Tvorba enzýmov – Prírodné riešenia pre lepšie trávenie
O dôležitosti tráviacich enzýmov už asi počul každý a vychádzajúc z ich názvu ani ľahko uhádneme, aká je ich funkcia a prečo treba, aby správne fungovali. Tieto látky pomáhajú rozložiť prijatú potravu na drobné zložky, ktoré následne môžu rôzne orgány v tele ďalej zúžitkovať, alebo skladovať. Dôsledkom nedostatku enzýmov by ani samotný tráviaci proces nebol možný, preto tieto látky, i keď sa môžu zdať nepovšimnuté, zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu pri trávení a udržiavaní všeobecného zdravia. Našťastie sa tvorba enzýmov dá zvýšiť konzumáciou niekoľkých jednoduchých jedál. Takže pokiaľ máte problémy s trávením určitých pokrmov, môžete tieto ťažkosti zmierniť pomocou rôznych druhov ovocia a zeleniny.
Ale čo sú to vlastne tie spomínané enzýmy? Akú majú úlohu?
Enzýmy sú bielkoviny, ktoré fungujú ako akýsi druh biokatalyzátorov, teda urýchľujú určité chemické reakcie. Niektoré reakcie by bez enzýmov mohli tiež prebiehať, avšak tak pomaly, že by jednoducho nestačili na fungovanie životaschopných buniek, alebo tela, a preto ich treba takpovediac urýchliť. Existuje mnoho druhov enzýmov, ktoré v tele vykonávajú širokú škálu rôznych funkcií. Niektorí budujú určité látky – ako napr DNA – iné zase zohrávajú kľúčovú úlohu pri odbúraní a rozklade. A práve do kategórie enzýmov, podieľajúcich sa na odbúraní a rozklade, patria aj tráviace enzýmy. Ich úlohu predstavuje podieľať sa na procese rozkladu prijatej potravy, ak však nie sú zastúpené v správnom množstve, telo nedokáže potravu správne stráviť. V takýchto prípadoch bude organizmus potrebovať doplnenie tráviacich enzýmov.
Nedostatok enzýmov dokáže spôsobiť veľmi nepríjemné príznaky. Medzi takéto známe príznaky patria chronické bolesti hlavy (v niektorých prípadoch ich sprevádzajú zmeny nálad), ďalej nadúvanie, ktoré sa často objavuje po konzumácii jedla, alebo pálenie záhy.
Niekoľko dôležitých enzýmov, ktoré potrebujeme
Amyláza
Tráviaci enzým produkovaný v slinných žľazách a pankrease. Nachádza sa aj v slinách a používa sa na odbúranie škrobu. Len čo sa potrava dostane do našich úst, sformuje sa do sústa a zmieša sa s amylázou prítomnou v slinách, ktorá okamžite začne štiepiť škrob. Tento enzým klasifikujeme ako hydroláza, pretože hydrolýzou rozkladá škrob na di- a trisacharidy, ktoré sa neskôr pomocou iných enzýmov premenia na glukózu. Zvýšené hladiny amylázy sú často spôsobené zápalom pankreasu, ale môžu byť spôsobené aj inými ochoreniami, ako napríklad rakovina vaječníkov, rakovina pľúc, alebo nepriechodnosť čriev.
Lipáza
Enzým lipáza je rovnako hydroláza a zodpovedná za rozklad tukov. Lipáza predstavuje skôr skupinu enzýmov, než jeden enzým, ale v podstate všetky lipázy zohrávajú určitú úlohu pri rozklade tuku. Lipáza sa nachádza v pečeni a pankrease, ale možno ju objaviť dokonca aj vo vnútorných stenách krvných ciev. Tento enzým produkuje predovšetkým pankreas. Zvýšená hladina lipázy predstavuje taktiež varovný signál viacerých ochorení. Často ju spôsobuje zápal pankreasu, alebo aj zlyhanie obličiek. Zaujímavosťou je, že lipázy sa dokonca používajú aj v pracích prostriedkoch, keďže vynikajúco poslúžia na odstránenie mastných škvŕn z oblečenia.
Proteáza
Proteázy sú tiež hydrolázové enzýmy, ktoré však štiepia bielkoviny (proteíny). Táto ich funkcia je dôležitá nielen z pohľadu trávenia. Niektoré bielkoviny, ktorých prítomnosť spôsobuje bolesť a opuchy, sú totiž štiepené aj pomocou proteázy. Proteáza sa tvorí v žalúdočných žľazách, v pankrease a aj v tenkom čreve. Podobne ako lipáza, aj proteáza sa používa v pracích prostriedkoch.
Laktáza
A nakoniec laktáza, tá je tiež hydroláza, ktorá štiepi laktózu, čiže mliečny cukor. Z celého radu tráviacich enzýmov je azda najznámejšia práve laktáza, pretože pri jej nedostatku vzniká intolerancia laktózy. Laktáza sa tvorí v tenkom čreve. Pri nedostatku tohto enzýmu prechádzajú mliečne výrobky nestrávené črevným traktom a nakoniec ich rozložia črevné baktérie. To však má za následok zvýšenú tvorbu plynov a vedie k nadúvaniu. V súčasnosti sa už dá kúpiť bezlaktózové mliečne výrobky, no v skutočnosti ani tieto nie sú bezlaktózové. Obsahujú laktózu, no pridaná laktáza ju už rozložila, takže nepredstavujú pre tráviaci systém obzvlášť veľký problém.
