Tvrdnutie pečene ako zákerný zabijak

Väčšina z nás by sa nechcela stretnúť so žiadnou chorobou, ale sú také, s ktorými obzvlášť nie. Mnohým ľuďom v takýchto prípadoch napadne rakovina, ale nie je to jediná takáto choroba. Tvrdnutie pečene − choroba známa ako “cirhóza pečene je rovnako nebezpečná. Niet čo skrášľovať, pri tejto chorobe sa bohužiaľ treba pripraviť aj na to najhoršie. Ale existuje predsa nejaké riešenie?

Čo je tvrdnutie pečene?

V prvom rade je dobré objasniť, čo je tvrdnutie pečene alebo inak povedané pečeňová cirhóza. Tvrdnutie pečene, známe aj ako pečeňová cirhóza, je neskoré štádium fibrózy alebo zjazvenia pečene. Toto zjazvenie pečene môže mať viacero rôznych príčin. Jej názov je zavádzajúci, pretože v tomto prípade sa pečeň práve zväčšuje. Väčšinou je za to zodpovedná dlhodobá nadmerná konzumácia alkoholu, ale môžu ju spôsobiť aj iné vírusy spôsobujúce ochorenia pečene, ako hepatitída A, B alebo C. Samozrejme, ak sú tieto faktory prítomné súčasne, priebeh choroby môže byť rýchlejší.

Samotné zjazvenie je výsledkom samoliečiaceho procesu pečene. Vždy, keď sa pečeň poškodí, či už alkoholom alebo inými látkami, infekciou alebo z iných dôvodov, pečeň sa snaží opraviť sama. Počas tohto procesu sa na tkanive pečene tvoria jazvy. Toto zjazvené tkanivo však už nebude schopné správne plniť svoju funkciu, nebude schopné detoxikácie, produkcie enzýmov alebo bielkovín nevyhnutných pre trávenie, jednoducho povedané, pečeň sa stane nefunkčnou. Nie že by sa problém mal brať na ľahkú váhu, ale skôr rozsah zjazvenia než jeho prítomnosť je to, čo je nebezpečné. Bohužiaľ, v štádiu nazývanom chronická cirhóza alebo zjazvenie pečene už poškodenie dosiahlo taký stupeň, že zlyhanie pečene je nezvratné. Pečeň už jednoducho nie je schopná plniť svoju funkciu a prestáva pracovať. Keďže ide o životne dôležitý orgán, jeho zlyhanie má smrteľné následky.

Príčiny a typy

Cirhóza pečene môže mať mnoho príčin. Najčastejšie sa vyskytuje v dôsledku dlhodobej konzumácie alkoholu, ale môže vzniknúť aj v dôsledku chronickej vírusovej infekcie, obezity alebo cukrovky. Ďalšie možné príčiny zahŕňajú poškodenie žlčových ciest alebo autoimunitnú hepatitídu (zápal pečene) napádajúcu pečeň, ale aj zlyhanie srdca môže spôsobiť cirhózu pečene. V podstate všetko, čo nejakým spôsobom škodlivo pôsobí na pečeň, môže viesť k cirhóze pečene, najmä ak zostane nepovšimnuté a neliečené. Stukovatená pečeň, vrátane alkoholovej aj nealkoholovej formy, a sprievodný zápal sú predstupňom cirhózy, takže prevenciu vzniku nemožno dostatočne zdôrazniť.

Existujú dva typy cirhózy pečene, tzv. kompenzovaná a dekompenzovaná cirhóza. Pri prvej sa ešte nevyskytujú príznaky, preto je ťažšie ju spozorovať, zatiaľ čo druhá už spôsobuje príznaky. Tú je samozrejme oveľa ľahšie diagnostikovať, ale je aj závažnejšia. Pri asymptomatickej cirhóze pečene je očakávaná dĺžka života približne 9-12 rokov, zatiaľ čo pri dekompenzovanej sa skracuje na 2 roky.

