Astaxanthin a jeho početné výhody na zdravie
Konzumácia astaxantínu (astaxanthin) má niekoľko výhod pre naše zdravie. Spájajú ho so zdravšou pokožkou a činnosťou srdca, so zvyšovaním vytrvalosti a kondície, zmierňovaním bolesti kĺbov a môže mať dokonca budúcnosť v liečbe rakoviny. V tomto článku si postupne preberieme zoznam účinkov, ktoré sú vedecky potvrdené.
Z cenných výživných látok, pochádzajúcich z oceánu, môže zlepšiť fungovanie celého organizmu nielen rybí olej, ktorý obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Astaxantín (AXS) predstavuje karotenoidový pigment, ktorý sa okrem iných morských organizmov nachádza v pstruhoch, mikroriasach a kvasinkách. Jeho najvýznamnejším zdrojom je však losos, ktorému tento pigment dodáva ružový odtieň. Považuje sa za najsilnejší antioxidant v prírode a môže byť užitočný pri prevencii, alebo liečbe mnohých ochorení pôsobením proti oxidatívnemu stresu. Jeho priaznivé účinky rozoberajú v rámci mnohých štúdií dodnes.
Astaxanthin je xantofyl-karotenoid, ktorý syntetizuje s mnohými baktériami, mikroriasami a niekoľkými kmeňmi kvasiniek prirodzenou cestou. Môže sa tiež vyrábať chemicky, ale ASX, produkovaný mikroorganizmami Haematococcus pluvialis, je skutočne efektívny. Ide o silný protizápalový prostriedok, čo treba z dôvodu, že za predčasné starnutie, demenciu, za problémy s očami, srdcové ochorenia, artritídu a množstvo druhov rakoviny zodpovedajú práve zápaly. Schopnosť ASX viazať voľné radikály je viac ako pozoruhodná. Je takmer 6 000-krát účinnejší ako vitamín C, jeden z najdôležitejších vitamínov posilňujúcich imunitu, a 550-krát účinnejší ako vitamín E. Rovnako mnohonásobne prevyšuje aj účinok kyseliny alfa-lipoovej. Vďaka svojej biologickej aktivite sa často používa v rôznych oblastiach. Ukázalo sa, že prírodný astaxanthin zabraňuje prírastku hmotnosti a potláča ďalšie zápalové markery spojené so stravou s vysokým obsahom tukov.
ANTIOXIDANT
Väčšina ľudí vie, že antioxidanty disponujú širokou škálou prospešných účinkov. Z biologického hľadiska ide o také mobilné molekuly, ktoré upravujú poškodenia spôsobené voľnými radikálmi, ktoré sa nazývajú aj nestabilné škodlivé molekuly. Tieto molekuly sa počas metabolizmu uvoľňujú priebežne. Antioxidačné vlastnosti astaxanthinu sú hlavným zdrojom tvrdení a výhod spojených s jeho užívaním. Oxidatívny stres je stav, ktorý vzniká v tom prípade, kedy sa rovnováha voľných radikálov a antioxidantov v organizme nakloní smerom k spomínaným radikálom. Za zápal vo väčšine prípadov zodpovedná príliš veľa voľných radikálov, avšak ASX, ako účinný antioxidant môže pomôcť predchádzať týmto stavom, napríklad v prípade že sa použije pri liečbe rakoviny. Táto vlastnosť bola tiež spojená zároveň aj so zlepšením krvného obehu. Jedna štúdia, ktorá sa zamerala na porovnanie astaxantínu a iných karotenoidov, preukázala, že najsilnejší účinok majú proti voľným radikálom. [1.] Je schopný preniknúť cez takzvanú hematoencefalickú bariéru a poskytnúť tak ochranu mozgu a centrálnemu nervovému systému.
CHRÁNI POKOŽKU
Oxidačný stres zohráva rozhodujúcu úlohu v prípade starnutia ľudskej pokožky a jej poškodzovaní. Vlastnosti AXS proti voľným radikálom prospievajú aj nášmu najväčšiemu orgánu. Prostredníctvom mnohých možných mechanizmov účinku môže ovplyvniť jeho homeostázu, okrem iného chráni pred žiarením a má protizápalové vlastnosti. Vystavenie pokožky UV žiareniu spôsobuje poškodenie DNA. ASX dokázala minimalizovať poškodenie DNA a ovplyvňovať obnovu DNA.
