami (vyhľ. enzýmy na trávenie bielkovín, proteolytické enzýmy).
  • Lipáza – Zodpovedá za rozklad tukov, z ktorých vytvára glycerol a mastné kyseliny.

Ďalšie dôležité enzýmy

  • Laktáza – Rastlinný enzým, ktorý premieňa mliečny cukor, čiže laktózu, na glukózu a galaktózu.
  • Sacharóza – Podieľa sa na procese premeny sacharózy na glukózu a fruktózu.
  • Maltáza – Rozkladá glukózu na maltózu.
  • Bromelain – Enzým štiepiaci bielkoviny (proteíny), jeden z druhov proteázy.

Bez tráviacich enzýmov by skonzumovaná potrava jednoducho vyšla nazmar, keďže živiny, ktoré obsahuje, by sa v tráviacom systéme nedokázali vstrebať a zúžitkovať. Pre fungovanie nášho tela zabezpečujú tzv. potrebné “palivo”, teda energiu, ktorá je nevyhnutná pre rast, vývoj a regeneráciu (obnovu). 

Nedostatočná hladina pankreatických enzýmov môže spôsobiť mnohé ochorenia tráviaceho systému, ktoré môžu i napriek dodržiavaniu základov zdravého stravovania viesť k podvížive.

Príčiny ich nedostatku

Pokiaľ sa vo vašom živote vyskytuje z nasledujúcich všeobecných faktorov aspoň jeden, výkonnosť enzýmov a regenerácia buniek môže byť zhoršená. 

Chronický stres

Stres je prirodzená ľudská reakcia, ktorá je dôležitá pre prežitie. Jeho chronické hladiny však môžu byť základnou príčinou mnohých rôznych ochorení. Náš organizmus pri vypätej situácii automaticky prepne do takzvaného režimu „bojuj alebo uteč“. Posiela zvýšené množstvo energie do končatín, pumpuje adrenalín do krvného obehu a silne alarmuje zmysly. Z toho dôvodu sa pozornosť tela sústreďuje na iné procesy a nie na trávenie, do doby, kým „nebezpečenstvo“ nepominie. Dovtedy „pozastavuje“ energiu zameranú na trávenie. Problém nastáva vtedy, ak tento stav pozastavenia pretrváva dlhodobo. Hektický životný štýl, nedostatočný spánok, prepracovanosť a nesprávna strava prispievajú k rozvoju chronického stresu, ktorý čoraz viac ničí mnohé chemické reakcie v našom tele. V takejto situácii nie sú schopné plniť svoje funkcie ani naše tráviace enzýmy.

Nesprávne stravovacie návyky

Ako sme už vyššie spomenuli, telo si produkuje enzýmy aj samé, no vo veľkej miere sa spolieha aj na tie, ktoré vznikajú pri príjme potravy. Približne od 27. roku života ľudské telo začína produkovať menej enzýmov ako dovtedy. U osôb, ktoré dlhodobo konzumujú spracované, pečené a cukrami presýtené pokrmy, je pravdepodobnejšie, že sa stanú obeťami nedostatku spôsobeného nedostatočným prístupom tela k enzýmom. Ako koná pri nedostatočnom zdroji enzýmov? Začína „s poklesom v závislosti od veku“. To znamená, že osoby, ktoré v tínedžerskom veku a na začiatku dvadsiatych rokov preferovali stravu chudobnú na živiny bez toho, aby sa u nich prejavili negatívne príznaky tráviaceho traktu, môžu po niekoľkých rokoch začať pociťovať celý rad náhlych porúch trávenia.

Určité choroby

Následkom niektorých ochorení je reálna šanca, že sa prejaví vysoký deficit enzýmov, najmä pri ochoreniach, ktoré postihujú pankreas, alebo črevný systém, nakoľko práve tieto oblasti produkujú prevažnú väčšinu tráviacich enzýmov. 

