Bylinky na pečeň: ktoré rastliny sú najlepšou voľbou?
Ľudský organizmus je pomerne komplikovaný celok a pokiaľ sa oň chceme dobre starať, musíme jemu a tiež aj rôznym jeho súčastiam venovať mimoriadne veľkú pozornosť. Mnoho ľudí na celom svete žije s rôznymi ochoreniami, ktoré ovplyvňujú orgány tela, ako napríklad pečeň. Medzi spomínané ochorenia patria napríklad cirhóza, stukovatenie pečene, rakovina pečene, zlyhanie pečene, alebo hepatitída. Hepatoprotektívne liečivé rastliny, ľudovo známe aj ako bylinky na pečeň, môžu pomôcť pri liečbe, resp. odstránení týchto stavov. Samotné bylinkárstvo má u nás skutočne dlhú a bohatú tradíciu a liečivé rastliny dokážu preukázateľne pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch, s ktorými sa bežne stretávame.
V tomto článku sa budeme venovať práve týmto nežným rastlinám, ktoré disponujú obrovskou silou a účinkom, a ktoré môžu byť mimoriadne nápomocné pri problémoch s pečeňou.
Pečeň predstavuje veľmi dôležitú súčasť ľudského organizmu a dokonca sa jedná o najväčší z orgánov, ktorý sa nachádzajú našej brušnej dutine a v prípade fungovania nášho tela zohráva zásadnú úlohu. Preto samozrejme považujeme za veľmi dôležité, aby pečeň pracovala správne a v našom záujme je, aby sme jej k tomuto stavu v čo najväčšej miere napomáhali. Ak si totiž pečeň neplní svoje „povinnosti“, môže to mať za následok vážne zdravotné následky. Vymenujme si teda liečivé bylinky, ktoré sú už od nepamäti súčasťou prírodnej lekárničky, a ktoré sa v posledných rokoch dostávajú do popredia záujmu v kruhu zástancov prírodných riešení
BYLINKY NA PEČEŇ, KTORÉ PODPORUJÚ FUNKCIE NAŠE PEČENE
PESTREC MARIÁNSKY (SILYBUM MARIANUM)
Pestrec mariánsky predstavuje veľmi populárnu liečivú rastlinu, ktorá sa už viac ako 2000 rokov používa na liečbu ochorení pečene. Obsahuje účinnú látku, ktorá má pomerne silné antioxidačné a detoxikačné vlastnosti. Touto látkou je pre mnoho ľudí možno neznámy silymarín.
Ide o tzv. zmes hodnotných flavonoidov chrániacich pečeň, ako napríklad silybín, silydianin a silychristin. Sú pomerne užitočné na liečbu žlčovodov a ochorení pečene. Rastlinu môžeme poznať aj pod inými menami, ako napríklad Kristova koruna či bodliak, má regeneračné účinky vďaka tomu, že ide o silný antioxidant. Tieto účinky sú skvelé nielen pre samotnú pečeň, no dokážu pomôcť napríklad aj pri problémoch s trávením či iných ťažkostiach.
Celkovo môžeme zhrnúť pôsobenie tejto liečivej rastliny tak, že napomáha k ochrane pečene pred jej poškodením. Urýchľuje proces regenerácie tohto orgánu a tiež zlepšuje odolnosť pečene, čo je z dlhodobého hľadiska pre jej správne fungovanie, ako aj správne fungovanie celého organizmu veľmi dôležité.
Ako však pestrec užívať? Pokiaľ sa rozhodnete, že ho chcete vyskúšať, existuje viacero spôsobov, ako na to. Tým najčastejším je priama konzumácia semien tejto bylinky, ktoré sú však predtým rozdrvené. Nesmieme však zabudnúť na to, že by semienka nemali prísť do kontaktu s teplotami vyššími ako 40 stupňov a ani s kovovými predmetmi. Priama konzumácia by mala byť aj najúčinnejšia a vy by ste tak mali zo svojej rastliny získať najväčší úžitok. Konzumácia je však možná aj inými spôsobmi, napríklad si z neho môžete pripraviť čaj, tinktúru, no možná je aj konzumácia pridaním do jedla. Existuje na trhu aj olej, ktorý však nedokáže ponúknuť všetky benefity, a to najmä práve vtedy, keď chcete využívať pestrec mariánsky na zlepšenie celkového stavu j pečene.