Čo ovplyvňuje potrenbé vytváranie dôležitých enzýmov?
Z hľadiska správneho fungovania enzýmov nie je jedno, v akom prostredí sa nachádzajú. Tak, ako pre motor auta nie je jeho prevádzková teplota zanedbateľnou záležitosťou, aj enzýmy dokážu správne fungovať v relatívne úzkom teplotnom rozsahu. V zásade platí, že chemické reakcie prebiehajú rýchlejšie pri vyšších teplotách a nie je tomu inak ani v prípade spomínaných enzýmov. Treba však vedieť, že podobne ako pri strojoch, aj v prípade každého enzýmu existuje rozsah, po ktorom jeho účinnosť klesá. Práve preto vysoká horúčka predstavuje problém nielen preto, že ide o nepríjemný pocit, ale aj preto, že viaceré bielkoviny v organizme, vrátane enzýmov, môžu stratiť svoju účinnosť, alebo sa dokonca stať nefunkčnými, čo môže mať aj smrteľné následky.
Ďalším dôležitým faktorom z hľadiska účinnosti enzýmov je pH, teda to, nakoľko kyslé alebo zásadité by malo byť prostredie, v ktorom môžu dobre fungovať. Z toho vyplýva, že to môže byť opäť veľmi premenlivé, nakoľko existujú enzýmy, ktoré musia odolávať kyslosti žalúdka. Takže ideálne budú nižšie hodnoty pH, zatiaľ čo iné enzýmy budú preferovať radšej zásaditejšie prostredie.
Prírodné riešenia na problémy s trávením
Tráviace enzýmy obsahuje napríklad aj ovocie a zelenina, takže ak z nejakého dôvodu vzniknú problémy s ich tvorbou, pomôcť môžu aj zmeny v stravovaní. V závislosti od toho, ktoré jedno nám spôsobuje problémy s trávením, alebo nedostatok ktorého enzýmu nás trápi, máme niekoľko možností.
Lipáza
Pokiaľ pociťujete problémy pri trávení ťažkých mastných jedál, skúste šťastie s avokádom. Toto ovocie obsahuje totiž lipázu, enzým zodpovedný za rozklad tukov. Aj mexické guacamole sa napríklad pripravuje z avokáda, no toto ovocie možno konzumovať ako súčasť smoothie.
Amyláza
Ide o enzým, ktorý štiepi škrob, sa nachádza napríklad v mangu a banánoch. Tento druh ovocia je relatívne ľahko dostupný takmer v každom väčšom nákupnom centre, alebo dokonca v lokálnych obchodoch. Vhodné sú aj marhule, ktoré síce neobsahujú amylázu, ale invertázu, ktorá sa podobne ako amyláza podieľa na štiepení sacharidov s tým rozdielom, že zodpovedá za štiepenie sacharózy na glukózu a fruktózu.
Proteáza
Enzým zodpovedný za trávenie bielkovín, teda proteázu, možno nahradiť aj rastlinnou stravou. Do tejto kategórie patrí napríklad enzým zvaný bromelaín, ktorý obsahuje ananás. Ananás sa v rá,ci juhoamerickej tradičnej medicíny používal na liečbu tráviacich problémov, okrem toho je bromelaín tiež veľmi dobrý protizápalový prostriedok. I napriek tomu, že mnohí považujú ananás na pizzi za hriech, možno na tej kombinácii niečo bude, keďže pomáha pri trávení.
Pokiaľ však ak ananás nepatrí práve medzi naše najobľúbenejšie ovocie, kiwi, papája, či dokonca aj zázvor obsahujú proteázy. Okrem toho zázvor, ako liečivá rastlina, predstavuje aj zaužívanú, ba čo viac, klasickú súčasť tradičnej medicíny. A to preto, lebo disponuje protizápalovými účinkami, dokonca nie je príliš exotický, takže ho ľahko dostať v obchodoch.
Aj niektoré jedlá môžu pomáhať pri problémoch s trávením
V neposlednej rade sú tu pokrmy, ktoré môžu znamenať riešenie pri nedostatku enzýmu, a nie iba jedného. Kyslá kapusta napríklad obsahuje všetky tri vyššie spomínané enzýmy a navyše je aj probiotická. Kto napríklad obľubuje exotickejšie jedlá, môže vyskúšať kimchi, keďže sa vyrába aj z nakladanej, fermentovanej zeleniny a vďaka obsahu tráviacich enzýmov môže pomôcť tým, ktorí majú problémy s trávením.
Pre tých, ktorí obľubujú skôr sladké chute, máme tiež riešenie. Napríklad taký med disponuje obsahom amylázy, invertázy a diastázy (taktiež enzým odbúravajúci sacharidy). Med okrem toho obsahuje aj proteázy.
V prípade medu a ovocia je však zároveň dôležité spomenúť, že sa oplatí konzumovať ich v surovom stave, pretože extrémne tepelné účinky dokážu enzýmy, ktoré obsahujú, znehodnocovať.
https://sciencing.com/feedback-inhibition-important-regulating-enzyme-activity-9661.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537346/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2576539/