arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Varovné príznaky rakoviny hrubého čreva

Rakovina hrubého čreva je bez pochýb jedným z najobávanejších ochorení. Nevyskytuje sa na mieste, kde by ju bolo možné ľahko spozorovať, a tak sa môže takmer nerušene rozvíjať a ďalej šíriť. U nás je rakovina hrubého čreva druhým najčastejším nádorovým ochorením, ktoré končí smrťou. V Maďarsku je výskyt tohto typu ochorenia, žiaľ, mierne vyšší, ale aj v iných európskych krajinách je pomerne bežný. U žien sa vyskytuje častejšie, ale ani muži sa nemôžu cítiť v bezpečí. Šanca na uzdravenie je tým vyššia, čím skôr sa ochorenie odhalí a začne liečiť. Ale aké príznaky môžu naznačovať prítomnosť rakoviny hrubého čreva?


Príznaky rakoviny hrubého čreva

● Chronická, teda dlhodobá hnačka, zápcha alebo ich striedanie
Únava, zlá nálada alebo celkový pocit nepohody
● Krv v stolici
● Úbytok hmotnosti
Nadúvanie, zvýšená tvorba plynov
Pálenie záhy
● Zvracanie, nevoľnosť
● Bolesť brucha, črevné kŕče

Krv v stolici

okkultné krvácanie), že ju možno odhaliť len v laboratórnych podmienkach pomocou testu stolice. Ak je však prítomná viditeľne, môže sa objaviť rôznymi spôsobmi.

hemoroidom. Krv z dolných častí čreva je totiž ešte čerstvá, preto má jasnú farbu. Oproti tomu krv pochádzajúca z vyšších častí hrubého čreva má už iný odtieň. V takom prípade sa zmení farba samotnej stolice – namiesto normálnej tmavohnedej bude čierna, pretože krv prešla dlhším úsekom čreva a „strávila sa“, čím nadobudla čierne sfarbenie.

farby stolice, je to jasný signál, že môže ísť o vážnejší problém. Samozrejme, určité jedlá môžu spôsobiť, že stolica vyzerá, akoby obsahovala krv, ale je dôležité si uvedomiť, že krv v stolici zvyčajne poukazuje už na pokročilejšie štádium nádoru. Preto v žiadnom prípade neodkladajme návštevu lekára.


Čo spôsobuje vznik rakoviny hrubého čreva?

zápalové ochorenie čriev s tvorbou vredov), Crohnova choroba alebo cukrovka 2. typu. Samozrejme, to neznamená, že tieto choroby nevyhnutne spôsobia rakovinu, ale zvyšujú riziko jej vzniku – najmä ak nie sú správne liečené a držané pod kontrolou.

● Vyšší vek (najmä nad 50 rokov)
Strava chudobná na vlákninu a bohatá na tuky, najmä nadmerná konzumácia červeného mäsa a spracovaných mäsových výrobkov (1)
● Nedostatok pohybu, sedavý spôsob života
● Nadváha a obezita
Fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu
● Rodinný výskyt rakoviny čriev
● Zápalové ochorenia čriev, ako sú ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba


Stupne (štádiá) rakoviny hrubého čreva

polyp, ktorý sa časom môže zmeniť na zhubný nádor. Jednotlivé štádiá ochorenia:

● Štádium 0 (karcinóm in situ): rakovinové bunky sa nachádzajú len v najvrchnejšej vrstve črevnej sliznice, ďalej sa nešíria. Toto štádium môže byť aj bez príznakov, no ak sa vyskytnú, ide najmä o zmeny vo vyprázdňovaní. Liečba prebieha chirurgickým odstránením nádoru. Miera prežitia v tomto štádiu dosahuje 95%.

● Štádium I: nádor prerastá do hlbších vrstiev čreva, ale ešte sa nerozšíril do iných orgánov ani do lymfatického systému. Príznaky zahŕňajú krvavú stolicu, zmeny vo vyprázdňovaní a bolesti brucha. Liečba zahŕňa operáciu, prípadne odstránenie malej časti čreva. Miera prežitia predstavuje 90%.

● Štádium II: nádor zasahuje hlbšie vrstvy alebo okolité tkanivá, ale bez postihnutia lymfatického systému. Pacient pociťuje krvavú stolicu, zmeny vo vyprázdňovaní a bolesti brucha. Liečba vyžaduje operáciu s odstránením postihnutej časti čreva spolu s okolitými lymfatickými uzlinami. Miera prežitia klesá na 80%.

