Vlákninový doplnok na podporu trávenia a uvoľnenie stolice. Čistiace vlákniny pomáhajú dôkladne prečistiť hrubé črevo od nahromadených nečistôt a zároveň prispievajú k prevencii tvorby nových usadenín.
Antiparazitárny prípravok, ktorý obsahuje starostlivo vybrané bylinky a rastliny známe svojimi antiparazitárnymi účinkami. Pomáha odstraňovať črevné parazity a ich vajíčka z hrubého čreva a iných častí tela.
Bylinný čaj na podporu činnosti čriev. Kombinácia 13 špeciálne vybraných rastlín. Podporuje normálnu funkciu čriev a pravidelné vyprázdňovanie. Neobsahuje kofeín.
Jedinečná kombinácia produktov pre komplexné čistenie čriev. Program na očistu čriev Clean Inside® sa skladá z troch produktov, ktoré sme vyvinuli špeciálne na najdôkladnejšie a najprirodzenejšie čistenie hrubého čreva.
Jedinečná kombinácia produktov pre komplexnú detoxikáciu. Program ToxiClean sme vyvinuli tak, aby pri súčasnom užívaní s programom Clean Inside ešte účinnejšie čistil a detoxikoval vnútorné orgány pre zdravý každodenný život.
Bylinný výživový doplnok na podporu detoxikácie a čistenia pečene. Pomáha telu zbaviť sa najnebezpečnejších ťažkých kovov počas detoxikácie krvi, pečene, obličiek a ďalších orgánov.
Kvalitné probiotikum s 50 miliardami živých kultúr a 15 starostlivo vybranými kmeňmi probiotík podporuje činnosť Vášho tráviaceho a imunitného systému.
Širokospektrálny komplex vitamínov a minerálnych látok. Dopĺňa spotrebované živiny vitamínmi a minerálmi, čím podporuje prirodzené detoxikačné procesy organizmu.
Výživový doplnok s vysokým obsahom účinných látok, ktorý poskytuje potravu pre prospešné baktérie nachádzajúce sa v hrubom čreve.
Kombinácia probiotík + prebiotík. Komplexný program na podporu črevnej mikroflóry pre zdravie tráviaceho systému. Denná dávka obsahuje 50 miliárd prospešných probiotických baktérií v 15 rôznych kmienoch, synergicky pôsobiacich s PrEbiotix Ultra, ktorý obsahuje 4 druhy prEbiotických účinných látok, z ktorých jedna je ResistAid®, ocenená viacerými inovačnými cenami.
Obsahuje tráviace enzýmy s vysokým obsahom účinných látok, ktoré pomáhajú predchádzať väčšine tráviacich problémov, ako sú nadúvanie, plynatosť, kŕče, pálenie záhy, pomalé trávenie, podráždenie alebo iné tráviace ťažkosti. Pri konzumácii počas jedla podporuje trávenie.
Jedna kapsula obsahuje 12,5 miliardy prospešných probiotických baktérií, ktoré podporujú zdravú mikroflóru hrubého čreva. Pomáhajú zmierňovať problémy so zápchou a podporujú pravidelnú činnosť tráviaceho traktu. Tým prispievajú k posilneniu imunitného systému a ochrane tráviaceho traktu.
Parasic Junior je antiparazitárny bylinný sirup určený pre deti. Je taký lahodný, že si ho deti budú samy pýtať! Predstavuje ideálne riešenie na to, ako deti zbaviť nepríjemných parazitov.
Bylinný prípravok na ochranu pečene
Prírodné riešenie proti žalúdočným vredom a refluxu. Urýchľuje hojenie vredov v tráviacom trakte. Podporuje regeneráciu črevnej sliznice.
Bylinná kapsula na ochranu a regeneráciu pečene
Bylinná čajová zmes na podporu zdravia pečene
Jedinečná kombinácia produktov pre komplexnú ochranu pečene. Kúra obsahuje celkovo 15 aktívnych látok, ktoré podporujú regeneráciu pečeňového tkaniva.
Vlákninový prípravok na podporu chudnutia. Vďaka jemnej ovocnej príchuti, príjemnej textúre a starostlivo vybraným prírodným zložkám pomáha pri dosahovaní diétnych cieľov.
Jedinečné zloženie a prírodné aktívne látky pre trvalé chudnutie. FitForm® vláknina na podporu metabolizmu a FitForm® Flora s probiotickými kmeňmi baktérií, ktoré prispievajú k chudnutiu.
Swiss ProbiotiX HerCare je nová generácia probiotík pre ženy, ktoré obsahujú 7 druhov kmeňov a až 10 miliárd živých baktérií v jednej kapsule. Pomáhajú obnoviť rovnováhu črevnej a vaginálnej mikroflóry.
Swiss Probiotix HerCare® + D-manóza a brusnica – najnovšia generácia ženských probiotík. Prispieva k obnoveniu rovnováhy črevnej a vaginálnej mikroflóry. Vďaka synergickému pôsobeniu D-manózy a extraktu z brusníc zároveň pomáha znižovať výskyt infekcií močových ciest a podporuje ich prirodzenú čistotu.
