Varovné príznaky rakoviny hrubého čreva

Rakovina hrubého čreva je bez pochýb jedným z najobávanejších ochorení. Nevyskytuje sa na mieste, kde by ju bolo možné ľahko spozorovať, a tak sa môže takmer nerušene rozvíjať a ďalej šíriť. U nás je rakovina hrubého čreva druhým najčastejším nádorovým ochorením, ktoré končí smrťou. V Maďarsku je výskyt tohto typu ochorenia, žiaľ, mierne vyšší, ale aj v iných európskych krajinách je pomerne bežný. U žien sa vyskytuje častejšie, ale ani muži sa nemôžu cítiť v bezpečí. Šanca na uzdravenie je tým vyššia, čím skôr sa ochorenie odhalí a začne liečiť. Ale aké príznaky môžu naznačovať prítomnosť rakoviny hrubého čreva?
Zdravie čriev a prevencia rakoviny hrubého čreva
Hrubé črevo plní nielen významnú úlohu v trávení a vylučovaní, ale aj vo fungovaní imunitného systému. Rakovina hrubého čreva je jedným z najčastejších zhubných ochorení, preto je mimoriadne dôležité poznať možnosti prevencie, faktory ovplyvňujúce jej vznik a význam zdravého životného štýlu.
Hrubé črevo je poslednou časťou tráviaceho traktu, kde dochádza k vstrebávaniu vody a minerálov, ako aj k formovaniu stolice. Okrem toho tu prebiehajú aj dôležité procesy fermentácie a tvorby vitamínov prostredníctvom črevnej mikroflóry. V hrubom čreve sa nachádza najväčšie množstvo mikroorganizmov, ktoré podporujú trávenie, chránia pred škodlivými baktériami a ovplyvňujú imunitný systém.
Príznaky rakoviny hrubého čreva
Príznaky rakoviny hrubého čreva nie sú vyslovene špecifické – teda neexistuje taký, ktorý by laikovi s istotou signalizoval prítomnosť nádoru. Na druhej strane to môže byť aj dobrá správa: ak sa u nás objavia takéto príznaky, netreba hneď prepadať panike, pretože za nimi môže stáť aj niečo iné. Každopádne, existuje niekoľko symptómov, ktoré môžu byť varovným signálom.
Ak spozorujeme niektorý z týchto príznakov, je vhodné zaradiť preventívnu prehliadku, aby sa včas zistilo, čo môže byť ich príčinou:
● Chronická, teda dlhodobá hnačka, zápcha alebo ich striedanie
● Únava, zlá nálada alebo celkový pocit nepohody
● Krv v stolici
● Úbytok hmotnosti
● Nadúvanie, zvýšená tvorba plynov
● Pálenie záhy
● Zvracanie, nevoľnosť
● Bolesť brucha, črevné kŕče
Ako vidno, ide o veľmi všeobecné príznaky, a preto sa len na základe ich prítomnosti nedá určiť, či ide o nádor. Ani jeden z nich však nie je „normálny“, takže ak ich zažívame, určite sa oplatí vyhľadať lekára alebo gastroenterológa.
Krv v stolici
Čo sa týka krvi v stolici, treba zdôrazniť, že krv nie je vždy prítomná viditeľným spôsobom. Niekedy sa vyskytuje len v takom malom množstve (okkultné krvácanie), že ju možno odhaliť len v laboratórnych podmienkach pomocou testu stolice. Ak je však prítomná viditeľne, môže sa objaviť rôznymi spôsobmi.
V prípade jasne červenej krvi pochádza krvácanie pravdepodobne z oblasti konečníka – napríklad kvôli hemoroidom. Krv z dolných častí čreva je totiž ešte čerstvá, preto má jasnú farbu. Oproti tomu krv pochádzajúca z vyšších častí hrubého čreva má už iný odtieň. V takom prípade sa zmení farba samotnej stolice – namiesto normálnej tmavohnedej bude čierna, pretože krv prešla dlhším úsekom čreva a „strávila sa“, čím nadobudla čierne sfarbenie.
Ak si teda všimneme takúto zmenu farby stolice, je to jasný signál, že môže ísť o vážnejší problém. Samozrejme, určité jedlá môžu spôsobiť, že stolica vyzerá, akoby obsahovala krv, ale je dôležité si uvedomiť, že krv v stolici zvyčajne poukazuje už na pokročilejšie štádium nádoru. Preto v žiadnom prípade neodkladajme návštevu lekára.
Čo spôsobuje vznik rakoviny hrubého čreva?