ŽENŠEN (PANAX GINSENG)
Ženšen je populárny bylinný doplnok známy pre svoje silné protizápalové vlastnosti. Mnoho pokusov na zvieratách preukázalo, že ženšen má antioxidačný účinok a môže pomôcť chrániť pred poškodením pečene vírusmi, toxickými látkami a alkoholom. Okrem toho môže zvýšiť regeneráciu pečeňových buniek po chirurgickom zákroku. Niektoré štúdie na ľuďoch preukázali, že liečba ženšenom môže zlepšiť funkciu pečene a zmierniť únavu a zápaly u pacientov s ochorením pečene a dysfunkciou pečene. Štúdia z roku 2020, ktorej sa zúčastnilo 51 mužov so zvýšenou alanín transaminázou (ALT), markerom poškodenia pečene, sa zistilo, že u tých, ktorí konzumovali 3 gramy ženšenového extraktu denne počas 12 týždňov, došlo k významnému zníženiu hladín ALT v porovnaní so skupinou, ktorá dostávala placebo. Významne sa znížil aj ďalší marker poškodenia pečene, gama-glutamyltransferáza (GGT).
Hoci sú tieto výsledky mimoriadne sľubné, sú potrebné ďalšie výskumy zamerané na skúmanie účinkov ženšenu na zdravie pečene. Dokáže tiež interagovať s rôznymi liekmi, čo môže viesť k poškodeniu pečene a ďalším potenciálne nebezpečným vedľajším účinkom.
ZELENÝ ČAJ (CAMELIA SINENSIS)
I napriek tomu, že nejde o liečivú rastlinu, zelený čaj a jeho hlavná polyfenolová zlúčenina, epigallocatechin-3-gallát (EGCG), sú často zahrnuté v prehľadoch odbornej literatúry zameranej na bylinky na ochorenia pečene. Všeobecne sa predpokladá, že zelený čaj je prospešný pre zdravie, ale dôkazy naznačujú, že môže mať osobitný prínos pre pečeň. Jedna rozsiahla japonská štúdia zistila, že konzumácia 5 až 10 šálok zeleného čaju denne zlepšila krvné markery pečene. Jedna štúdia, vykonaná za účasti 80 osôb trpiacich nealkoholickým stukovatením pečene (NAFLD), zistila, že 500 mg extraktu zo zeleného čaju, dávkovaného počas 90 dní, významne znížilo hladiny ALT a aspartátaminotransferázy (AST) používané na detekciu poškodenia pečene.
Rovnako sa ukázalo, že príjem zeleného čaju preukázateľne poskytuje ochranu pred rôznymi ochoreniami pečene, vrátane rakoviny pečene, vírusového zápalu pečene – hepatitídy, cirhózy, steatózy pečene a chronických ochorení pečene. Zatiaľ čo je jeho konzumácia pre väčšinu ľudí považovaná za bezpečnú, v zriedkavých prípadoch môže konzumácia extraktu viesť k akútnemu poškodeniu pečene.
SLADKÉ DRIEVKO (GLYCYRRHIZA GLABRA)
I napriek tomu, že keď spomenieme koreň sladkého drievka, nás často napadne skôr pochúťka, ľudovo nazývaná aj medvedí cukor, v skutočnosti ide o liečivú rastlino. Koreňu sladkého drievka sa v rámci vedeckých štúdií pripisujú protizápalové, antivírusové a hepatoprotektívne účinky. Jeho hlavnú účinnú látku predstavuje saponínová zlúčenina zvaná glycyrrhizín, ktorá sa často používa v tradičnej čínskej a japonskej medicíne proti mnohým ochoreniam, vrátane chorôb pečene. Niektoré štúdie dokázali, že liečba jeho extraktom môže byť prospešná pre osoby s určitými ochoreniami pečene. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo 66 osôb trpiacich steatózou pečene zistila, že liečba 2 gramami extraktu sladkého drievka denne počas 2 mesiacov významne znížila hodnoty ALT a AST, v porovnaní so skupinou liečenou placebom.
V ďalšej malej štúdii 6 zdravých ľudí užívalo glycyrrhizín predtým, ako 12 dní po sebe pili každý večer vodku, a ďalších 6 ľudí pilo iba vodku. U skupiny osôb, ktoré pili iba vodku, sa markery poškodenia pečene, vrátane ALT, AST a GGT, významne zvýšili. V druhej skupine neboli tieto markery významne zvýšené, čo naznačuje, že glycyrizín môže pomôcť chrániť pred poškodením pečene spojeným s alkoholom. Aj keď sú tieto výsledky sľubné, treba ďalší výskum.
