Vlákninový doplnok na podporu trávenia a uvoľnenie stolice. Čistiace vlákniny pomáhajú dôkladne prečistiť hrubé črevo od nahromadených nečistôt a zároveň prispievajú k prevencii tvorby nových usadenín.
Antiparazitárny prípravok, ktorý obsahuje starostlivo vybrané bylinky a rastliny známe svojimi antiparazitárnymi účinkami. Pomáha odstraňovať črevné parazity a ich vajíčka z hrubého čreva a iných častí tela.
Bylinný čaj na podporu činnosti čriev. Kombinácia 13 špeciálne vybraných rastlín. Podporuje normálnu funkciu čriev a pravidelné vyprázdňovanie. Neobsahuje kofeín.
Jedinečná kombinácia produktov pre komplexné čistenie čriev. Program na očistu čriev Clean Inside® sa skladá z troch produktov, ktoré sme vyvinuli špeciálne na najdôkladnejšie a najprirodzenejšie čistenie hrubého čreva.
Jedinečná kombinácia produktov pre komplexnú detoxikáciu. Program ToxiClean sme vyvinuli tak, aby pri súčasnom užívaní s programom Clean Inside ešte účinnejšie čistil a detoxikoval vnútorné orgány pre zdravý každodenný život.
Bylinný výživový doplnok na podporu detoxikácie a čistenia pečene. Pomáha telu zbaviť sa najnebezpečnejších ťažkých kovov počas detoxikácie krvi, pečene, obličiek a ďalších orgánov.
Kvalitné probiotikum s 50 miliardami živých kultúr a 15 starostlivo vybranými kmeňmi probiotík podporuje činnosť Vášho tráviaceho a imunitného systému.
Širokospektrálny komplex vitamínov a minerálnych látok. Dopĺňa spotrebované živiny vitamínmi a minerálmi, čím podporuje prirodzené detoxikačné procesy organizmu.
Výživový doplnok s vysokým obsahom účinných látok, ktorý poskytuje potravu pre prospešné baktérie nachádzajúce sa v hrubom čreve.
Kombinácia probiotík + prebiotík. Komplexný program na podporu črevnej mikroflóry pre zdravie tráviaceho systému. Denná dávka obsahuje 50 miliárd prospešných probiotických baktérií v 15 rôznych kmienoch, synergicky pôsobiacich s PrEbiotix Ultra, ktorý obsahuje 4 druhy prEbiotických účinných látok, z ktorých jedna je ResistAid®, ocenená viacerými inovačnými cenami.
Obsahuje tráviace enzýmy s vysokým obsahom účinných látok, ktoré pomáhajú predchádzať väčšine tráviacich problémov, ako sú nadúvanie, plynatosť, kŕče, pálenie záhy, pomalé trávenie, podráždenie alebo iné tráviace ťažkosti. Pri konzumácii počas jedla podporuje trávenie.
Jedna kapsula obsahuje 12,5 miliardy prospešných probiotických baktérií, ktoré podporujú zdravú mikroflóru hrubého čreva. Pomáhajú zmierňovať problémy so zápchou a podporujú pravidelnú činnosť tráviaceho traktu. Tým prispievajú k posilneniu imunitného systému a ochrane tráviaceho traktu.
Parasic Junior je antiparazitárny bylinný sirup určený pre deti. Je taký lahodný, že si ho deti budú samy pýtať! Predstavuje ideálne riešenie na to, ako deti zbaviť nepríjemných parazitov.
Bylinný prípravok na ochranu pečene
Prírodné riešenie proti žalúdočným vredom a refluxu. Urýchľuje hojenie vredov v tráviacom trakte. Podporuje regeneráciu črevnej sliznice.
Swiss Fiber Daily® – Bylinný prípravok bohatý na vlákninu. Inteligentné riešenie pre zdravé trávenie, nielen na cesty. Polysacharidy Floracia® z akácie posilňujú imunitný systém.
Bylinná kapsula na ochranu a regeneráciu pečene
Bylinná čajová zmes na podporu zdravia pečene
Jedinečná kombinácia produktov pre komplexnú ochranu pečene. Kúra obsahuje celkovo 15 aktívnych látok, ktoré podporujú regeneráciu pečeňového tkaniva.
