arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Potravinová intolerancia: aké má príznaky a ako sa dá liečiť?

Potravinová intolerancia je čoraz častejším javom v modernej spoločnosti a ovplyvňuje každodenný život mnohých ľudí. Hoci si ju mnohí zamieňajú s potravinovou alergiou, je dôležité rozlišovať medzi týmito dvoma stavmi. Rozdiely sa týkajú príčin, symptómov aj možností liečby.


Čo je potravinová intolerancia?

Ide o stav, keď organizmus nedokáže správne stráviť určité potraviny alebo ich zložky, čo vedie k nepríjemným príznakom. Odlišuje sa od potravinovej alergie, ktorá predstavuje prehnanú reakciu imunitného systému na konkrétnu potravinu. Kým alergia môže vyvolať okamžité a potenciálne život ohrozujúce reakcie, príznaky potravinovej intolerancie sa zvyčajne rozvíjajú pomalšie a len zriedkavo predstavujú vážnu hrozbu pre zdravie. (1) Napriek tomu môžu spôsobiť celý rad nepríjemností – od tráviacich ťažkostí cez dýchacie príznaky až po hormonálnu nerovnováhu.


Príčiny potravinovej intolerancie

Vznik potravinovej intolerancie môže mať niekoľko príčin:

Nedostatok enzýmov – nedostatok určitých enzýmov, nesprávne fungovanie alebo nedostatočná tvorba enzýmov bráni správnemu rozkladu daného jedla. Napríklad nedostatok enzýmu laktázy spôsobuje laktózovú intoleranciu, nedostatok enzýmu invertázy môže viesť k sacharózovej intolerancii, a nedostatočná produkcia tráviacich enzýmov pankreasu môže spôsobiť problémy s rozkladom tukov, bielkovín a sacharidov. Tieto enzymové defekty sú často vrodené alebo sa môžu rozvinúť s vekom.

● Prídavné látky v potravinách – niektorí ľudia sú citliví na konzervačné látky (napríklad sulfity, benzoáty), umelé farbivá (ako tartrazín E102), zvýrazňovače chuti (glutamát sodný – MSG), sladidlá (aspartám, sorbitol) alebo stabilizátory. Tieto chemické látky môžu vyvolávať reakcie ako bolesti hlavy, kožné vyrážky, tráviace problémy alebo dýchacie ťažkosti.

● Farmakologické faktory – niektoré prirodzené látky v potravinách, ako napríklad kofeín, histamín, tyramin (v syroch a fermentovaných potravinách), salicyláty (v ovocí a zelenine) alebo sulfity (v sušenom ovocí a víne), môžu spôsobiť intoleranciu. Tieto látky môžu priamo pôsobiť na organizmus podobne ako lieky a vyvolávať nežiaduce reakcie bez zapojenia imunitného systému.

● Citlivosť na potraviny – bielkoviny alebo iné zložky obsiahnuté v určitých potravinách môžu podráždať tráviaci systém. Na rozdiel od potravinových alergií, ktoré zahŕňajú imunitný systém, potravinová citlivosť sa prejavuje hlavne tárviacimi ťažkosťami ako sú nadúvanie, hnačka, kŕče alebo nevoľnosť.


Príznaky potravinovej intolerancie

Symptómy môžu byť veľmi rôznorodé a často sa zamieňajú s inými ochoreniami. Najčastejšie sa vyskytujú tráviace ťažkosti, no môžu sa objaviť aj kožné či neurologické prejavy. Podľa výskumov mnoho ľudí trpí intoleranciou celé roky bez diagnózy, pretože príznaky sa nie vždy objavia ihneď po jedle.

Tráviace ťažkosti

Najčastejšie prejavy potravinovej intolerancie zahŕňajú nadúvanie, kŕče v bruchu, hnačku, zápchu a nevoľnosť. Podľa jednej štúdie až 60% pacientov so syndrómom dráždivého čreva (IBS – irritable bowel syndrome) vykazuje známky intolerancie najmä na sacharidy typu FODMAP (napr. fruktóza [ovocný cukor], laktóza [mliečny cukor], galaktány, fruktány, cukrové alkoholy ako xylitol či sorbitol).

