arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Laktáza – úloha a dôsledky jej nedostatku

Laktáza, iným názvom laktáza-florizín-hydroláza (ß-galaktozidáza), je tráviaci enzým produkovaný tenkým črevom. Jej hlavnou úlohou je katalyzovať rozklad laktózy (mliečneho cukru). Tento proces znamená, že laktáza rozkladá ťažko stráviteľnú makromolekulu laktózy na jej základné stavebné jednotky – glukózu a galaktózu. Tieto menšie cukrové molekuly už dokáže tráviaci systém jednoduchšie metabolizovať, absorbovať a využiť ako zdroj energie.


V ktorom období života je produkcia laktázy najvyššia?

Najviac laktázy sa nachádza v organizme počas dojčenského veku. Je to logické – mlieko je v tomto období hlavnou zložkou výživy. Avšak v dôsledku genetickej mutácie génu, ktorý kóduje tvorbu enzýmu laktáza, sa môže u človeka vyvinúť dedičný nedostatok tohto enzýmu. Výsledkom je laktózová intolerancia, teda znížená schopnosť tráviť laktózu.

Čo to znamená v praxi?

nadúvanie,
● plynatosť,
● bolesti brucha,
● hnačka.


Prečo laktázu nenájdeme v potravinách?

● kravské mlieko (všetky typy),
● kozie mlieko,
● zmrzlina,
● jogurt,
● ricotta a iné mäkké syry,
● kyslá smotana,
● maslo,
● srvátkové bielkovinové prášky (whey protein),
● pudingy.

Keďže tieto potraviny obsahujú mimoriadne vysoké množstvo laktózy, osoby, ktorých organizmus neprodukuje dostatok laktázy, môžu pri ich konzumácii pociťovať tráviace ťažkosti. V skutočnosti viaceré výskumy, ako to píšu aj v článku o neznášanlivosti laktózy ukázali, že takmer 70% dospelej svetovej populácie môže trpieť nedostatkom laktázy. (1) Tento jav je obzvlášť častý u ľudí východoázijského, západoafrického, arabského, židovského, gréckeho a talianskeho pôvodu.


Význam laktózy

Bifidobacterium bifidum (baktéria nachádzajúca sa v črevách a žalúdku, ktorá podporuje tráviace procesy) a Lactobacillus druhy (baktérie, ktoré zohrávajú úlohu pri rozklade a vstrebávaní potravy). Zároveň potláča účinky určitých typov patogénnych baktérií a endotoxínov (toxíny vznikajúce pri rozpade bakteriálnych buniek).

črevnej mikroflóry. Okrem toho mliečne produkty obsahujú aj veľké množstvo vápnika, ktorý výrazne prispieva k spevneniu kostí – predovšetkým v detskom veku.

Z tohto dôvodu môžu mať osoby trpiace laktózovou intoleranciou nižšiu hustotu kostí a ich kosti môžu byť krehkejšie.


Príznaky laktózovej intolerancie

tenké črevo neprodukuje dostatočné množstvo enzýmu laktáza na trávenie mliečneho cukru, môžu sa objaviť nasledujúce nepríjemné príznaky:

Hlavné príznaky:

➤ 1. Bolesť brucha a nadúvanie
Bolesť brucha a nadúvanie patria medzi najčastejšie prejavy laktózovej intolerancie u detí aj dospelých.

hrubého čreva. Bunky vystielajúce stenu hrubého čreva nedokážu absorbovať sacharidy, ako je laktóza, no prirodzene prítomné baktérie (mikroflóra) ju začnú fermentovať a rozkladať.

mastné kyseliny a plyny – vodík, metán a oxid uhličitý – čo vedie k bolestiam brucha a kŕčom. Nadúvanie je spôsobené zvýšeným množstvom vody a plynov v hrubom čreve, ktoré spôsobujú napínanie jeho stien a pocit nafúknutia.

➤ 2. Hnačka
Nedostatočné množstvo laktázového enzýmu môže spôsobiť hnačku v dôsledku zvýšeného obsahu vody v hrubom čreve, čím sa zvyšuje objem a tekutosť stolice. Tento jav sa častejšie vyskytuje u dojčiat a malých detí než u dospelých.

Je dôležité vedieť, že nie všetky sacharidy spôsobujúce hnačku pochádzajú z laktózy. Výskumy ako napríklad “Príznaky a príčiny intolerancie laktózy“ukazujú, že 2 až 20% skonzumovaných sacharidov sa aj u zdravých jedincov dostáva do hrubého čreva nestrávených. (2)

➤ 3. Plynatosť
U ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou fermentuje črevná mikroflóra laktózu na kyseliny a plyny. Tento proces ďalej zintenzívňuje nadúvanie a priamo úmerne zvyšuje tvorbu črevných plynov.

➤ 4. Zápcha
Zápchu charakterizuje tvrdá, zriedkavá stolica, bolesti brucha, nadúvanie a pocit tlaku v podbrušku.

syndrómom dráždivého čreva (IBS) a s bakteriálnym prerastaním v tenkom čreve. Preto sa zápcha častejšie spája s inými tráviacimi poruchami.