Štúdie in vivo a in vitro preukázali, že môže hrať sľubnú úlohu v prípade liečby a prevencie starnutia pokožky. V rámci nedávnej štúdie, do ktorej zapojili 44 zdravých subjektov, vedci zistili, že užívanie 2 mg ASX denne a rovnakého množstva hydrolyzátu kolagénu po dobu 12 týždňov zlepšuje pružnosť pokožky a posilňuje ju. Podľa štúdie z roku 2012 môže kombinácia lokálnej aplikácie a perorálneho užitia pomôcť pri vyhladení vrások, vyblednutí stareckých škvŕn a udržaní hydratácie. [2.] Pozitívne výsledky dosiahli rovnako u mužov ako aj u žien, na potvrdenie týchto výsledkov však treba ďalšie štúdie.
Zabraňuje vzniku rakoviny pokožky
Pri lokálnej aplikácii tiež napomáha dosiahnuť a udržať mladistvý vzhľad zdravej pokožky. Čo je však ešte vzrušujúcejšie, výsledky štúdie zverejnenej v roku 2013 naznačujú, že môže nielen vylepšiť jej vzhľad, ale zároveň môže aj zabrániť vzniku rakoviny kože. Môže spomaliť a zabrániť škodám spôsobeným rakovinou spôsobenou UV žiarením. Môže poskytnúť podporu v prípade zápalových ochorení, ako napríklad psoriáza a atopická dermatitída. Zároveň však môže byť prospešná v prípade vlasových folikúl aj jeho konzumácia. Posilňuje ich cez lepšiu cirkuláciu krvi, zabraňuje ich zápalom, ktoré vedú k vypadávaniu vlasov. Voľné radikály negatívne ovplyvňujú stav vlasov, ale ASX vďaka tomu, že viaže voľné radikály, môže tomuto stavu zabrániť.
DOKÁŽE SELEKTÍVNE ZAMERAŤ RAKOVINOVÉ BUNKY
V súvislosti s prevenciou rakoviny kože bola úloha astaxantínu zdôraznená v úvode článku, ale existuje veľa ďalších výskumov, ktoré naznačujú, že môže pomôcť pri liečbe iných typov rakoviny. Jeden z nich našiel krátkodobé a dlhodobé výhody v súvislosti s rakovinou prsníka, vrátane zníženého rastu buniek rakoviny prsníka. [3.] Hoci tieto štúdie uskutočnili in vitro (v skúmavke alebo inom kultivačnom médiu) a na laboratórnych zvieratách, počiatočné výsledky sú mimoriadne sľubné.
Tento karotenoid môže bojovať proti rakovine prostredníctvom šiestich rôznych mechanizmov – vrátane zhubných nádorov pečene, hrubého čreva, pľúc a prostaty::
- Znižuje množenie rakovinových buniek.
- Podporuje odumieranie rakovinových buniek (apoptózu).
- Zabraňuje šíreniu rakoviny.
- Zlepšuje komunikáciu medzi bunkami.
- Zmierňuje zápal.
- Znižuje oxidatívny stres.
Keď astaxanthin porovnávali s tromi ďalšími karotenoidmi (beta-karotén, kapsantín a bixín), zistilo sa, že najväčšiu aktivitu vykazuje práve pri zabránení množeniu ľudských leukemických buniek. Vysoké náklady na jeho čistenie bohužiaľ obmedzili ďalší výskum v súvislosti jeho použitia pri liečbe rakoviny, i napriek tomu sú vedci presvedčení, že aj v prípade človeka má protinádorový potenciál.
CHRÁNI PEČEŇ
Alkoholické a nealkoholické stukovatenie pečene (NFLD) je najbežnejším typom medzi ochoreniami pečene a môže spôsobiť významné poškodenie pečene. Je to do značnej miery spôsobené oxidatívnym stresom, ktorý predstavuje dôsledok dlhotrvajúceho zápalu pečene. Často ho spájajú s metabolickými poruchami, ako napríklad obezita a bunkové hromadenie lipidov. Existuje niekoľko spôsobov, ako môže ASX pomôcť pri prevencii, alebo liečbe stukovatenej pečene. Pôsobí proti prebytočným voľným radikálom spôsobeným metabolickými poruchami, podporuje normálne funkcie pečene a podieľa sa na prevencii poškodenia pečene. V roku 2007 bol skúmaný vplyv suplementácie astaxantínu na obézne myši kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov. Výsledky ukázali, že zabraňuje rastu telesnej hmotnosti a tukového tkaniva, ktorý bol spôsobený stravou s vysokým obsahom tukov. Okrem toho tiež znížil hmotnosť pečene a hladiny triglyceridov v pečeni, triglyceridy v plazme a hladiny celkového cholesterolu.