● Štádium III: rakovina sa rozšírila do regionálnych lymfatických uzlín. Pacient pozoruje chudnutie, slabosť a krvavú stolicu. Liečba zahŕňa odstránenie nádoru a okolitých lymfatických uzlín, doplnené o chemoterapiu. Miera prežitia je približne 72%.

● Štádium IV: jedná sa o najpokročilejšie štádium, kde nádov vytvoril metastázy (druhotné nádory), ktoré sa nachádzajú v iných orgánoch, najčastejšie v pečeni alebo pľúcach. Príznaky sa prejavujú chudnutím, slabosťou a krvavou stolicou. Liečba kombinuje operáciu s chemoterapiou a rádioterapiou. Miera prežitia v tomto štádiu dramaticky klesá na 10%.


Prevencia rakoviny hrubého čreva

zúčastňovať sa pravidelných preventívnych vyšetrení. Rakovina hrubého čreva sa často rozvíja dlhší čas, takže správnou diagnostikou sa dá odhaliť ešte včas a účinne liečiť.

vlákniny – ideálne aspoň 25 gramov denne. Výskumy opakovane potvrdili, že vláknina pomáha znižovať riziko vzniku rakoviny. (2) Aj keď ešte úplne nepoznáme všetky aspekty jej vplyvu na zdravie, vieme s istotou povedať, že je nevyhnutnou súčasťou zdravej činnosti čriev. Okrem toho hrá úlohu aj pri ochrane pečene a znižovaní hladiny cholesterolu. Vláknina vďaka podpore črevnej peristaltiky (pohybu čriev) pomáha vytvárať správne formovanú stolicu a zároveň slúži ako potrava pre črevné baktérie.

Vláknina CleanInside.


Zdravá výživa ako základ prevencie rakoviny hrubého čreva

● Denný príjem vlákniny – z celozrnných obilnín, zeleniny, ovocia a strukovín
● Dostatok tekutín
● Obmedziť konzumáciu červeného mäsa a vyprážaných, mastných jedál
● Zaradiť do jedálnička potraviny s obsahom antioxidantov a vitamínov (napr. vitamín C, E, betakarotén)
● Minimalizovať alkohol a prestať fajčiť
● Pravidelný pohyb – aspoň 30 minút denne
● Udržiavať primeranú telesnú hmotnosť


Význam prevencie a včasného odhalenia

Probiotiká

Probiotiká (t. j. prospešné baktérie prirodzene sa vyskytujúce v črevách) rôznymi spôsobmi prispievajú k udržaniu zdravia. Pomáhajú pri trávení tým, že rozkladajú určité látky, produkujú vitamíny a zohrávajú dôležitú úlohu aj pri fungovaní imunitného systému. To je obzvlášť dôležité, pretože imunitný systém je schopný bojovať proti nádorom. Zdravý imunitný systém síce nezaručuje úplnú ochranu pred rakovinou, ale určite je výhodou.

Bacillus polyfermenticus, môžu mať dokonca priamy protinádorový účinok, pretože spomaľujú rast nádorov. (3) V experimentoch na zvieratách sa tiež preukázalo, že kmene Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius a Lactobacillus acidophilus znižujú pravdepodobnosť vzniku nádorov.

kyslá kapusta alebo kvasené uhorky, aj jogurt môže byť dobrým zdrojom. Ak tieto potraviny niekomu nechutia, alebo ich nechce konzumovať vo veľkom množstve, môže siahnuť aj po výživových doplnkoch. Tie majú výhodu v tom, že zvyčajne obsahujú všetky dôležité bakteriálne kmene, takže si s nimi zabezpečíte komplexné probiotické účinky naraz.  Probiotiká môžu zohrávať významnú úlohu v prevencii rakoviny hrubého čreva, keďže pomáhajú obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry a zmierniť zápalové procesy spojené s rozvojom tohto ochorenia. (4)


Črevná mikroflóra a jej ochrana

črevná mikroflóra je nevyhnutná pre správne trávenie a funkciu imunitného systému. Podporiť ju môžeme:

● Probiotikami – výživové doplnky s obsahom živých baktérií
● Prebiotikami – vláknina, ktorá podporuje rast „dobrých baktérií“
● Fermentovanými potravinami – ako sú kefír, kyslá kapusta, jogurt
● Pravidelnou očistou čriev (šetrnou a prírodnou formou)


Vedecké zdroje:
1. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2744608/
2. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM199012133232404
3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934398003416
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6463067/