Tak ako pri príznakoch, aj príčiny vzniku rakoviny hrubého čreva sú veľmi rôznorodé. Môžu ju spôsobiť aj iné, už existujúce ochorenia. Patrí sem napríklad colitis ulcerosa (zápalové ochorenie čriev s tvorbou vredov), Crohnova choroba alebo cukrovka 2. typu. Samozrejme, to neznamená, že tieto choroby nevyhnutne spôsobia rakovinu, ale zvyšujú riziko jej vzniku – najmä ak nie sú správne liečené a držané pod kontrolou.
Ďalším faktorom je životný štýl a stravovanie. Sedavý spôsob života, dlhodobé sedenie takisto zvyšujú riziko vzniku. Čo sa týka stravovania, najväčšími „vinníkmi“ sú ultraspracované potraviny (potraviny plné umelých prísad a konzervačných látok), a tiež nadmerná konzumácia mastných jedál, ktorá môže taktiež prispieť ku vzniku.
Rakovina hrubého čreva vzniká v dôsledku genetických aj životných faktorov. Rizikové faktory zahŕňajú:
● Vyšší vek (najmä nad 50 rokov)
● Strava chudobná na vlákninu a bohatá na tuky, najmä nadmerná konzumácia červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov
● Nedostatok pohybu, sedavý spôsob života
● Nadváha a obezita
● Fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu
● Rodinný výskyt rakoviny čriev
● Zápalové ochorenia čriev, ako sú ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba
Stupne (štádiá) rakoviny hrubého čreva
Rakovina hrubého čreva sa vyvíja postupne – často začína ako nezhubný polyp, ktorý sa časom môže zmeniť na zhubný nádor. Jednotlivé štádiá ochorenia:
● Štádium 0 (karcinóm in situ): rakovinové bunky sa nachádzajú len v najvrchnejšej vrstve črevnej sliznice, ďalej sa nešíria. Toto štádium môže byť aj bez príznakov, no ak sa vyskytnú, ide najmä o zmeny vo vyprázdňovaní. Liečba prebieha chirurgickým odstránením nádoru. Miera prežitia v tomto štádiu dosahuje 95%.
● Štádium I: nádor prerastá do hlbších vrstiev čreva, ale ešte sa nerozšíril do iných orgánov ani do lymfatického systému. Príznaky zahŕňajú krvavú stolicu, zmeny vo vyprázdňovaní a bolesti brucha. Liečba zahŕňa operáciu, prípadne odstránenie malej časti čreva. Miera prežitia predstavuje 90%.
● Štádium II: nádor zasahuje hlbšie vrstvy alebo okolité tkanivá, ale bez postihnutia lymfatického systému. Pacient pociťuje krvavú stolicu, zmeny vo vyprázdňovaní a bolesti brucha. Liečba vyžaduje operáciu s odstránením postihnutej časti čreva spolu s okolitými lymfatickými uzlinami. Miera prežitia klesá na 80%.
● Štádium III: rakovina sa rozšírila do regionálnych lymfatických uzlín. Pacient pozoruje chudnutie, slabosť a krvavú stolicu. Liečba zahŕňa odstránenie nádoru a okolitých lymfatických uzlín, doplnené o chemoterapiu. Miera prežitia je približne 72%.
● Štádium IV: jedná sa o najpokročilejšie štádium, kde nádov vytvoril metastázy (druhotné nádory), ktoré sa nachádzajú v iných orgánoch, najčastejšie v pečeni alebo pľúcach. Príznaky sa prejavujú chudnutím, slabosťou a krvavou stolicou. Liečba kombinuje operáciu s chemoterapiou a rádioterapiou. Miera prežitia v tomto štádiu dramaticky klesá na 10%.
Prevencia rakoviny hrubého čreva
Rakovina hrubého čreva sa dá tým účinnejšie liečiť, čím skôr ju odhalia. Práve preto je veľmi dôležité – najmä po päťdesiatke – je dôležité zúčastňovať sa pravidelných preventívnych vyšetrení. Rakovina hrubého čreva sa často rozvíja dlhší čas, takže správnou diagnostikou sa dá odhaliť ešte včas a účinne liečiť.
Najlepším riešením je však samozrejme minimalizovať rizikové faktory, aby sme vzniku ochorenia čo najviac predišli. To dosiahneme predovšetkým správnym stravovaním a aktívnym životným štýlom, teda pravidelným pohybom.
Zo stravovacieho hľadiska je okrem obmedzenia konzumácie mastných jedál dôležité dbať aj na dostatočný príjem vlákniny – ideálne aspoň 25 gramov denne. Výskumy opakovane potvrdili, že vláknina pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny. Aj keď ešte úplne nepoznáme všetky aspekty jej vplyvu na zdravie, vieme s istotou povedať, že je nevyhnutnou súčasťou zdravej činnosti čriev. Okrem toho hrá úlohu aj pri ochrane pečene a znižovaní hladiny cholesterolu. Vláknina vďaka podpore črevnej peristaltiky (pohybu čriev) pomáha vytvárať správne formovanú stolicu a zároveň slúži ako potrava pre črevné baktérie.