V posledných rokoch vedci potvrdili, že ASX zohráva mimoriadne dôležitú úlohu pri prevencii akútneho poškodenia pečene, pri zmierňovaní inzulínovej rezistencie a NAFLD, fibrózy pečene a rakoviny pečene a pri znižovaní poškodenia pečene vyvolaného liekmi a ischémiou. Astaxantín zlepšil akumuláciu lipidov spôsobenú stravou s vysokým obsahom tukov, zmierňuje steatózu orgánov a zápal vyvolaný etanolom. Okrem toho, že zabraňuje oxidatívnemu stresu a zápalu, môže tiež regulovať črevnú flóru v záujme zabránenia poškodeniu pečene vyvolaného alkoholom, a môže hrať potenciálnu terapeutickú úlohu pri bakteriálnych ochoreniach spôsobených alkoholickým ochorením pečene.
PROTI ŽALÚDOČNÝM VREDOM
Bohužiaľ, oxidatívny stres v čreve často vytvára priaznivé médium pre vývoj nepríjemného Helicobacteru pylori. To znamená, že sa často obnovuje žalúdočný vred, ktorý môže byť predchodcom rakoviny žalúdka. V štúdii uskutočnenej v roku 2012 vedci liečili myši astaxanthinom, predtým ako vyvolali u nich žalúdočný vred. Po aplikácii AXS sa u myší vývoj lézií významne znížil. Ako dôvod bolo v štúdii uvedené, že prípravok obmedzil množstvo Helicobacteru pylori, teda baktérie spôsobujúcej vznik tohto ochorenia.
OVPLYVŇUJE HLADINU CHOLESTEROLU
Vysoká hladina cholesterolu predstavuje nebezpečný stav, ktorý charakterizuje príliš veľký počet lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) v krvi. Vzhľadom na nerozpustnosť vo vode, prebytočný cholesterol sa zvyčajne ukladá na stenách krvných ciev, konkrétne na tepnách, ktoré môže tak upchať. Toto má za následok zvýšenie krvného tlaku. Príčina mŕtvice (stroke), alebo srdcového infarktu, je často dôsledkom zúženia krvných ciev. Ako antioxidant môže astaxanthin znižovať hladinu LDL cholesterolu a zabrániť tak vysokému krvnému tlaku. Jedna štúdia z roku 2011 naznačuje, že užívanie astaxantínu v množstvách 6 a 18 mg po dobu 84 dní môže znížiť množstvo lipidov v krvi u osôb trpiacich vysokou hladinou cholesterolu, ktoré je často spojené so zvýšenou hladinou LDL.
CHRÁNI ZDRAVIE SRDCA
Vedci rovnako skúmajú aj to, či by mohol byť ASX prospešný pre zdravie srdca. Štúdia, ktorá prebiehala v roku 2006, analyzovala jeho účinky na potkany postihnuté hypertenziou – vysokým krvným tlakom. Výsledky preukázali, že môže zlepšiť hladinu elastínu a hrúbku stien tepien. [4.] V rámci jednej štúdie z roku 2011 vedci zaznamenali, že po 12 týždňoch užívania sa hladina LDL cholesterolu – čo je jednou z príčin srdcových chorôb – u účastníkov s obezitou a nadváhou znížila. Bolo tiež pozorované významné zlepšenie hladín oxidatívneho stresu. Ten môže mať významný vplyv na kvalitu života, predpokladanú dĺžku života a pravdepodobnosť opakovanej zástavy srdca. Astaxanthin znížením oxidatívneho stresu v krvi pomáha chrániť endotel, a preto „obracia“ alebo predchádza rozsiahlemu poškodeniu srdca. Jeho aplikácia môže byť vhodná nielen pri zabránení tomuto poškodeniu počas srdcového infarktu, ale aj čo sa týka následkov.
I napriek tomu, že sa zatiaľ na ľuďoch neuskutočnil žiadny komplexný výskum, vedci sa domnievajú, že tieto účinky sa neobmedzujú iba na zvieratá. Preto môže byť konzumácia ASX jedným z najefektívnejších prírodných spôsobov prevencie a liečby kardiovaskulárnych ochorení.