Vlákninový prípravok na podporu chudnutia. Vďaka jemnej ovocnej príchuti, príjemnej textúre a starostlivo vybraným prírodným zložkám pomáha pri dosahovaní diétnych cieľov.
Prevencia začína včasným rozpoznaním varovných znamení organizmu
Jedinečné zloženie a prírodné aktívne látky pre trvalé chudnutie. FitForm® vláknina na podporu metabolizmu a FitForm® Flora s probiotickými kmeňmi baktérií, ktoré prispievajú k chudnutiu.
Swiss ProbiotiX HerCare je nová generácia probiotík pre ženy, ktoré obsahujú 7 druhov kmeňov a až 10 miliárd živých baktérií v jednej kapsule. Pomáhajú obnoviť rovnováhu črevnej a vaginálnej mikroflóry.
Swiss Probiotix HerCare® + D-manóza a brusnica – najnovšia generácia ženských probiotík. Prispieva k obnoveniu rovnováhy črevnej a vaginálnej mikroflóry. Vďaka synergickému pôsobeniu D-manózy a extraktu z brusníc zároveň pomáha znižovať výskyt infekcií močových ciest a podporuje ich prirodzenú čistotu.
Doprava zadarmo pri objednávke nad 40 €!
Medzisúčet: 39.80 €
Zobraziť košíkPokladňa
Publikované dňa 2025.02.17.
Tartalom
Opäť ten pálivý pocit a s ním spojená bolesť v hrdle a na hrudi? Nie ste sami. Pálenie záhy je veľmi rozšírený problém, ktorý postihuje 20-30% dospelej populácie. U niektorých ľudí predstavuje každodenný problém. Skôr ako sa ponoríme do pozadia tohto problému, je dobré si ujasniť, o čo presne ide.
Pálenie záhy alebo reflux je skôr súhrnný názov pre príznaky základného problému. Môže mať viacero príčin, preto je najlepšie pochopiť, ako funguje žalúdok, a tak bude jasnejší aj obraz o pálení záhy.
Najčastejším príznakom pálenia záhy je pálivý pocit za hrudnou kosťou v hrudníku. Spolu s týmto pálivým pocitom sa často vyskytujú príznaky ako kyslé grganie, kyslá alebo nepríjemná chuť v ústach, nepríjemný zápach z úst. Okrem toho sa môžu vyskytnúť aj ťažkosti s prehĺtaním alebo bolesť v hrdle. Príznaky pálenia záhy sa zvyčajne objavujú po jedle a bolesť môže trvať od niekoľkých minút až po hodiny, dokonca aj dni.
Pálenie záhy môže byť spôsobené nesprávnym stravovaním, stresom, obezitou, fajčením a hormonálnymi zmenami, ktoré umožňujú návrat žalúdočnej kyseliny do pažeráka. Na pochopenie príčin a liečby musíme najprv porozumieť – hoci len povrchne – fungovaniu nášho žalúdka. Tento orgán produkuje kyselinu chlorovodíkovú na rozklad potravy pomocou tzv. protónových púmp nachádzajúcich sa v bunkách, ktoré ho tvoria, prostredníctvom veľmi zložitých chemických procesov. Táto kyselina pomáha rozkladať potravu, ktorá sa sem dostane. Jeho vnútorný povrch je pokrytý tenkou ochrannou vrstvou, vďaka čomu sa žalúdok nepoškodí kyslým prostredím v ňom. Žalúdočná kyselina je nevyhnutnou súčasťou trávenia, ale za zdravých okolností by mala zostať v žalúdku a nemala by sa z neho dostať von, pretože iné časti tela nie sú vybavené touto ochrannou vrstvou. Tým sme sa dostali k hlavnému problému.
Hoci môže mať viacero spúšťačov, pálenie záhy možno pripísať jedinému mechanizmu. Je to spätný tok žalúdočnej kyseliny, ktorý dráždi pažerák. Za normálnych okolností by sa to nemalo stať, pretože zvierač medzi žalúdkom a pažerákom je okrem iného na to, aby zabránil spätnému toku žalúdočnej kyseliny do pažeráka. Ak však tento ventil zle uzatvára, žalúdočná kyselina sa môže za určitých podmienok vrátiť do pažeráka, spôsobujúc nepríjemný, pálivý pocit a poškodenie tkaniva.