✦ Ďalšie príznaky nedostatku laktázy ✦

● Bolesť hlavy
Únava
● Problémy s koncentráciou
● Bolesť svalov a kĺbov
● Afty v ústach
● Močové problémy
Ekzém

Laktózová intolerancia a alergia na mlieko: je to to isté?

potravinovú alergiu.

alergia na mlieko môže dokonca viesť až k šoku. Medzi jej najčastejšie tráviace príznaky patria nadúvanie, kŕče v bruchu, nadmerná tvorba črevných plynov, reflux, hnačka a zvracanie.

žihľavka a ekzém
astma
anafylaxia: Anafylaxia je najnebezpečnejšia reakcia, ktorá sa môže vyskytnúť po konzumácii mliečnych výrobkov. (3) Môže vyvolať rôznorodé príznaky, ako sú: ťažkosti s dýchaním, opuch jazyka a hrtana, zlyhanie krvného obehu a dýchania, ako aj zvracanie a hnačka. Problémy sa objavia okamžite po kontakte s potravinou obsahujúcou mlieko a vždy si vyžadujú akútnu lekársku starostlivosť.


Typy laktózovej intolerancie spôsobenej nedostatkom enzýmu laktázy

● Primárna laktózová intolerancia: Najčastejší typ poruchy, pri ktorej organizmus prestane produkovať dostatok enzýmu laktázy. Zvyčajne sa objavuje v dospelosti, keď produkcia laktázy v tele prudko klesne.

● Sekundárna laktózová intolerancia: Vzniká vtedy, keď produkcia laktázy v tenkom čreve klesne v dôsledku ochorení, ako napríklad Crohnova choroba alebo celiakia (neznášanlivosť lepku). Po liečbe základného ochorenia sa môže tvorba laktázy obnoviť, no ide o časovo náročný proces.

● Vrodená laktózová intolerancia: Je zriedkavé, no možné, že sa dieťa narodí bez schopnosti produkovať laktázu. Tento typ poruchy je dedičný vtedy, ak obaja rodičia nesú rovnakú mutáciu génu.


Predispozičné faktory pre nedostatok enzýmu laktázy

● Vek: Čím je človek starší, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa u neho objaví laktózová intolerancia. U dojčiat a malých detí je táto porucha veľmi zriedkavá.

● Etnický pôvod: Nízka hladina laktázy sa najčastejšie vyskytuje u osôb afrického, ázijského, hispánskeho alebo pôvodného amerického pôvodu.

● Predčasné narodenie: Predčasne narodené deti sú náchylnejšie na nízku hladinu laktázy, pretože bunky produkujúce tento enzým sa v tenkom čreve vyvíjajú až v poslednom trimestri tehotenstva.

● Ochorenia postihujúce tenké črevo: Celiakia, Crohnova choroba a nadmerné množstvo baktérií v črevách môžu zvyšovať riziko intolerancie.

● Niektoré liečby rakoviny: Rádioterapia alebo chemoterapia pri rakovine žalúdka významne zvyšujú riziko intolerancie na laktózu.


✦ Náhrada mliečnych výrobkov: prečo by mohla byť potrebná? ✦

Alergia na mlieko

Laktózová intolerancia

Vegánska alebo ovo-vegetariánska strava: Niektorí vegetariáni a vegáni vylučujú mliečne výrobky zo svojho jedálnička. Ovo-vegetariáni môžu konzumovať vajcia, ale nie mliečne výrobky. Vegáni sa úplne vyhýbajú všetkým potravinám živočíšneho pôvodu.

Možné kontaminanty: Niektorí sa vyhýbajú mlieku a mliečnym výrobkom kvôli prítomnosti možných kontaminantov, ako sú antibiotiká alebo pesticídy (chemické látky používané na ochranu rastlín).


✦ Alternatívy mliečnych výrobkov ✦

Bezlaktózové mlieko: Vyrába sa tak, že do klasického mlieka sa pridá enzým laktáza. Výsledný produkt má takmer rovnakú chuť, konzistenciu a výživovú hodnotu ako bežné mlieko. Je vhodný aj na varenie a pečenie.
● Rastlinné mlieka: sójové, mandľové, kokosové, ryžové mlieko
● Rastlinné maslá: kokosové maslo, ghí maslo (prepustené maslo)
● Sorbet: mrazený dezert bez mlieka – vhodná alternatíva ku klasickej zmrzline


Máte deficit laktázy? Dávajte pozor nielen na mliečne výrobky!

laktózu), a to aj vtedy, keď by ste to nečakali. Medzi najčastejšie patria:

● Pečivo a iné pekárenské výrobky
● Cereálie
● Spracované mäsové výrobky

Ako doplniť chýbajúcu laktázu?

tráviaci systém potrebuje dostatok enzýmu laktáza, aby dokázal správne štiepiť laktózu obsiahnutú v mliečnych výrobkoch.


Vedecké zdroje:
1. https://intermountainhealthcare.org/blogs/lactose-intolerance
2. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/lactose-intolerance/symptoms-causes
3. https://www.webmd.com/allergies/anaphylaxis