Príznaky tvrdnutia pečene

Pri tvrdnutí pečene existujú určité komplikácie, ktoré sa môžu zdať neškodné, zatiaľ čo základná príčina je život ohrozujúca. Príznaky môžu zahŕňať:

● Únavu, vyčerpanosť
● Hemofília
● Opuch nôh
● Svrbenie kože
● Hromadenie vody v bruchu, ktoré spôsobuje opuch brucha, prípadne bolesť brucha
● Chudnutie, nechutenstvo
● Hemorágie (červené až modrofialové obrazce pripomínajúce pavučinu)
● U mužov zväčšenie prsníkov (gynekomastia)
● Zmätenosť, poruchy pamäti, zmena osobnosti, spomalené, zlé myslenie, duševný úpadok
● Žltačka

Diagnostika a liečba

Diagnostika tvrdnutia pečene je o niečo jednoduchšia ako diagnostika predchádzajúcich stavov, napríklad stukovatenie pečene. Z vyššie uvedených príznakov sa dá choroba pomerne dobre načrtnúť, ale lekár sa samozrejme môže uistiť aj inými spôsobmi. Môže vykonať laboratórne testy, pri ktorých sa z hladín rôznych látok v krvi dá usudzovať na integritu funkcií pečene. Samozrejme, v takýchto prípadoch sa vykonáva aj skríning na typy vírusu hepatitídy. Rovnako rozšíreným riešením je testovanie rôznymi zobrazovacími metódami, ako je MRI, CT alebo dokonca ultrazvuk. Okrem toho je možné vykonať histologické vyšetrenie pečene, pri ktorom lekár odoberie kúsok pečene na vyšetrenie jej stavu.

Liečba cirhózy pečene je už tvrdší oriešok. V skorom štádiu je ešte možné liečiť príčinu, napríklad prísnou abstinenciou, chudnutím alebo užívaním liekov proti hepatitíde.

Keď sa však zjazvenie už rozšírilo, liečba sa skôr zameriava na zmiernenie príznakov. To sa môže diať odčerpávaním vody z brucha a predpísaním nízkosodíkovej diéty, ktorá zabraňuje hromadeniu tekutín.

Rovnako sa stáva, že sa snažia nejakým spôsobom, zvyčajne pomocou liekov, odstrániť z tela väčšie množstvo nahromadených toxických látok spôsobených zníženými funkciami pečene.

Podobne sa môžu vyskytnúť problémy s krvným zásobovaním pečene. Keďže krvné zásobovanie zjazvených častí sa mení v porovnaní so zdravým tkanivom, je dôležité, aby krvný tlak v cieve zásobujúcej pečeň nebol príliš vysoký.

Cirhóza pečene je bohužiaľ nezvratný stav. Hoci liečba príznakov je možná s väčším či menším úspechom, jediným účinným riešením – najmä u pacientov v konečnom štádiu – je transplantácia pečene. To však nie je rutinná operácia a kým lekári nájdu vhodného darcu, ľahko môže dôjsť k tragédii. Ak máme podozrenie na problém s pečeňou, nebojme sa požiadať o pomoc, lekár odpovie na všetky naše otázky. Bohužiaľ, ochorenie pečene zostáva dlho bez príznakov aj pri ťažkom alkoholizme a nesprávnom životnom štýle a dá sa zistiť najmä pomocou vhodných vyšetrení (napríklad ultrazvuku). Okrem vyšetrenia je aj terapia komplexná a zo strany pacienta často vyžaduje veľkú silu vôle a obetu.

Šance na vyliečenie

Tvrdnutie pečene môže samo o sebe zabíjať, ale okrem toho zvyšuje aj riziko rakoviny pečene, cukrovky 2. typu, osteoporózy a zápalu pľúc. Úmrtnosť na cirhózu pečene po 40. roku života je 71,3%. Samozrejme, to vo veľkej miere ovplyvňuje, kedy sa choroba diagnostikuje a aká terapia sa použije, ako aj to, do akej miery je jednotlivec ochotný zmeniť svoj životný štýl.

Čo sa dá robiť?

Cirhóza pečene je už sama o sebe neskorým štádiom ochorenia pečene. Hoci je jej liečba možná, dá sa považovať skôr za akési hasenie požiaru než za cestu k úplnému vyliečeniu. Riešenie treba hľadať skôr v prevencii. Jej najdôležitejším prvkom je, že zbytočne nezaťažujeme pečeň. Jednou z úloh pečene je detoxikácia tela a v prípade zdravého organizmu ju vykonáva pomerne efektívne. Ak ju však vystavíme zvýšenej záťaži nesprávnym životným štýlom, napr. nestriedmym a dlhodobým alkoholizmom, drogami, prípadne liekmi, prakticky zničíme čističa nášho tela a zaplaví nás odpad. Jedným z prvkov prevencie je teda to, že necháme pečeň robiť svoju prácu.

Ak chceme podporiť funkcie pečene prirodzenou cestou, aj na to existuje možnosť. Niektoré liečivé bylinky môžu okrem iných pozitívnych účinkov pomôcť aj pri práci pečene, takže stojí za to zvážiť ich použitie.