Za pálením záhy môže stáť mnoho faktorov, ale spoločné je nesprávne fungovanie zvierača. V tomto zmysle všetko, čo môže nejakým spôsobom ovplyvniť tento sval, bude pravdepodobne súvisieť aj s pálením záhy. Nasledujúce choroby, návyky alebo stavy všetky ovplyvňujú funkciu zvierača a ak nás páli žalúdok, mali by sme ich vziať do úvahy.
Pálenie záhy ako príznak môže vzniknúť okrem iného v dôsledku takých základných ochorení, ako je GERD.
GERD (gastroezofageálna refluxná choroba) je stav, keď sa kyslý obsah žalúdka vracia vyššie opísaným spôsobom do pažeráka a spôsobuje podráždenie. Príčinou refluxu (re – späť, flux – tok) je abnormálna funkcia svaloviny pažeráka. V dôsledku toho sa kyselina môže vrátiť do pažeráka, čo ho ešte viac poškodí, čo potom ešte viac zhorší abnormálnu funkciu svalov.
Ďalšou príčinou môže byť tehotenstvo. Počas tehotenstva je zvierač pažeráka slabší, ochabnutejší, čo môže zohrávať úlohu pri vzniku kyslého refluxu. Refluxové ťažkosti počas tehotenstva sú v zásade spôsobené dvomi hlavnými príčinami.
Prvou je hormonálna zmena. Tehotenstvo mení hormonálnu rovnováhu tela, čo je úplne normálne, môže to však mať aj niekoľko nepríjemných vedľajších účinkov. Hormóny spomaľujú fungovanie tela, a preto bude organizmus schopný tráviť potravu v inej miere, dokonca aj jedlá, ktoré doteraz nespôsobovali problémy. Hormón progesterón spôsobuje, že zvierač pažeráka je voľnejší, a tak nemusí poskytovať dostatočnú ochranu proti kyslému refluxu.
Druhou príčinou refluxu počas tehotenstva je zväčšenie maternice. Keď sa zväčší, viac stláča žalúdok, čím sa jeho kyslý obsah ľahšie dostáva späť do pažeráka. Ako uvádza štúdia o pálení záhy v tehotenstve, tieto problémy sú v tehotenstve bežné v dôsledku hormonálnych zmien. (1) Najčastejšie sa vyskytujú v treťom trimestri, keď je maternica najväčšia.
Je faktom, že za mnohé choroby a problémy je zodpovedný nesprávny životný štýl a stravovanie. Nie je to inak ani pri pálení záhy a refluxe. Bolo by však chybou ignorovať psychické a psychosomatické príčiny. Niektoré štúdie našli súvislosť medzi stresovým životným štýlom, duševnou bolesťou a výskytom príznakov pálenia záhy. Jedna štúdia skúmala vzťah medzi úzkosťou a depresiou a gastroezofageálnou refluxnou chorobou. (2) Príčinná súvislosť zatiaľ nie je objasnená, pravdepodobne však vplyvom úzkosti na určité mozgové receptory sa stávame citlivejšími na vnímanie bolesti spôsobenej kyselinou. Navyše, neustály stres môže udržiavať žalúdočné svaly v napätom stave, ktoré potom vytláčajú žalúdočnú kyselinu smerom k pažeráku. Zároveň však môže znižovať účinnosť zvierača, čo taktiež spôsobuje prenikanie žalúdočnej kyseliny do pažeráka a môže prispieť k rozvoju zápalu pažeráka. (Gastroezofageálna refluxová choroba je dlhodobo prebiehajúci stav, kedy sa pravidelne vracajú žalúdočné kyseliny do pažeráka (ezofágus). Tomuto návratu hovoríme reflux.)
Fajčenie a alkohol
Fajčenie a konzumácia alkoholu sú zodpovedné za mnoho ochorení. Akoby nestačila kopa rakovinových ochorení, srdcovo-cievnych a pečeňových problémov, tu je ešte reflux a pálenie záhy. Nikotín uvoľňuje svaly ventilu na konci pažeráka, čo – ako v predchádzajúcich prípadoch – vedie k vstupu žalúdočnej kyseliny do pažeráka. Sliny, ktoré sa dostanú do pažeráka, by mohli pomôcť neutralizovať kyselinu, ktorá sa tam dostala, ale v dôsledku fajčenia sa v ústach tvorí menej slín. Navyše v dôsledku kašľa sa zvyšuje tlak v brušnej dutine, čo opäť pumpuje kyselinu do pažeráka.