Nadúvanie a kŕče sú najčastejšie spojené s intoleranciou laktózy alebo fruktózy, pretože tieto látky fermentujú v črevách a spôsobujú tvorbu plynov. Dlhodobé tráviace ťažkosti môžu narušiť rovnováhu črevnej mikroflóry, čo vedie k zápalovým reakciám a ďalším problémom.

➤ Kožné problémy

Hoci sa o tom hovorí menej, potravinová intolerancia môže vyvolať aj kožné reakcie. Histamínová intolerancia sa často spája s ekzémom, začervenaním kože alebo žihľavkou. Podľa výskumov osoby s intoleranciou na mliečne bielkoviny častejšie trpia akné a zápalovými kožnými reakciami, pretože tieto bielkoviny ovplyvňujú tvorbu kožného mazu a zápalové procesy.

➤ Neurologické príznaky

Intolerancia môže spôsobovať aj psychické a neurologické prejavy. Napríklad gluténová citlivosť môže súvisieť s úzkosťou, depresiou a problémami so sústredením. Jedna štúdia uvádza, že až 40% ľudí s necéliakálnou gluténovou citlivosťou pociťuje neurologické príznaky ako chronickú únavu alebo bolesti hlavy.

Histamínová intolerancia je taktiež často spojená s bolesťami hlavy a migrénami, pretože histamín ovplyvňuje cievny systém a činnosť neurotransmiterov (prenášačov nervových signálov). (2) Potraviny s vysokým obsahom histamínu – ako víno, čokoláda či zrejúce syry – môžu spúšťať migrény u citlivých osôb.

➤ Dýchacie prejavy

Aj keď potravinová intolerancia zvyčajne nespôsobuje život ohrozujúce reakcie ako alergia, v niektorých prípadoch sa môžu objaviť aj mierne respiračné príznaky, napríklad upchatý nos, chronická nádcha alebo kašeľ. Intolerancia na mliečne bielkoviny môže súvisieť so zvýšenou tvorbou hlienu, čo môže zhoršiť dýchanie.

➤ Hormonálna nerovnováha

Hoci ide o menej preskúmanú oblasť, niektoré výskumy naznačujú, že intolerancia potravín môže narušiť hormonálnu rovnováhu. Mliečne výrobky môžu obsahovať hormóny, ktoré ovplyvňujú hladinu estrogénu, čo môže spôsobovať menštruačné poruchy alebo hormonálne akné.

➤ Autoimunitné reakcie a chronický zápal

Hoci intolerancia nie je autoimunitné ochorenie, pretrvávajúce zápalové reakcie môžu časom prispievať k rozvoju autoimunitných stavov. Glutén môže zvyšovať priepustnosť čreva (leaky gut syndromesyndróm priepustného čreva), čím podporuje vznik autoimunitných procesov, ako je Hashimotova choroba alebo reumatoidná artritída.

Príznaky sa zvyčajne objavujú niekoľko hodín po konzumácii problematickej potraviny a ich intenzita závisí od množstva prijatej látky.


Typy potravinovej intolerancie

Existuje viacero typov, no medzi najčastejšie patria:

➤ Laktózová intolerancia (neznášanlivosť mliečneho cukru)

Laktózová intolerancia vzniká v dôsledku nedostatku enzýmu laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor (laktózu). (3) Ide o najrozšírenejšiu formu potravinovej intolerancie na svete. V niektorých populáciách – napr. v Ázii a Afrike – postihuje až viac ako 70% ľudí. Príznaky sa objavujú po konzumácii mlieka alebo mliečnych výrobkov a zahŕňajú nadúvanie, bolesti brucha a hnačku.

➤ Histamínová intolerancia (precitlivenosť na histamín)

Histamínová intolerancia vzniká z nedostatočného fungovania enzýmu diamino-oxidázy (DAO), ktorý je zodpovedný za rozklad histamínu. Histamín je biogénny amín (látka vznikajúca rozkladom bielkovín), ktorý sa nachádza najmä v zrejúcich syroch, vínach a niektorých druhoch rýb. Keď telo nedokáže histamín správne spracovať, vznikajú príznaky ako bolesť hlavy, kožné vyrážky, upchatý nos či tráviace ťažkosti. Diagnostika môže zahŕňať meranie hladiny DAO a eliminačnú diétu.