KURKUMA (CURCUMA LONGA, INDICKÝ ŠAFRAN)
Korenina, zároveň liečivá rastlina kurkuma a jej hlavná účinná látka, kurkumín, sú spojené s mnohými mimoriadne pôsobivými zdravotnými výhodami a patria medzi najúčinnejšie bylinky s liečivým účinkom na pečeň. Výskumy dokumentujú, že kurkuma disponuje silnými protizápalovými, antioxidačnými a protirakovinovými vlastnosťami, vďaka čomu predstavuje táto rastlina obľúbenú voľbu pre pacientov s pečeňou. V rámci štúdie vykonanej v kruhu pacientov s NAFLD dospeli k názoru, že 500 mg kurkumínu denne počas 8 týždňov významne znižuje hladinu tuku v pečeni a hladiny AST a ALT v porovnaní so skupinou liečenou placebom. Ďalšia štúdia, ktorej sa zúčastnilo 70 pacientov postihnutých rovnakým ochorením, dospela k názoru, že tí, ktorí užívali 500 mg kurkumínu a 5 mg piperínu po dobu 3 mesiacov, mali v porovnaní so skupinou s placebom znížené hladiny LDL (zlého) cholesterolu a ukazovatele spojené so zápalom. Piperín je zlúčenina nachádzajúca sa v čiernom korení, ktorá zvyšuje absorpciu kurkumínu.
Používanie doplnkov s obsahom kurkumy a kurkumínu sa všeobecne považuje za bezpečné. Boli však hlásené niektoré prípady akútneho poškodenia pečene. Nie je však jasné, či sú tieto prípady spôsobené kurkumínom, alebo samotnými (kontaminovanými) výrobkami.
CESNAK (ALLIUM SATIVUM)
Aj keď sa cesnak z hľadiska botaniky považuje za zeleninu, využíva sa aj jeho liečivá sila. Obsahuje veľa silných antioxidačných a protizápalových rastlinných zlúčenín (alicín, aliín a ajoén), ktoré chránia zdravie pečene. V štúdii z roku 2020 za účasti 98 osôb s NAFLD zaznamenali u tých, ktorí užívali 800 mg cesnakového prášku denne po dobu 15 týždňov, významné zníženie hladín ALT, AST, LDL (zlého) cholesterolu a triglyceridov v porovnaní s placebo skupinou. Ba čo viac, u viac ako polovice účastníkov skupiny konzumujúcej cesnak sa zlepšila akumulácia pečeňového tuku. Naopak, v kontrolnej skupine to bolo iba u 16 percent. Okrem toho jedna štúdia spojila konzumáciu surového cesnaku s nižším rizikom rakoviny pečene. Konzumácia surového cesnaku dvakrát alebo viackrát týždenne znížila riziko rakoviny pečene o 23 percent, v porovnaní s konzumáciou surového cesnaku menej ako dvakrát týždenne.
Hoci sa surový cesnak všeobecne považuje za bezpečný, koncentrované cesnakové doplnky môžu u niektorých spôsobiť poškodenie pečene.
ZÁZVOR (ZINGIBER OFFICINALE)
Ďumbier (zázvor) je populárne korenie, ktoré sa často používa na liečbu mnohých zdravotných stavov, vrátane chorôb pečene. 12-týždňová štúdia u 46 ľudí s nealkoholickou stukovatenou pečeňou ukázala, že doplnenie 1 500 mg zázvorového prášku významne znížila hladinu ALT, celkového a LDL (zlého) cholesterolu a tiež hladinu C-reaktívneho proteínu naznačujúceho zápal pečene (CRP).), v porovnaní s placebo skupinou. Koreň zázvoru obsahuje silné zlúčeniny, vrátane gingerolov a shogaolov, ktoré pomáhajú zabraňovať zápalu a chránia pred poškodením buniek, čím prispievajú k zdraviu pečene. Ďumbier navyše môže pomôcť chrániť pečeň pred toxickými látkami, ako napríklad alkohol. Všeobecne sa považuje za bezpečný, dokonca aj u pacientov s ochorením pečene.
ASTRAGALUS (SLOV. KOZINEC BLANITÝ)
Astragalus je jedlá liečivá bylina, ktorá sa bežne používa v tradičnej čínskej medicíne. Obsahuje mnohé zlúčeniny s liečivými účinkami, ako sú napríklad saponíny, izoflavonoidy a polysacharidy, ktoré majú silné terapeutické vlastnosti. Štúdie na hlodavcoch naznačujú, že rastlina môže pomôcť chrániť pred fibrózou a stukovatením pečene. Tú spôsobuje strava s vysokým obsahom tukov, pokiaľ sa aplikuje samostatne alebo v kombinácii s inými bylinami. Celkovo sa považuje za bezpečný a nespája sa s poškodením pečene, môže však interagovať s určitými liekmi.