Korenisté jedlá a nápoje obsahujúce kofeín
Pokiaľ ide o kulinárske pôžitky, väčšinu zoznamov vedú korenisté jedlá. Nie náhodou, pretože chuťový zážitok je to, čo považujeme za prvoradé hľadisko pri jedení. Konzumácia korenistých jedál však môže ľahko viesť k páleniu záhy. Príčiny nie sú jasné, ale tí, ktorí pociťovali pálenie záhy po jedle, v mnohých prípadoch predtým konzumovali pikantné, korenisté jedlá. Keďže neexistuje jednoznačné vysvetlenie súvislosti, najlepšie je, ak budeme dávať pozor na seba a vyhneme sa jedlám, ktoré spôsobujú pálenie záhy. Jedna štúdia analyzuje potraviny, ktoré vyvolávajú typické príznaky refluxnej choroby. (3)
Mastné jedlá, podobne ako fajčenie, uvoľňujú zvierač medzi pažerákom a žalúdkom a navyše stimulujú žalúdok k väčšej produkcii kyseliny. To je dvojnásobný problém, takže ak trpíme pálením záhy, je potrebné sa vyhnúť konzumácii mastných jedál.
Zostávajúc pri jedle, oveľa jasnejšou príčinou je ešte konzumácia príliš veľkých porcií. V dôsledku nadmerného jedenia sa zvyšuje tlak na ventil pažeráka a ak sa tento ventil zle zatvára, pálenie záhy je zaručené.
Konzumácia kávy a iných nápojov s vysokým obsahom kofeínu môže tiež spôsobiť problémy. Dôvodom je, že kofeín uvoľňuje ventil na konci pažeráka a v dôsledku toho sa už známym spôsobom vyvinie reflux. Ak však kávu príliš milujeme a nedokážeme sa jej vzdať, nemusíme zúfať. Stačí dávať pozor na to, aby sme namiesto robusty konzumovali kávu arabica, pretože tento druh má nižší obsah kofeínu.
V sieti problémov
Na prvý pohľad to možno nie je také zrejmé, ale stojí za to podrobnejšie sa pozrieť na niektoré z najčastejších príčin ochorení tráviacej sústavy. Ak sa na to pozrieme trochu praktickejšie, uvidíme, že v skutočnom živote veľmi súvisia. Mnohí sa snažia zmierniť zvýšený stres alkoholom a fajčením, zatiaľ čo iní sa radšej uchyľujú k nadmernému jedeniu. Pre mnohých ľudí sa ranná rutina skladá z kávy a cigarety. Hoci každá z týchto vecí môže byť samostatne zodpovedná za vznik pálenia záhy, prax ukazuje, že sa zvyčajne vyskytujú súčasne, čo robí problém ešte závažnejším.
Liečba pálenia záhy zahŕňa zmenu stravy, obmedzenie dráždivých potravín, užívanie antacídov alebo blokátorov kyseliny a pravidelné cvičenie, čo môže pomôcť zmierniť nepríjemné pocity. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, zvyčajne ide o nejakú formu kontroly žalúdočnej kyseliny. To sa často robí pomocou antacíd alebo liekov proti žalúdočnej kyseline, ktoré inhibujú tvorbu kyseliny, napr. tzv. inhibítormi protónovej pumpy. Antacidá však majú mnoho škodlivých vedľajších účinkov. Tieto lieky môžu okrem iného spôsobiť hnačku, zápchu, závrat, arytmiu a bolesť hrdla.
FDA, čiže Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv, v apríli 2020 stiahol z trhu antacidum Zantac obsahujúce ranitidín, pretože s veľkou pravdepodobnosťou obsahovalo karcinogénnu látku.
Okrem toho niektoré štúdie naznačujú, že dlhodobé užívanie antacíd môže spôsobiť demenciu alebo stareckú duševnú degeneráciu. Krátkodobo sa môžu ukázať ako užitočné, ale pri dlhodobom užívaní môžeme čeliť vážnym zdravotným problémom.