Ideálne je, ak mastné potraviny nahradíme jedlami bohatými na vlákninu – napríklad cestovinami z celozrnnej múky, ako aj dostatkom zeleniny a ovocia. Pre zlepšenie zdravia tráviaceho systému a prevenciu problémov vrátane rakoviny hrubého čreva môže byť užitočný aj rastlinný vlákninový prípravok ako Vláknina CleanInside.
Zdravá výživa ako základ prevencie rakoviny hrubého čreva
Správne zložená strava podporuje zdravie čriev a znižuje riziko vzniku rakoviny. Dôležité je:
● Denný príjem vlákniny – z celozrnných obilnín, zeleniny, ovocia a strukovín
● Dostatok tekutín
● Obmedziť konzumáciu červeného mäsa a vyprážaných, mastných jedál
● Zaradiť do jedálnička potraviny s obsahom antioxidantov a vitamínov (napr. vitamín C, E, betakarotén)
● Minimalizovať alkohol a prestať fajčiť
● Pravidelný pohyb – aspoň 30 minút denne
● Udržiavať primeranú telesnú hmotnosť
Význam prevencie a včasného odhalenia
Rakovina hrubého čreva sa zvyčajne vyvíja pomaly a v počiatočných štádiách často nespôsobuje žiadne príznaky. Preto je mimoriadne dôležitá prevencia a včasná diagnostika. Pravidelné preventívne vyšetrenia, najmä kolonoskopia, môžu odhaliť aj prednádorové zmeny (napr. polypy), ktoré je možné odstrániť ešte predtým, než sa z nich vyvinie zhubný nádor. Oplatí sa preto pravidelne absolvovať vyšetrenia, predovšetkým po 50. roku života alebo v prípade výskytu ochorenia v rodine.
Probiotiká
Ďalšou odporúčanou možnosťou je konzumácia probiotík. Probiotiká (t. j. prospešné baktérie prirodzene sa vyskytujúce v črevách) rôznymi spôsobmi prispievajú k udržaniu zdravia. Pomáhajú pri trávení tým, že rozkladajú určité látky, produkujú vitamíny a zohrávajú dôležitú úlohu aj pri fungovaní imunitného systému. To je obzvlášť dôležité, pretože imunitný systém je schopný bojovať proti nádorom. Zdravý imunitný systém síce nezaručuje úplnú ochranu pred rakovinou, ale určite je výhodou.
Niektoré bakteriálne kmene, napríklad Bacillus polyfermenticus, môžu mať dokonca priamy protinádorový účinok, pretože spomaľujú rast nádorov. (1) V experimentoch na zvieratách sa tiež preukázalo, že kmene Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius a Lactobacillus acidophilus znižujú pravdepodobnosť vzniku nádorov.
Probiotiká sa nachádzajú vo fermentovaných potravinách, ako sú napríklad kyslá kapusta alebo kvasené uhorky, aj jogurt môže byť dobrým zdrojom. Ak tieto potraviny niekomu nechutia, alebo ich nechce konzumovať vo veľkom množstve, môže siahnuť aj po výživových doplnkoch. Tie majú výhodu v tom, že zvyčajne obsahujú všetky dôležité bakteriálne kmene, takže si s nimi zabezpečíte komplexné probiotické účinky naraz.
Črevná mikroflóra a jej ochrana
Zdravá črevná mikroflóra je nevyhnutná pre správne trávenie a funkciu imunitného systému. Podporiť ju môžeme:
● Probiotikami – výživové doplnky s obsahom živých baktérií
● Prebiotikami – vláknina, ktorá podporuje rast „dobrých baktérií“
● Fermentovanými potravinami – ako sú kefír, kyslá kapusta, jogurt
● Pravidelnou očistou čriev (šetrnou a prírodnou formou)
Prevencia rakoviny hrubého čreva je veľmi dôležitá. Zdravý životný štýl, vyvážená strava, pohyb a starostlivosť o črevnú mikroflóru zohrávajú rozhodujúcu úlohu. Dôležité je zdôrazniť, že rakovina hrubého čreva je liečiteľné ochorenie, takže aj pri pozitívnej diagnóze nie je dôvod na paniku. No to neznamená, že ju môžeme brať na ľahkú váhu. Miera úspešnosti liečby závisí vo veľkej miere od štádia, v ktorom sa ochorenie diagnostikuje. Nezabúdajme ani na význam pravidelných vyšetrení, vďaka ktorým možno chorobu odhaliť ešte v počiatočnom, liečiteľnom štádiu. Aj keď nemáme žiadne príznaky, preventívne vyšetrenia by sme rozhodne nemali zanedbávať.
Vedecké zdroje:
1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2744608/
2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199012133232404
3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934398003416
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463067/