Diéta pri candide: je skutočne účinná?
Akokoľvek zvláštne to môže znieť, diéta pri candide (tzv. protikvasinková kúra) nie je radikálne odriekanie potravy, ale len vedomé vynechanie niektorých druhov potravín po dobu, kým nepríjemné príznaky nezmiznú. Každopádne by nebolo na škodu, keby si ju vyskúšal každý, kto chce žiť zdravšie. V pokračovaní článku podrobne vysvetlíme a popíšeme, čo možno jesť s kľudným svedomím a čomu sa vyhýbať počas tejto špeciálnej diéty.
Naše črevá sú domovom niekoľkých miliárd rôznych baktérií, vírusov, húb a iných mikróbov vrátane kandidy. Keď sa počujeme výraz kvasinková huba Candida albicans, takmer každý si spomenie na chorobu, ktorá je sprevádzaná nepríjemnými príznakmi (kandidóza), najmä v kruhu žien. Pritom sa však oplatí pripomenúť si, že napadnúť môže nielen oblasť ohanbia, ale napríklad aj povrch pokožky, ústnu dutinu a tiež tráviaci systém. Okrem toho treba spomenúť, že v/na orgánoch vyššie spomenutých je prítomná úplne prirodzene. Problémy však spôsobuje až vtedy, keď sa premnoží. Inak však ako súčasť mikrobiómu prispieva k správnemu udržiavaniu tráviaceho cyklu.
Takže harmonické udržiavanie jej hladiny má priaznivý vplyv na tráviaci systém, no jej premnoženie môže príčinou vzniku mnohých zdravotných problémov – ba čo viac, môže dokonca súvisieť so vznikom niektorých autoimunitných stavov. Práve preto sa odporúča venovať jej zvýšenú pozornosť nielen vtedy, keď už sa ochorenie rozvinulo, ale aj skôr, z dôvodu prevencie. Podľa niektorých štúdií môže byť Candida diéta účinná v boji proti kandidóze, resp. aj v jej prevencii.
Diéta pri candide: začnime pekne od základov
Pre tých, ktorí zvažujú vyskúšať očistnú procedúru, najprv niečo prezradíme: proces očisty vykonaný dodržiavaním špeciálnej diéty neprebehne za jeden deň. Takže našou prvou radou je v prvom rade trpezlivosť a držať sa svojho cieľa, pretože dosiahnuť optimálnu hladinu kvasiniek nie je nemožný výkon.
Tajomstvom spočíva v tom, aby sme zistili, čo možno konzumovať počas očistnej kúry a čo nie. Základným, primárnym pravidlom je zvoliť si potraviny, ktoré neobsahujú cukor a droždie. A prečo by sme práve tieto mali vylúčiť z našej stravy? Huby sa živia týmito jednoduchými sacharidmi, takže môžu byť „prejedené“ obzvlášť vysokým príjmom. Prvé dva týždne diéty by mali byť tie najprísnejšie, aby bol daný jednoznačný impulz pre očistu. V tomto období sa odporúča vynechať aj ovocie, pretože zvyčajne obsahuje veľa ovocného cukru – fruktózy.
Hlavné činitele takejto stravy
- Vylúčenie cukrov a droždia, obzvlášť v prvých dňoch diéty
- Podporovanie mikroorganizmov dôležitých pre organizmus
- Vylúčenie jednotlivých potravín zo stravy, ktoré zrejú, alebo obsahujú pesne
- V prípade alergie vylúčenie zo stravy potraviny, ktoré ju vyvolávajú
Pokiaľ sa budeme držať týchto aspektov, môžeme dosiahnuť, aby bol náš imunitný systém odolnejší, črevná flóra silnejšia, resp. obnovila sa správna hladina vitamínov a minerálnych látok.
Potraviny, ktorým by sme sa mali vyhýbať
- Ovocie s vysokým obsahom cukru: banány, datle, hrozienka, hrozno a mango
- Obilniny s obsahom lepku: pšenica, raž, jačmeň a špalda
- Niektoré druhy mäsa: Spracované mäso, mušle, mečúň, tuniak
- Rafinované oleje a tuky: repkový olej, sójový olej, slnečnicový olej alebo margarín
- Ochucovadlá: kečup, sójová omáčka, biely ocot, barbecue omáčka, chren, majonéza
- Niektoré mliečne výrobky: syr, mlieko a smotana na šľahanie
- Cukry a umelé sladidlá: aspartám, agáve, trstinový cukor, kukuričný sirup, med, javorový sirup, melasa a stolový cukor
- Niektoré druhy orechov a semená: arašidy, kešu oriešky, pekanové orechy a pistácie
- Kofeín, alkohol a sladené nápoje: čaje s obsahom kofeínu, káva, energetické nápoje, sóda, ovocné šťavy, džúsy, pivo, víno alebo alkoholické nápoje
- Prídavné látky: dusičnany alebo sírany
Produkty vhodné na konzumáciu
- Ovocie s nízkym obsahom cukru: citrón, limetka, bobuľové ovocie (odporúča sa v malých množstvách)
- Zelenina bez obsahu škrobu: špargľa, ružičkový kel, kapusta, brokolica, kel, zeler, uhorka, baklažán, cibuľa, špenát, cuketa, paradajky. Všetky tieto sa odporúča konzumovať surové, alebo pripravené na pare, dusené.
- Bezlepkové obilniny: proso, quinoa, ovsené otruby a pohánka
- Zdroje bielkovín vysokej kvality: kuracie mäso, vajcia, losos, morčacie mäso a sardinky. Najlepšou voľbou sú organické druhy pochádzajúce z voľného chove, alebo ulovené vo voľnej prírode.