Doprava zadarmo pri objednávke nad 40 €!
V košíku nie sú žiadne produkty.
Publikované dňa 2022.04.07.
Tartalom
Laktáza, iným názvom laktáza-florizín-hydroláza (ß-galaktozidáza), je tráviaci enzým produkovaný tenkým črevom. Jej hlavnou úlohou je katalyzovať rozklad laktózy (mliečneho cukru). Tento proces znamená, že laktáza rozkladá ťažko stráviteľnú makromolekulu laktózy na jej základné stavebné jednotky – glukózu a galaktózu. Tieto menšie cukrové molekuly už dokáže tráviaci systém jednoduchšie metabolizovať, absorbovať a využiť ako zdroj energie.
Najviac laktázy sa nachádza v organizme počas dojčenského veku. Je to logické – mlieko je v tomto období hlavnou zložkou výživy. Avšak v dôsledku genetickej mutácie génu, ktorý kóduje tvorbu enzýmu laktáza, sa môže u človeka vyvinúť dedičný nedostatok tohto enzýmu. Výsledkom je laktózová intolerancia, teda znížená schopnosť tráviť laktózu.
Čo to znamená v praxi?
● nadúvanie, ● plynatosť, ● bolesti brucha, ● hnačka.
● kravské mlieko (všetky typy), ● kozie mlieko, ● zmrzlina, ● jogurt, ● ricotta a iné mäkké syry, ● kyslá smotana, ● maslo, ● srvátkové bielkovinové prášky (whey protein), ● pudingy.
Keďže tieto potraviny obsahujú mimoriadne vysoké množstvo laktózy, osoby, ktorých organizmus neprodukuje dostatok laktázy, môžu pri ich konzumácii pociťovať tráviace ťažkosti. V skutočnosti viaceré výskumy, ako to píšu aj v článku o neznášanlivosti laktózy ukázali, že takmer 70% dospelej svetovej populácie môže trpieť nedostatkom laktázy. (1) Tento jav je obzvlášť častý u ľudí východoázijského, západoafrického, arabského, židovského, gréckeho a talianskeho pôvodu.
Bifidobacterium bifidum (baktéria nachádzajúca sa v črevách a žalúdku, ktorá podporuje tráviace procesy) a Lactobacillus druhy (baktérie, ktoré zohrávajú úlohu pri rozklade a vstrebávaní potravy). Zároveň potláča účinky určitých typov patogénnych baktérií a endotoxínov (toxíny vznikajúce pri rozpade bakteriálnych buniek).
črevnej mikroflóry. Okrem toho mliečne produkty obsahujú aj veľké množstvo vápnika, ktorý výrazne prispieva k spevneniu kostí – predovšetkým v detskom veku.
Z tohto dôvodu môžu mať osoby trpiace laktózovou intoleranciou nižšiu hustotu kostí a ich kosti môžu byť krehkejšie.
tenké črevo neprodukuje dostatočné množstvo enzýmu laktáza na trávenie mliečneho cukru, môžu sa objaviť nasledujúce nepríjemné príznaky:
Hlavné príznaky:
➤ 1. Bolesť brucha a nadúvanieBolesť brucha a nadúvanie patria medzi najčastejšie prejavy laktózovej intolerancie u detí aj dospelých.
hrubého čreva. Bunky vystielajúce stenu hrubého čreva nedokážu absorbovať sacharidy, ako je laktóza, no prirodzene prítomné baktérie (mikroflóra) ju začnú fermentovať a rozkladať.
mastné kyseliny a plyny – vodík, metán a oxid uhličitý – čo vedie k bolestiam brucha a kŕčom. Nadúvanie je spôsobené zvýšeným množstvom vody a plynov v hrubom čreve, ktoré spôsobujú napínanie jeho stien a pocit nafúknutia.
➤ 2. HnačkaNedostatočné množstvo laktázového enzýmu môže spôsobiť hnačku v dôsledku zvýšeného obsahu vody v hrubom čreve, čím sa zvyšuje objem a tekutosť stolice. Tento jav sa častejšie vyskytuje u dojčiat a malých detí než u dospelých.
Je dôležité vedieť, že nie všetky sacharidy spôsobujúce hnačku pochádzajú z laktózy. Výskumy ako napríklad “Príznaky a príčiny intolerancie laktózy“ukazujú, že 2 až 20% skonzumovaných sacharidov sa aj u zdravých jedincov dostáva do hrubého čreva nestrávených. (2)
➤ 3. PlynatosťU ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou fermentuje črevná mikroflóra laktózu na kyseliny a plyny. Tento proces ďalej zintenzívňuje nadúvanie a priamo úmerne zvyšuje tvorbu črevných plynov.