➤ Intolerancia na mliečne bielkoviny (neznášanlivosť bielkovín v mlieku)

Tento typ sa týka reakcie na bielkoviny prítomné v mlieku – ako kazeín alebo srvátka. Na rozdiel od laktózovej intolerancie tu môže zohrávať úlohu aj imunitný systém, hoci nie vo forme klasickej alergie. Reakcia je skôr zápalová, čo vedie k tráviacim problémom, ekzémom, chronickej únave, hnačke či kožným vyrážkam.

➤ Gluténová intolerancia (necéliakálna gluténová senzitivita)

Gluténová senzitivita sa môže vyskytovať v troch hlavných formách: celiakia, neceliakálna gluténová senzitivita a alergia na pšenicu. Celiakia je autoimunitné ochorenie vedúce k poškodeniu tenkého čreva, zatiaľ čo neceliakálna gluténová senzitivita spôsobuje tráviace a nervové príznaky bez priameho útoku imunitného systému na črevnú stenu. Gluténová intolerancia je reakcia na glutén nachádzajúci sa v pšenici, jačmeni a raži, no nepatrí do kategórie celiakie ani alergie na pšenicu. (4) Medzi typické príznaky patrí brušný diskomfort, nadúvanie a únava.


➤ Fruktózová intolerancia

Pri fruktózovej intolerancii (neznášanlivosť ovocného cukru) alebo fruktózovej malabsorpcii (porucha vstrebávania ovocného cukru) nie je tenké črevo schopné správne vstrebávať fruktózu. (5) Tá sa dostáva do hrubého čreva, kde podlieha fermentácii, čo spôsobuje nadúvanie, bolesti brucha a hnačku – najmä po konzumácii ovocia, medu či potravín s vysokým obsahom fruktózy. Najspoľahlivejšou diagnostickou metódou je vodíkový dychový test (test na meranie vodíka vo vydychovanom vzduchu).

➤ Citlivosť na tuky (precitlivenosť na tukové zložky potravín)

Niektorí ľudia majú ťažkosti s trávením tučných jedál, čo sa môže prejavovať diskomfortom v bruchu, hnačkou a nadúvaním. Môže to súvisieť s nedostatočnou produkciou žlče alebo tráviacich enzýmov pankreasu.

➤ FODMAP intolerancia (neznášanlivosť fermentovateľných oligosacharidov, disacharidov, monosacharidov a polyolov)

FODMAP je skratka pre skupinu krátkoreťazcových sacharidov, ktoré sa ťažšie vstrebávajú v tenkom čreve. Ich fermentácia môže spôsobovať nadúvanie, bolesti brucha a hnačku. FODMAP diéta pomáha identifikovať problematické potraviny. Táto intolerancia často súvisí so syndrómom dráždivého čreva (IBS) a jej príznaky možno zmierniť pomocou eliminačnej diéty (postupné vylučovanie potravín).

➤ Intolerancia cukrových alkoholov (neznášanlivosť sladidiel s podobnou štruktúrou ako cukor)

Cukrové alkoholy ako xylitol, erytritol a sorbitol sa často nachádzajú v bezcukrových výrobkoch. U niektorých ľudí však môžu vyvolať tráviace ťažkosti, ako sú nadúvanie, kŕče a hnačka.


Liečba potravinovej intolerancie

Základom liečby je vyhýbanie sa problémovým potravinám. Na ich identifikáciu sa často využíva eliminačná diéta, pri ktorej sa určité potraviny postupne vyradia a následne opätovne zavádzajú do jedálnička po 2-4 týždňoch. Dôležité je viesť si potravinový denník, kde si zaznamenávate konzumované jedlá a príznaky.

V niektorých prípadoch, ako napríklad pri laktózovej intolerancii, môžu pomôcť doplnky tráviacich enzýmov. Pri histamínovej intolerancii môže byť užitočný doplnok DAO enzýmu.

Odborník na výživu alebo dietológ môže pomôcť zostaviť vyvážený jedálniček, aby nedošlo k nedostatku dôležitých živín. V niektorých prípadoch môžu pomôcť probiotiká a doplnky na podporu črevnej mikroflóry, ktoré výrazne prispievajú k zlepšeniu trávenia.

Postupná reintrodukcia: u niektorých typov intolerancie môže organizmus postupne znovu tolerovať malé množstvá problémových potravín, preto sa odporúča ich opatrné opätovné zavádzanie po období eliminovania.