- Zdravé tuky: avokádo, olivy, nerafinovaný kokosový olej, ľanový olej, extra panenský olivový olej a sezamový olej
- Niektoré druhy mliečnych výrobkov: ghee maslo, bio maslo, bio kefír, alebo prírodný jogurt
- Niektoré semená: mandle, slnečnicové semienka, kokosové orechy, alebo ľanové semienka
- Liečivé rastliny a koreniny: čierne korenie, soľ, škorica, kôpor, cesnak, zázvor, oregano, rozmarín, paprika, kurkuma a tymian.
- Koreniny: jablčný ocot a kyslá kapusta.
- Sladidlá bez cukru: stévia, erythritol a xylitol
- Bezkofeínové nápoje: bylinkové čaje, čakanková káva, filtrovaná voda, domáce mandľové mlieko, kokosové mlieko (bez prísad), ako aj citrónová, alebo limetková voda
Ďalšie rady pre zvýšenie úspechu
Zvýšme množstvo prospešných mikroorganizmov v organizme! Tým, že užívame probiotiká súbežne s farmaceutickými produktami, doplnkami výživy, alebo ich prijímame nepriamo vďaka niektorým potravinám, môžeme výrazne zvýšiť množstvo drobných organizmov nachádzajúcich sa v organizme. Medzi tieto blahodarné činitele patria aj probiotiká, ktoré po usadení a rozmnožení v črevnom systéme priaznivo pôsobia na tráviace procesy.
I napriek tomu, že probiotiká sa zaraďujú medzi baktérie mliečneho kvasenia a bifidobaktérie (laktobacily a streptokoky), nie všetky ich kmene sa považujú za probiotické. Tie do určitej miery vyhynú vplyvom žalúdočných kyselín, žlčovej kyseliny nachádzajúcej sa v tenkom čreve, ako aj vplyvom tráviacich enzýmov. Baktérie, ktoré prežijú, sa dostanú do hrubého čreva, na ktorého stenách sa prichytia k stene a začnú sa množiť.
Veľmi dôležité je spomenúť aj prebiotiká, ktoré si však nemožno zamieňať s vyššie spomínanými probiotikami. Prebiotiká sú v podstate nestráviteľné vlákninové zlúčeniny nachádzajúce sa v potravinách. Skladajú sa prevažne z oligosacharidov. Stimulujú rast normálnej gastrointestinálnej flóry (flóra žalúdka a čriev) tak, že zabraňujú premnoženiu abnormálnej (chorobnej) črevnej flóry a patogénov. V tomto prípade medzi bežné patria fruktooligosacharidy, inulín, arabinogalaktán, polydextróza, laktulóza a laktit. Prebiotiká sú odolnejšie voči kyselinám, takže sa môžu dostať do hrubého čreva neporušené. Tam sa začína selektívna fermentácia preferovanej (vhodnej) mikroflóry, ktorá zmení hrubé črevo. Tu sa podrobia selektívnej fermentácii vhodnej mikroflóry, ktorá v konečnom dôsledku zmení zloženie mikrobioty hrubého čreva. A navyše, zlúčeniny nestráviteľnej vlákniny zvyšujú rast bifidobaktérií a laktobacilov, čo vyvoláva mnoho pozitívnych účinkov na hosťujúci organizmus. Ich prítomnosť vo zvýšenom množstve zlepšuje samotné trávenie a tiež odolnosť imunitného systému.
Výhody kúry
I keď mnohí s obľubou aplikujú očistnú kúru, nie je dostatočne vedecky potvrdené, že by bola účinná z hľadiska liečby plesňových infekcií. Zároveň je však pravdou, že v prípade osôb, ktoré nie sú postihnuté kandidózou, môže byť dodržiavanie tejto špeciálnej stravy v zásade prospešné, pretože má celý rad priaznivých účinkov.
Prostredníctvom takejto diéty môže byť napríklad efektívnejšie aj chudnutie, alebo môže posilniť imunitný systém, zlepšiť zdravie srdca, činnosť čriev, resp. poskytnúť pomoc v boji proti zápalom v tele. Okrem toho dokáže zmierniť cukrovku či poruchy metabolizmu, a to tak, že z jedálnička budú vypustené sladké jedlá (jedlá obsahujúce cukor). Podľa výskumov sa dodržiavanie tohto druhu diéty odporúča v prípade žien po dobu 3-6 mesiacov, a v prípade mužov 1-2 mesiace.
Prípadné nevýhody tejto stravy
Ako sme už spomenuli, hlavnou nevýhodou tohto spôsobu očisty je, že bolo v súvislosti s jej účinnosťou vykonaných málo výskumov – navyše štúdie uskutočnené na túto tému poskytujú protichodné výsledky.
Jedna prípadová štúdia, ktorá trvala 3 mesiace a skúmala 120 pacientov trpiacich gastrointestinálnou infekciou Candida vykázala, že zmeny v rámci stravovania výrazne znížili množstvo kvasiniek vo vzorke stolice, v porovnaní s osobami, ktoré sa držali svojich obvyklých stravovacích návykov.
Na druhej strane, medzi negatíva možno zaradiť aj prísnosť stravy. Ako sme videli, cukor, lepok, väčšina ovocia, škrobová zelenina, niektoré druhy mäsa, orechy, semená, alkohol a nadmerné množstvo kofeínu sú pri tejto diéte zakázané. Preto si očistný režim vyžaduje vysokú mieru vytrvalosti a trpezlivosti.
https://www.verywellhealth.com/candida-diet-foods-to-avoid-89881
https://www.thecandidadiet.com/how-long-should-each-stage-last/