KAMILKA (INAK ZNÁMA AJ AKO RUMANČEK KAMILKOVÝ)
Jednoduchá, očarujúca kamilka, inak nazývaná aj harmanček, ruman rímsky (Matricaria recutita a Chamaemelum nobile) obsahuje veľké množstvo antioxidantov. Tie pomáhajú pri detoxikácii pečene. Dvaja vedci z Karazin Kharkiv National University uskutočnili pokus na zvieratách s cieľom vyhodnotiť hepatoprotektívne účinky flavonoidov nemeckého harmančeku v súvislosti s látkami toxickými pre pečeň. Konkrétne sa uskutočnil pokus o stanovenie toho, ako flavonoidy prítomné v kamilkovom čaji ovplyvňujú metabolizmus sfingolipidu a ceramidu v pečeni laboratórnych potkanov. To bolo ovplyvnené príjmom tetrachlórmetánu a / alebo etanolu. Dávkovanie laboratórnych zvierat harmančekom normalizovalo metabolizmus sfingolipidu a ceramidu, čo zabraňovalo odumieraniu pečeňových buniek.
KORIANDER (LAT. CORIANDRUM SATIVUM)
Koriander predstavuje obľúbenú koreninu, ale zároveň aj vynikajúcu liečivú rastlinu. Pri tradičných terapiách sa koriander používal ako na zmiernenie ochorení žalúdka a črevného systému. Obsahuje kyselinu olejovú, linolovú, stearovú, palmitovú a kyselinu askorbovú, ktoré pomáhajú účinne znižovať hladinu cholesterolu. V prípade hlodavcov, ktorí boli liečení hepatotoxickými prípravkami, malo podávanie etanolového extraktu z listov koriandra, alebo doplnenie stravy práškom zo semien koriandra, za následok zníženie poškodenia pečene a zvýšenie aktivity antioxidačných enzýmov v porovnaní s kontrolnou skupinou. V jednej z týchto štúdií bola účinnosť etanolového extraktu z koriandra podobná ako v prípade antioxidačného lieku silymarín. Rastlina dokáže zvýšiť hladinu glutatiónu a aktivitu mnohých antioxidačných enzýmov.
ROZCHODNICA RUŽOVÁ (LAT. RHODIOLA ROSEA)
V prípade rozchodnice ružovej ide o pomerne zriedkavú a mimoriadne hodnotnú bylinku. Posledné štúdie odhalili širokú škálu liečivých vlastností a biologických aktivít tejto rastliny, ktoré v sebe zahŕňajú aj hepatoprotektívne účinky (chráni pečeň). Za jedinečnú farmakologickú aktivitu rozchodnice môže byť zodpovedných mnoho spoločne sa vyskytujúcich fytochemických zložiek v rastline. Tie disponujú rôznymi antioxidačnými, protirakovinovými a protizápalovými vlastnosťami. Protirakovinové účinky extraktu z Rhodiola rosea potvrdilo už niekoľko štúdií. Extrakt znížil metastázy v pečeni a predĺžil čas prežitia potkanov postihnutých rakovinou. Rozchodnica ružová môže zvýšiť schopnosť pečene rýchlo odbúrať určité lieky. Pokusy v skúmavke preukázali, že účinná látka rastliny, salidrosid, zabraňuje rastu rakovinových buniek v pečeni. Účinky tejto rastliny na človeka však nie sú známe.
Celkovo možno povedať, že užívanie Rhodiola rosea v sebe obnáša veľa zdravotných výhod a možno ju považovať za bezpečnú. Riziko vedľajších účinkov je nízke, pokiaľ sa aplikuje v odporúčaných dávkach.
ŽIHĽAVA (LAT. URTICA DIOICA)
Možno vás to, že sme žihľavu zaradili do tohto článku, prekvapí. No treba povedať, že žihľava naozaj nie je iba tou nepríjemnou rastlinou, ktorej sa v prírode všetci snažíme vyhnúť. Okrem toho, že nám na koži dokáže zanechať nepríjemnú krátkodobú pamiatku, má totiž žihľava pomerne veľké množstvo skvelých a užitočných funkcií. Tie vieme využiť v prospech nášho zdravia a konkrétne aj fungovania pečene.