Nasledujúce ochorenia majú značný negatívny vplyv na enzymatickú aktivitu tráviaceho systému:

  • Cystická fibróza
  • Rakovina pankreasu
  • Pankreatitída – zápal pankreasu
  • Exokrinná pankreatická insuficiencia (EPI): Menej časté ochorenie, komplikácia chronickej pankreatitídy a cystickej fibrózy. Symptómy zahŕňajú náhly úbytok hmotnosti, hnačku, mastnú a plávajúcu stolicu, zvýšenú tvorbu črevných plynov a nadúvanie.
  • Intolerancia na lepok – celiakia
  • Crohnova choroba
  • Ochorenie pečene
  • Syndróm kontaminovaného tenkého čreva (SIBO)

V prípade SIBO sa môžu prejaviť nasledujúce príznaky:

  • Pocit ťažkosti alebo nadúvanie po jedle
  • Únava
  • Pálenie záhy
  • Fibromyalgia (bolesť spojivového tkaniva)
  • Zápcha a/alebo hnačka

Aké má taký nedostatok príznaky?

Kožné problémy

Akné, ekzém a nevysvetliteľné kožné vyrážky môžu byť všetky príznakmi nedostatočného trávenia a nízkej hladiny enzýmov. Okrem toho, zrýchlené známky starnutia, ako sú vrásky prejavujúce sa príliš skoro, môžu naznačovať slabé vstrebávanie vitamínov, pre ktoré sú enzýmy nevyhnutné. 

Tuposť, bolesť hlavy, migréna

Ak pociťujete silné bolesti, alebo občasné migrény, ktoré prepuknú bez nejakého dôvodu, je pravdepodobné, že trpíte problémami so vstrebávaním potravy v dôsledku nedostatočného množstva enzýmu.

Problémy s trávením

Organizmus nemusí produkovať dostatočné množstvo enzýmov, pokiaľ:

  • máte problémy s trávením mastných jedál (jedným z najzreteľnejších príznakov je stolica plávajúca na povrchu vody v toalete)
  • často pociťujete nadúvanie, ktoré sa najčastejšie objavuje po jedle
  • trpíte potravinovou alergiou (v mnohých prípadoch sa prejavuje nestráveným jedlom v stolici)
  • máte nízku hladinu žalúdočnej kyseliny
  • pociťujete opakované pálenie záhy

Výkyvy nálad a bolesti kĺbov

Pokiaľ ste si nedávno všimli na sebe extrémne emocionálne výkyvy, prípadne nevysvetliteľnú bolesť kolena, oplatí sa mať podozrenie na nedostatočné množstvo tráviacich enzýmov. A hoci tieto príznaky môžu naznačovať iné problémy, pokiaľ ste pre ne nenašli riešenie, je vhodné vyskúšať, či doplnok výživy obsahujúci enzýmy na trávenie zmierni vaše ťažkosti. 

Odporúčané metódy proti ich nedostatku

Našťastie je tento problém reverzibilný a je možné mu celkom dobre predísť! Dodržiavaním praktík, ktoré si môžete prečítať nižšie, je možné poruchu účinne riešiť, alebo jej predísť.

Zmena stravovacích návykov

Pokúste sa vyhnúť potravinám, ktoré môžu spôsobiť podráždenie alebo zápal v tráviacom systéme. Medzi také možno zaradiť napríklad mliečne výrobky, obilniny, spracované produkty a rafinované cukry. Zaraďte do svojho jedálnička viac surových potravín, ako je ovocie, zelenina, semienka a produkty bohaté na probiotiká. 

Je však dôležité zdôrazniť, že osoby trpiace poruchou SIBO, by mali konzumovať len malé množstvá potravín s obsahom probiotík.

Zmiernenie stresu

Vieme, že zbaviť sa stresu nie je tak jednoduché, ale je nevyhnutné to zvládnuť. Mnohé segmenty nášho uponáhľaného života prispievajú k tomu, že sa nášmu zdraviu venujeme čoraz menej. Len si vezmime napríklad jedlo. Mnohí z nás sa ráno ponáhľajú do práce, na raňajky si čas nedoprajú, potom v chvate zjedia pár súst rýchleho občerstvenia v kancelárii, akože na obed. Tento zlozvyk je dokonca korunovaný faktom, že do konca dňa si už len málokto nájde čas a energiu na nejaký ten pohyb, cvičenie. Je to začarovaný kruh, ktorý narúša zdravý proces trávenia a metabolizmu. Skúsme sa teda pravidelne odtrhnúť z tohto kruhu v záujme toho, aby sme si dokázali udržať zdravie tela i duše. 