REGULUJE KRVNÝ TLAK
Astaxantín preukázal veľký potenciál v prípade prevencie a zníženia vysokého krvného tlaku (hypertenzie) a na zmiernenie súvisiacich účinkov. Existuje niekoľko štúdií, ktoré s tým pravdepodobne súhlasia. Znižuje hladinu oxidatívneho stresu v krvi a uvoľňuje steny ciev. Ako už bolo spomenuté vyššie, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a tým predchádzať vysokému krvnému tlaku. V štúdii, uverejnenej v časopise Journal of Biological and Pharmaceutical Bulletin v roku 2005, vedci dospeli k záveru, že jeho použitie môže ovplyvňovať oxid dusnatý (zn. oxidatívneho stresu) a zvyšovať vaskulárnu reaktivitu.
VYSTÚPI PROTI NEURODEGENERATÍVNYM OCHORENIAM
Alzheimerova choroba predstavuje neurodegeneratívne ochorenie, ktoré je u starších osôb pomerne bežné. V súčasnosti nepoznáme žiadny liečebný postup, alebo liek na tento chronický stav. Ako antioxidant pridali astaxantín do zoznamu možných spôsobov liečby Alzheimerovej choroby. Ide o jediný karotenoid, ktorý preniká do mozgu cez hematoencefalickú bariéru, ako aj cez hematoencefalickú bariéru do oka, čím chráni funkciu oka a zrak. Jeho vlastnosti proti voľným radikálom môžu hrať dôležitú úlohu pri znižovaní vývoja ochorenia, s veľkým dôrazom najmä na počiatočné štádium. Môže zmierniť neurodegeneráciu a obnoviť niektoré neurologické funkcie. V súvislosti s jeho účinkami na Alzheimerovu chorobu prebieha v súčasnosti množstvo výskumov.
Podobne, ako vyššie spomínané zmeny na mozgu, aj Parkinsonova choroba je progresívne neurologické ochorenie, ktorú charakterizuje závažná strata pamäti (demencia). Počas liečby prostredníctvom AXS sa však pri tejto chorobe objavili také ochranné účinky, ktoré môžu potenciálne zabrániť alebo spomaliť vývoj príznakov. Jeho protizápalové vlastnosti hrajú úlohu pri ochrane mitochondrií a neurónov. To naznačuje, že antioxidanty môžu byť potenciálnou liečbou Parkinsonovej choroby. [5.]
ZMIERŇUJE BOLESTI KĹBOV
Tento karotenoid môže mať budúcnosť v oblasti liečby bolesti kĺbov, vrátane takých chorôb, ako napríklad reumatoidná artritída, ktorá významne ovplyvňuje kvalitu života. V súvislosti s tým však boli doterajšie výsledky zmiešané. Niektoré štúdie ukazujú, že môže znižovať zápaly a bolesti spojené s kĺbmi. Na druhej strane ďalšie štúdie týkajúce sa spojenia medzi astaxantínom a syndrómom karpálneho tunela, ktorý vedie k znecitliveniu a bolesti prstov, nenašli nijaké dôkazy na podporu tohto tvrdenia. [6.]
OVPLYVŇUJE KONDÍCIU A VÝDRŽ
Vplyvom športu a pravidelného pohybu sa vytvára omnoho viac voľných radikálov. Oxidatívny stres má negatívny vplyv na svalové vlákna, no ASX ako antioxidant môže pôsobiť proti tomuto procesu. Uskutočnilo sa veľa štúdií o tom, ako môže ASX ovplyvniť kondíciu, vytrvalosť, ako aj úroveň únavy po tréningu. Štúdie na myšiach ukazujú, že to možno dosiahnuť zvýšenou fyzickou aktivitou, hlavne rýchlejším metabolizmom sacharidov a tukov. Zvyšuje sa tým vytrvalosť a predchádza sa poškodeniu svalov a kostí. [7.] I keď suplementácia astaxantínom nemôže znižovať pravdepodobnosť zranenia, môže mať za následok miernejšie hladiny kyseliny mliečnej a bolesti svalov, resp. zmierniť zápal vo svaloch.