Žihľava sa zvykne využívať najmä vo forme čaju, ktorý môže poslúžiť pre viacero účelov. Napríklad ulahodí vtedy, ak máte problémy s akné alebo si chcete prečistiť svoju krv. Taktiež vám dokáže pomôcť aj vtedy, keď máte problémy so žlčníkom či obličkami. Používa sa ako doplnok aj vtedy, ak trpíte chronickými bolesťami kĺbov, osteoporózou či artériosklerózou.
Žihľava vám však pomáha aj vtedy, ak si chcete prečistiť svoju pečeň. Dokáže totiž skvele regenerovať bunky v pečeni.
Pri žihľave však treba pripomenúť, že napríklad užívanie žihľavového čaju ako takejto kúry v dlhodobom horizonte nerobí dobrotu. Ak teda chcete pomôcť svojej pečeni či inej časti vášho tela práve užívaním žihľavy, nastavte si kúru na maximálne tri týždne. Po prestávke však môžete v jej užívaní bez obáv pokračovať.
PÚPAVA LEKÁRSKA (LAT. TARAXACUM OFFICINALE)
Ďalšou rastlinou, ktorú môžete využiť práve pre tieto účely, je aj púpava lekárska. Pre mnohých z vás môže byť jej prítomnosť v tomto rebríčku pomerne prekvapivá, no tento žltý kvet má množstvo blahodarných účinkov, ktoré môžu byť pre nás prospešné.
Väčšina z nás ju vníma zrejme len ako peknú rastlinku, ktorá sa vyskytuje na lúkach a dodáva im špecifický vzhľad. To je však chyba, rastlinu možno využiť napríklad pri cukrovke, keďže obsahuje látku menom inulín. Vďaka nej vplýva na vhodnú hladinu cukru v krvi.
Púpava lekárska však patrí aj medzi vhodné liečivé rastliny, keďže má skvelé detoxikačné účinky práve na tento orgán. Pomáha aj k vylučovaniu žlče zo žlčníka a tiež aj priamo z pečene. Okrem toho má aj viacero iných užitočných funkcií. Napríklad dokáže pomôcť pacientom s vysokým krvným tlakom, taktiež aj tým, ktorí trpia ťažkosťami s močovými cestami. Taktiež dokáže urobiť veľký kus práce aj vtedy, keď sa potýkate s problémom, kedy vaše telo zadržiava veľké množstvo tekutín.
Púpava lekárska sa môže užívať v rôznych formách. Jednu z najobľúbenejších predstavuje čaj, ktorý sa môže pripravovať ako z koreňa púpavy, tak aj z jej listov, alebo môžete tieto veci skombinovať.
ČO TREBA VEDIEŤ O LIEČIVÝCH RASTLINÁCH, KTORÉ NÁM POMÁHAJÚ!
Niektoré bežné liečivé rastliny môžu v skutočnosti spôsobiť toxické ochorenie pečene. Pozor na také doplnky stravy, ktoré obsahujú aloe vera, ploštičník hroznovitý, ovocie kávy, kostihoj lekársky, chvojník, alebo kava-kavu. Skôr, ako budete uvažovať o použití liečivých rastlín pri liečbe ochorení pečene, sa najskôr poraďte so svojim ošetrujúcim lekárom. A to hlavne o možných výhodách a nevýhodách bylinnej terapie.
DBAJTE O SVOJE ZDRAVIE, TELO SA VÁM ZA TO ODVĎAČÍ
V tomto článku sme si predstavili iba niektoré liečivé rastliny, ktoré vám pomôžu udržať tento orgán v dobrej kondícii. Aby sa vám podarilo zachovať si dobrý zdravotný stav celého organizmu, aj jednotlivých orgánov, dohliadajte na to, aby ste sa o svoje zdravie poctivo starali.
Skvelým spôsobom, ako tak urobiť, sú napríklad liečivé rastlinky, alebo iné možnosti, ktoré vám ponúka príroda. No taktiež treba myslieť aj na to, aby ste dbali o zdravú výživu. Taktiež aj o to, aby ste mali zabezpečený pravidelný pohyb, ktorý naše telo potrebuje.
Kombináciou zdravej stravy, pohybu a rôznych doplnkov urobíte pre svoje telo a zdravie naozaj veľa.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/herbs-for-liver
https://healthfully.com/555397-fatty-liver-chamomile-tea.html#review-of-hepatoprotective-herbs
https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits#TOC_TITLE_HDR_4
https://www.healthline.com/health/burdock-root
https://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2016/05000/Coriander__Overview_of_Potential_Health_Benefits.8.aspx