Denná meditácia môže byť taktiež skvelým spôsobom, ako znížiť nahromadené napätie. V stave vnútorného pokoja je možné podporiť lepší výkon enzýmov.

Príjem tekutín po konzumácii jedla

Aj keď je bežným zvykom vypiť počas konzumácie jedla veľký pohár vody, nekonáme tak dobre, ako by sme si predstavovali. V skutočnosti vyvažujeme správne trávenie. Ako je to možné? Pravdou je, že príjmom väčšieho množstva tekutín riedime enzýmy tráviaceho systému, ktoré takto vedia iba ťažko vyvinúť svoje prospešné účinky. 

Usilujte sa preto o hydratáciu pred jedlom alebo medzi dvoma jedlami. Podľa jednej štúdie, zameranú práve na túto tému, sa neodporúča piť tekutiny 30 minút pred, alebo 90 minút po jedle. To dáva organizmu väčšiu šancu na efektívne vstrebávanie živín.

Konzumácia fermentovaných potravín / probiotík

Príjem fermentovaných (alebo kvasených) potravín môže mať priaznivý vplyv na produkciu enzýmov. Zaraďte do svojho jedálnička niektoré z nasledujúcich produktov, aby ste udržali správny tráviaci obeh:

  • Kombucha
  • Kefír
  • Kyslá kapusta
  • Kimchi
  • Miso

Pre dosiahnutie najoptimálnejších výsledkov doplňte tieto potraviny o produkty bohaté na probiotiká. Takto môžete dvojnásobne podporiť svoj tráviaci systém proti prípadným ochoreniam, ktoré ho ohrozujú.

Ovocie na podporu trávenia, ktoré sa oplatí začleniť do stravy

  • Ananás: disponuje vysokým obsahom bromelaínu
  • Papája: je bohatá na proteázy, najmä s vysokým obsahom papaínu
  • Mango a banány: sú vynikajúcimi zdrojmi amylázy
  • Avokádo: ide o ovocie bohaté na lipázu

Konzumácia zázvorového čaju

Štúdie preukázali, že koreň zázvoru pozitívne ovplyvňuje enzymatickú aktivitu, obzvlášť tých, ktoré produkuje pankreas (pankreatické tráviace enzýmy). V záujme správneho účinku pite tento čaj podľa možnosti po konzumácii jedla a pred spaním.

Aplikácia MCT oleja

MCT olej disponuje takými zložkami, ktoré môžu pomôcť pri optimalizácii trávenia, pri vytvorení harmonického prostredia črevnej flóry, ako aj pri vykonávaní funkcie enzýmov. Jeho konzumáciou možno predchádzať syndrómu priepustného čreva, resp. kŕčom v bruchu, nadúvaniu a zápche. Prípravok navyše obsahuje kyselinu kaprylovú, ktorá môže mať pozitívny vplyv na premnoženie húb nachádzajúcich sa v čreve, ako je napr. Candida, prostredníctvom čoho ďalej podporuje udržanie zdravia črevného systému. Aj diéta pri candide je istým riešením. 

Užívanie doplnkov výživy

Pokiaľ sa skutočne preukázalo, že máte nízke hladiny v organizme, trpíte nejakou poruchou žalúdku a tráviaceho traktu, alebo môžete trpieť prípadne aj ochorením pečene, užitočnosť začatia užívania doplnkov výživy obsahujúcich tráviace enzýmy sa zdá byť vyslovene odôvodnenou. Obzvlášť sa odporúča zaradiť ho do jedálnička vtedy, ak konzumujeme vyslovene málo surových pokrmov.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2267679/

https://sibosos.com/the-complete-guide-to-digestive-enzymes-sibo/

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/why-you-should-not-drink-water-before-or-after-meals/photostory/77293727.cms?picid=77293802

https://www.medicalnewstoday.com/articles/ginger-tea-benefits