ZVYŠUJE PLODNOSŤ
Podľa štúdie zverejnenej v roku 2005 vykazuje ASX pozitívne výsledky v rámci liečby neplodnosti u mužov. Počas obdobia troch mesiacov vedci študovali 30 mužov trpiacich neplodnosťou. Počas obdobia výskumu hlásili rad pozitívnych a pozitívnych výsledkov v spojení s ukazovateľmi týkajúcimi sa spermií. Zistilo sa, že parametre spermií, ako sú napríklad ich počet a pohyblivosť a plodnosť, sa zlepšili v skupine, v rámci ktorej bola účastníkom podávaná vyššia dávka astaxantínu. Vzhľadom na to, že sa jednalo o štúdiu relatívne malého rozsahu, na podporu tohto tvrdenia sú potrebné ďalšie dôkazy a výskum. [8.]
POSILŇUJE IMUNITU
Tento mimoriadne hodnotný karotenoid podporuje fungovanie imunitného systému. Robí to tak, že zvyšuje počet T buniek. V niektorých výskumoch ASX zvyšoval aktivitu prirodzených zabíjačských buniek (NK). Okrem bunkami sprostredkovanej imunitnej odpovede stimuluje aj hormonálnu imunitu. Bakteriálny zápal zodpovedá za celý rad častých ochorení a niektoré chronické stavy. Ide napríklad o reumatické choroby srdca, resp. zápalové ochorenia čriev. Nehovoriac o tom, že niektoré z antibiotík, ktoré sa používajú na liečbu týchto infekcií, môžu mať ďalekosiahle vedľajšie účinky. Čoraz viac ľudí sa preto obracia práve na astaxanthin, ako na prírodnú a bezpečnejšiu alternatívu. ASX môže byť vhodný v záujme zlepšenia imunitnej odpovede voči infekciám a na uľahčenie hojenia.
POMÁHA V OBDOBÍ MENOPAUZY
Menopauza predstavuje obzvlášť ťažké obdobie pre každú ženu. Príznaky, ako napríklad úzkosť, stres, návaly horúčavy a depresia, môžu negatívne ovplyvniť zdravie a kvalitu života nejednej ženy. V rámci jedného skorého výskumu o kombinovanom doplnku výživy, ktorý obsahoval astaxantín, zistili, že pomáha pri zmiernení príznakov menopauzy. Obzvlášť sa jeho účinnosť prejavila pri návaloch horúčavy, ktoré často spájajú s vysokou hladinou kortizolu (stresový hormón) a oxidatívnym stresom. [9]
APLIKÁCIA
V záujme toho, aby sme mohli využiť antioxidačné vlastnosti AXS, odporúča sa konzumovať malú porciu lososa raz, alebo dvakrát týždenne. Losos a morské plody však nemusia organizmu dodávať významné množstvo astaxantínu, preto sa odporúča konzumovať ho vo forme doplnku výživy.
Po akom čase sa prejavujú účinky astaxantninu? Pre dosiahnutie požadovaného výsledku by sa mal astaxantín používať najmenej dva týždne, pravdepodobne však aj štyri až osem týždňov. I napriek tomu, že sa jeho účinky prejavia po dlhšom čase, oproti protizápalovým liekom a liekom proti bolesti na predpis ja javí ako úplne bezpečný.
Pozor sa však dajme na to, pre ktorý produkt sa rozhodneme. Vyrába sa totiž dvoma spôsobmi: chemickou syntézou a biologickým extrahovaním. I napriek tomu, že syntetické výrobky majú pomerne lacnejšie ceny, neabsorbujú sa rovnako dobre a sú menej bezpečné ako prírodný astaxantín, ktorý dostať vo forme extraktu, kapsúl a prášku. Užívanie astaxanthinu sa odporúča buď počas jedla, alebo tesne po jedle.
AKÉ VEDĽAJŠIE ÚČINKY MÁ UŽÍVANIE ASTAXANTHINU?
Vedľajšie účinky, ktoré astaxanthin môže vyvolať: zvýšené pohyby čriev a stolicu sfarbená do červena. Vo vysokých dávkach môže spôsobiť bolesti žalúdka.
Zdroje:
https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin
https://www.healthline.com/health/health-claims-astaxanthin#cancer
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5946307/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293384/
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10775364/
2. http://www.actabp.pl/pdf/1_2012/43.pdf, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23473626/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16211266/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16595899/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27669315/
5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5900571/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3280376
7. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/152308603321223630
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16110353/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28041599/