Dôležitý je aj psychický stav – stres a úzkosť môžu výrazne zhoršiť príznaky potravinovej intolerancie. Relaxačné techniky, ako joga alebo meditácia, môžu pomôcť pri zvládaní stresu. Bez jeho zvládnutia sa môžu objaviť aj ďalšie zdravotné problémy.

V určitých prípadoch môže pomôcť dopĺňanie tráviacich enzýmov:

● Laktázový enzým – pomáha pri rozklade mliečneho cukru (laktózy) u osôb s laktózovou intoleranciou.
● Proteázové enzýmy – napomáhajú rozkladu bielkovín ako mliečna bielkovina či glutén.
● Amyláza a lipáza – podporujú trávenie sacharidov a tukov, čo môže byť užitočné pre ľudí s všeobecnými tráviacimi ťažkosťami.
● DAO enzým – pomáha pri rozkladе histamínu u ľudí s histamínovou intoleranciou.

Viaceré výskumy potvrdzujú, že tráviace enzýmy môžu účinne zmierniť príznaky potravinovej intolerancie, no ich účinok môže byť individuálny. Pred začatím užívania enzýmov sa odporúča konzultácia s lekárom.


Diagnostika potravinovej intolerancie

Diagnostika potravinovej intolerancie zahŕňa viaceré metódy. Jednou z nich je test potravinovej intolerancie, ktorý sa často vykonáva z krvi alebo pomocou iných diagnostických nástrojov. Pri podozrení na laktózovú intoleranciu sa používa laktózový záťažový test.

Známa je aj IgG test potravinovej intolerancie, ktorý meria hladinu protilátok typu IgG (imunoglobulín G) vytvárajúcich sa po konzumácii určitých potravín. Test je čoraz populárnejší, pretože ho možno pohodlne vykonať aj doma z kvapky krvi. Podľa teórie zvýšená hladina týchto protilátok naznačuje, že danú potravinu telo zle znáša.

Niektoré štúdie potvrdzujú prínos IgG testov, no mnohí odborníci uprednostňujú eliminačnú diétu ako presnejší nástroj diagnostiky. V klinickej praxi sa IgG testy využívajú skôr ako doplnková informácia než ako hlavná diagnostická metóda.

Medzi ďalšie možnosti vyšetrenia patrí vodíkový dychový test, ktorý meria fermentáciu v tenkom čreve – využíva sa napríklad pri laktózovej alebo fruktózovej intolerancii. Efektívnou metódou zostáva aj eliminačná diéta.


Potravinová intolerancia u detí

Tento problém sa netýka len dospelých – potravinová intolerancia sa môže vyskytnúť aj u detí. Diagnostika býva náročnejšia, pretože príznaky sú často rôznorodé a menej zreteľné.

Najčastejšie príznaky u detí:

● bolesť brucha
● nadúvanie
hnačka alebo zápcha
● vyrážky, ekzém
● nepokoj, poruchy spánku

Na stanovenie diagnózy sa odporúča kombinácia eliminačnej diéty a lekárskych vyšetrení. Počas liečby je nevyhnutné dôsledne naplánovať stravovanie dieťaťa, aby sa predišlo výživovým nedostatkom. Zapojenie odborníka na výživu je najmä pri vyradení viacerých skupín potravín veľmi dôležité.


Potravinová intolerancia postihuje čoraz viac ľudí na celom svete. Hoci nejde o život ohrozujúci stav, môže výrazne ovplyvniť kvalitu života. Správna diagnostika a cielené stravovacie zmeny môžu výrazne zmierniť príznaky. Liečba potravinovej intolerancie je založená predovšetkým na vyhýbaní sa spúšťacím potravinám a zvolení vhodnej stravovacej stratégie. Pri podozrení na potravinovú intoleranciu je vždy vhodné vyhľadať odborníka, ktorý stanoví presnú diagnózu a pomôže vytvoriť individuálny jedálniček.


Vedecké zdroje:
1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1521691805001836
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17490952/
3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2000.10718086
4. https://www.jle.com/en/revues/ejd/e-docs/gluten_intolerance_and_skin_diseases_267550
5. https://journals.lww.com/jcge/abstract/2008/03000/fructose_intolerance_in_ibs_and_utility_of