Liečivé bylinky: Prírodná podpora pri ochrane a regenerácii pečene

Lopúch

Táto tradične používaná liečivá rastlina sa v ľudovej reči niekedy nazýva aj bodliak, no ide o botanicky odlišné rastliny – bodliak (Carduus) má na rozdiel od lopúcha všetky časti pichľavé. Lopúch má okrem antioxidačných účinkov aj výrazné detoxikačné vlastnosti, a preto by nemal chýbať pri detoxikačných kúrach. V Japonsku z koreňa lopúcha pripravujú predjedlo nazývané kinpira gobō. Korene je pred konzumáciou potrebné dôkladne umyť. Možno ich konzumovať nakrájané a opražené na oleji.

Ženšen

Mnohí poznajú ženšen len ako afrodiziakum. Okrem toho, že je v poslednom čase aj zložkou energetických nápojov, dá sa využiť aj na podporu funkcií pečene. Potvrdzuje to aj štúdia o vplyve kórejského červeného ženšenu na chronické ochorenia pečene, ako sú nealkoholová tuková choroba pečene, alkoholové poškodenie pečene, chronická vírusová hepatitída a hepatocelulárny karcinóm, na základe experimentálnych a klinických štúdií. (1) Okrem toho, že môže pomôcť pri regenerácii pečeňových buniek, ženšen je užitočnou pomocou aj pri prekonávaní únavy, ktorá sa vyskytuje ako príznak zhoršenej funkcie pečene. Hoci je skutočne súčasťou niektorých energetických nápojov, tie sa nepovažujú za najlepší zdroj, pretože okrem ženšenu obsahujú aj značné množstvo cukru a umelých prídavných látok, pričom cukrovka môže byť rovnako príčinou poškodenia pečene.

Cesnak

Vieme, že jednou z príčin cirhózy pečene je stukovatenie pečene. Tuková pečeň je stav, pri ktorom sa v pečeni hromadí viac tuku, ako by malo, čo vedie k zápalu. V rámci experimentu so 110 pacientmi, ktorý skúmal terapeutické účinky cesnaku na steatózu pečene pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene, bolo u 51% pacientov pozorované zlepšenie stukovatenia pečene. V skupine konzumujúcej cesnak sa znížilo množstvo tuku v pečeni a zlepšili sa aj hodnoty cholesterolu. (2) Je dôležité zdôrazniť, že najlepším liekom na cirhózu je jej prevencia, v čom hrá dôležitú úlohu práve ochrana pred stukovatením pečene. Preto sa konzumácia cesnaku rozhodne odporúča.

Kurkuma

Je málo chorôb, na ktoré by toto korenie nebolo dobré v nejakej forme, ak nie inak, tak aspoň ako prevencia. Kurkuma je indické korenie, ktoré sa okrem ochucovanie jedál dá použiť aj ako tradičný liek. Je mimoriadne účinným protizápalovým prostriedkom a zároveň antioxidantom. Podľa štúdie, ktorá skúmala farmakologické účinky kurkumínu pri ochoreniach a poškodení pečene, táto látka pomohla prekonať celý rad umelo vyvolaných problémov s pečeňou (ako napríklad otravu železom a rôznymi chemikáliami). Hoci experimenty boli vykonané na potkanoch, nie je neopodstatnené, že môže mať rovnako pozitívny účinok aj na ľudskú pečeň. (3)

Pri bylinnej či akejkoľvek inej prevencii je dôležité zdôrazniť, že nemožno ju vnímať ako povolenie k nezodpovednému životnému štýlu či nadmernému pitiu alkoholu. Konzumácia liečivých rastlín alebo iných prípravkov neoprávňuje k bezohľadnému zaobchádzaniu s pečeňou v presvedčení, že prípadné škody budú týmito prostriedkami napravené. Naopak, aj keď neužívame liečivé rastliny a nevenujeme špeciálnu pozornosť ochrane pečene, samotným vyhýbaním sa škodlivým vplyvom robíme pre svoje zdravie veľa.

Pre zdravie pečene sa odporúča ľahká stredomorská strava bohatá na zeleninu, vlákninu, semená a ľahšie druhy mäsa, najmä ryby.

Vedecké zdroje:
1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5628344/
2. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7354004/
3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1478-3231.2009.02086.x

Vitamín U so zľavou 20 %

Vitamín U je jediný produkt svojho druhu.

Jeho účinok zaujme najmä ľudí s podráždenou sliznicou žalúdka, pri nadmernej produkcii žalúdočných kyselín a refluxe. Odporúča sa užívať osobám postihnutým žalúdočnými vredmi.