➤ 4. ZápchaZápchu charakterizuje tvrdá, zriedkavá stolica, bolesti brucha, nadúvanie a pocit tlaku v podbrušku.
syndrómom dráždivého čreva (IBS) a s bakteriálnym prerastaním v tenkom čreve. Preto sa zápcha častejšie spája s inými tráviacimi poruchami.
● Bolesť hlavy ● Únava ● Problémy s koncentráciou ● Bolesť svalov a kĺbov ● Afty v ústach ● Močové problémy ● Ekzém
Laktózová intolerancia a alergia na mlieko: je to to isté?
potravinovú alergiu.
alergia na mlieko môže dokonca viesť až k šoku. Medzi jej najčastejšie tráviace príznaky patria nadúvanie, kŕče v bruchu, nadmerná tvorba črevných plynov, reflux, hnačka a zvracanie.
● žihľavka a ekzém ● astma ● anafylaxia: Anafylaxia je najnebezpečnejšia reakcia, ktorá sa môže vyskytnúť po konzumácii mliečnych výrobkov. (3) Môže vyvolať rôznorodé príznaky, ako sú: ťažkosti s dýchaním, opuch jazyka a hrtana, zlyhanie krvného obehu a dýchania, ako aj zvracanie a hnačka. Problémy sa objavia okamžite po kontakte s potravinou obsahujúcou mlieko a vždy si vyžadujú akútnu lekársku starostlivosť.
● Primárna laktózová intolerancia: Najčastejší typ poruchy, pri ktorej organizmus prestane produkovať dostatok enzýmu laktázy. Zvyčajne sa objavuje v dospelosti, keď produkcia laktázy v tele prudko klesne.
● Sekundárna laktózová intolerancia: Vzniká vtedy, keď produkcia laktázy v tenkom čreve klesne v dôsledku ochorení, ako napríklad Crohnova choroba alebo celiakia (neznášanlivosť lepku). Po liečbe základného ochorenia sa môže tvorba laktázy obnoviť, no ide o časovo náročný proces.
● Vrodená laktózová intolerancia: Je zriedkavé, no možné, že sa dieťa narodí bez schopnosti produkovať laktázu. Tento typ poruchy je dedičný vtedy, ak obaja rodičia nesú rovnakú mutáciu génu.
● Vek: Čím je človek starší, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa u neho objaví laktózová intolerancia. U dojčiat a malých detí je táto porucha veľmi zriedkavá.
● Etnický pôvod: Nízka hladina laktázy sa najčastejšie vyskytuje u osôb afrického, ázijského, hispánskeho alebo pôvodného amerického pôvodu.
● Predčasné narodenie: Predčasne narodené deti sú náchylnejšie na nízku hladinu laktázy, pretože bunky produkujúce tento enzým sa v tenkom čreve vyvíjajú až v poslednom trimestri tehotenstva.
● Ochorenia postihujúce tenké črevo: Celiakia, Crohnova choroba a nadmerné množstvo baktérií v črevách môžu zvyšovať riziko intolerancie.
● Niektoré liečby rakoviny: Rádioterapia alebo chemoterapia pri rakovine žalúdka významne zvyšujú riziko intolerancie na laktózu.
● Alergia na mlieko
● Laktózová intolerancia
● Vegánska alebo ovo-vegetariánska strava: Niektorí vegetariáni a vegáni vylučujú mliečne výrobky zo svojho jedálnička. Ovo-vegetariáni môžu konzumovať vajcia, ale nie mliečne výrobky. Vegáni sa úplne vyhýbajú všetkým potravinám živočíšneho pôvodu.
● Možné kontaminanty: Niektorí sa vyhýbajú mlieku a mliečnym výrobkom kvôli prítomnosti možných kontaminantov, ako sú antibiotiká alebo pesticídy (chemické látky používané na ochranu rastlín).
● Bezlaktózové mlieko: Vyrába sa tak, že do klasického mlieka sa pridá enzým laktáza. Výsledný produkt má takmer rovnakú chuť, konzistenciu a výživovú hodnotu ako bežné mlieko. Je vhodný aj na varenie a pečenie. ● Rastlinné mlieka: sójové, mandľové, kokosové, ryžové mlieko ● Rastlinné maslá: kokosové maslo, ghí maslo (prepustené maslo) ● Sorbet: mrazený dezert bez mlieka – vhodná alternatíva ku klasickej zmrzline
laktózu), a to aj vtedy, keď by ste to nečakali. Medzi najčastejšie patria:
● Pečivo a iné pekárenské výrobky ● Cereálie ● Spracované mäsové výrobky
Ako doplniť chýbajúcu laktázu?
tráviaci systém potrebuje dostatok enzýmu laktáza, aby dokázal správne štiepiť laktózu obsiahnutú v mliečnych výrobkoch.
Vedecké zdroje: 1. https://intermountainhealthcare.org/blogs/lactose-intolerance 2. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/lactose-intolerance/symptoms-causes 3. https://www.webmd.com/allergies/anaphylaxis