Vláknina môže pôsobiť ako prirodzený neutralizátor žalúdočnej kyseliny, taká môže byť aj vláknina Clean Inside, ktorá obsahuje vlákninu zo 16 rôznych liečivých rastlín.
Vitamín U
Okrem liekov sa pálenie záhy často prirodzene zmierňuje vitamínom U, ktorý podporuje hojenie žalúdočnej sliznice a nachádza sa napríklad v kapuste či špenáte. Nie je prekvapujúce, ak sme o tomto vitamíne ešte nič nepočuli, pretože v skutočnosti to ani nie je vitamín. V 50. rokoch 20. storočia objavili v kapustovej šťave derivát metionínu (presnejšie S-metylmetionín), ktorý sa stal známym ako vitamín U. Najlepším zdrojom Swiss vitamínu U je kapustová šťava, ale ak to nie je celkom po našej chuti, nachádza sa rovnako v banánoch, reďkovke a ružičkovom kele.
Vitamín U a rastliny, ktoré ho obsahujú, sa používajú na liečbu žalúdočných vredov po celom svete. Podľa niektorých výskumov sa vredy hojili 4-5 krát rýchlejšie u pacientov konzumujúcich vitamín U ako u pacientov liečených štandardnou terapiou. Či existuje príčinná súvislosť medzi hojením vredov a vitamínom U, si vyžaduje ešte veľa výskumu, ale tieto rastliny jednoznačne predstavujú menšie riziko ako antacidá.
Masticha
Masticha je názov živice z druhu vždyzeleného stromu Pistacia Lentiscus, ktorý sa nachádza na gréckom ostrove Chios. Jeho názov pochádza z gréckeho slova mastika (μαστίχα), čo znamená žuvanie. V staroveku objavili jej vynikajúci účinok pri liečbe žalúdočných vredov. U tých, ktorí túto živicu žuvali, sa zmiernili príznaky refluxu vrátane pálenia záhy.
Sladké drievko
Viaceré štúdie preukázali, že sladké drievko okrem iných priaznivých účinkov dokáže účinne posilniť sliznicu pažeráka, čím poskytuje väčšiu ochranu proti spätne tečúcej kyseline. V dôsledku silnejšej ochrannej vrstvy nebudú ani príznaky také závažné. Môže sa konzumovať ako čaj, ale je dostupné aj vo forme prášku alebo žuvacích tabliet.
Harmanček
Harmančekový čaj je vynikajúcim liekom proti páleniu záhy. Vďaka svojmu upokojujúcemu účinku je dobrý nielen na zmiernenie refluxných príznakov, ale je účinný aj proti stresu a úzkosti, ktoré sú jednou z príčin pálenia záhy. Jeho veľkou výhodou je, že sa dá ľahko zaobstarať a jednoducho pripraviť.
Pálenie záhy, prečo k nemu dochádza a čo treba robiť: Okrem liekov alebo dokonca namiesto nich stojí za to vyskúšať vyššie uvedené liečivé rastliny, ale ak by sme potrebovali niečo ešte praktickejšie, pomôžu tri jednoduché triky:
1. Zdvihnime hornú časť tela počas ležania
Dajme si pod seba ešte 1 alebo dokonca 2 vankúše a snažme sa ležať v mierne sediacej polohe. Keďže príčinou pálenia záhy je, že ventil na konci pažeráka dobre nezatvára, môžeme využiť gravitáciu na udržanie žalúdočnej kyseliny v žalúdku.
2. Nenosme príliš tesné oblečenie
Ak počas tehotenstva zväčšená maternica stláča brucho a tlačí kyselinu do pažeráka, prečo by to malo byť inak v prípade tesného oblečenia? Ak je na brucho vyvíjaný veľký tlak a zvierač pažeráka je príliš slabý, ľahko môže dôjsť k refluxu.
3. Spime na ľavom boku
Tak ako pri prvom triku, aj tu je kľúčom gravitácia. Keďže pažerák ústi do žalúdka mierne sprava, ak spíme na ľavom boku, kyselina bude mať kvôli gravitácii ťažšie tiecť smerom k pažeráku.
Vedecké zdroje: 1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4071443/ 2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6175551/ 3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5503285/