arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Funkcie pečene, jej ochorenia a regenerácia

Funkcie pečene sú mimoriadne rozmanité – vykonáva približne 500 rôznych úloh. (1)  Okrem toho, že ako súčasť tráviaceho systému detoxikuje organizmus, syntetizuje bielkoviny a produkuje zlúčeniny, ktoré podporujú trávenie potravy, plní aj množstvo ďalších životne dôležitých funkcií. Napríklad bunky jej vlásočníc (kapilár) pohlcujú baktérie a iné mikroorganizmy.

Pečeň je nepostrádateľným orgánom ľudského tela. Zohráva kľúčovú úlohu v širokej škále fyziologických procesov – podieľa sa na látkovej premene (metabolizme), imunite, trávení, detoxikácii, ako aj na ukladaní vitamínov a energie. Je v úzkom kontakte s endokrinným a tráviacim systémom, preto ak jej funkcia zlyháva, môže to mať viacero negatívnych dôsledkov.


Prvé príznaky nedostatočnej funkcie pečene

● Zožltnutá pokožka a oči (žltačka)
● Bolesť a opuch brucha
● Opuch nôh a členkov
● Svrbenie pokožky
● Tmavý moč
Svetlá stolica
● Chronická únava
Nevoľnosť alebo zvracanie
● Strata chuti do jedla
● Sklon k tvorbe modrín


Štruktúra a funkcie pečene

hepar) je najväčší pevný orgán a zároveň najväčšia žľaza ľudského tela. Jej hmotnosť môže dosiahnuť až jeden a pol kilogramu a ide o jediný orgán v tele, ktorý má schopnosť regenerácie.

➤ Anatómia pečene

peritoneum) a nachádza sa na nej niekoľko pobrušnicových väzov. Z dolnej plochy pečene, od tzv. pečeňovej brány, vedie väzivo nazývané pečeňovo-žalúdočný väz k malej zakrivenine žalúdka, a k počiatočnej časti dvanástnika (duodena) smeruje pečeňovo-dvanástnikový väz. Horná plocha pečene, ktorá prilieha k spodnej strane bránice, je vypuklá. Na dolnej ploche možno pozorovať odtlačky orgánov, s ktorými sa pečeň dotýka. Celý orgán je obalený väzivovým púzdrom, pričom jej vnútorný oporný rámec tvoria retikulárne vlákna (jemná sieť z kolagénových fibríl).

drobné cievy). Na okrajoch buniek sa nachádzajú drobné ryhy, ktoré sa spájajú s ryhami susedných buniek a spoločne vytvárajú veľmi jemné kapiláry medzi bunkami – tzv. intracelulárne (medzibunkové) kapiláry. Tie ústia do žlčovodov. Takto sa žlč, ktorú pečeňové bunky vylučujú do týchto rýh, zhromažďuje v žlčových kapilárach a odtiaľ prechádza do žlčových ciest.

vena portae – zberná žila z tráviaceho traktu) a žlčové cesty sa vo vnútri pečene vetvia spoločne a majú podobný priebeh. Vetvy tepien, žíl a žlčových ciest medzi lalôčikmi napokon prenikajú až do samotných lalôčikov.

Žlčník sa nachádza na dolnej ploche pečene. Produkuje žlč – zelenohnedú tekutinu, ktorá má dôležitú funkciu v trávení tukov, pretože ich premieňa na emulziu (drobné kvapôčky tuku vo vodnom prostredí, ktoré sa ľahšie trávia).


➤ Funkcie pečene

látkovej premeny). Zúčastňuje sa na množstve fyziologických procesov – najdôležitejšie z nich sú:

● Pečeňové bunky syntetizujú glykogén, zložitý sacharid, ktorý slúži ako zásobný zdroj energie.

● Reguluje zrážanlivosť krvi, teda tvorbu krvných zrazenín.

● Zohráva úlohu vo fungovaní hormónov štítnej žľazy (napríklad pri premene tyroxínu na aktívny trijódtyronín).

● Ukladá vitamíny dôležité pre zdravie, konkrétne vitamíny A, D, E, K a B12, ako aj meď. Železo ukladá vo forme feritínu a uchováva ho pre prípad potreby pri tvorbe nových červených krviniek.

● Produkuje albumín, bielkovinu, ktorá prenáša aminokyseliny, metabolity, bilirubín, voľné mastné kyseliny, hormóny a lieky. Zároveň slúži aj ako zásobáreň aminokyselín.

● Vyrába angiotenzinogén, hormón, ktorý zvyšuje krvný tlak zužovaním ciev (súčasť tzv. renín-angiotenzínového systému).

● Neutralizuje významnú časť toxínov a mikroorganizmov, ktoré sa dostanú do nášho tela, a čistí krv.

● Syntetizuje sacharidy, tuky a bielkoviny, teda základné živiny potrebné pre fungovanie organizmu.

● Ďalej spracúva živiny vstrebávané z čreva, čím zabezpečuje ich využitie v tele.

● Produkuje cholesterol, ktorý je okrem iného nevyhnutný na tvorbu žlče potrebnej pre trávenie. Žlč je zároveň nevyhnutná na vstrebávanie vitamínu K.

● Tvorí koagulačné faktory (faktory zrážania krvi), ktoré sú potrebné na zastavenie krvácania.

● Ukladá škrob (glykogén), z ktorého si telo v prípade potreby dokáže vyrobiť energiu.

Pečeň a jej funkcie“ je pečeň najväčším pevným orgánom v tele, ktorý plní viac ako 500 životne dôležitých funkcií vrátane odstraňovania toxínov z krvi, regulácie hladiny cukru, tvorby žlče, skladovania vitamínov a minerálov či podpory imunitného systému. (2)


Čím škodíme pečeni?

aditíva), a sladké či mastné jedlá takisto nepatria medzi spojencov pečene. Príliš veľa cukru sa v pečeni ukladá a narúša činnosť tráviacich enzýmov, ktoré pečeň produkuje. Podobný vplyv má aj nadmerný príjem soli – jeho dôsledkom pečeň nedokáže produkovať dostatok bielkovín, čo znižuje schopnosť ciev udržať tekutiny. Ak sa to stane, tekutina začne prenikať medzi bunky a tkanivá, čo vedie k opuchom (edémom).

dlhodobé a nadmerné pitie alkoholu v priebehu rokov výrazne znižuje túto schopnosť. To môže viesť k vážnemu a trvalému poškodeniu pečene.

Úspešnosť liečby závisí od typu tvrdnutia pečene (zrnkovej prestavby pečeňového tkaniva) a od toho, či pacient prestane piť. Pri ťažkej alkoholovej cirhóze pečene prežije len 50% pacientov dva roky a iba 35% päť rokov. Rýchlosť zotavenia sa znižuje, ak sa objavia komplikácie, napríklad krvácanie do tráviaceho traktu. V ľahších prípadoch však môže mať kauzálna liečba (liečba zameraná na odstránenie príčiny ochorenia) pozitívny efekt. Jej cieľom je čo najdlhšie zachovať a podporiť činnosť tej časti pečene, ktorá ešte funguje.


Ochorenia pečene

Pečeňové zlyhanie nastáva vtedy, keď v dôsledku náhleho alebo dlhodobého vážneho poškodenia značnej časti pečeňového tkaniva už pečeň nedokáže plniť svoje funkcie. Ak dôjde k úplnému zlyhaniu činnosti pečene, vo väčšine prípadov to vedie k smrti – pokiaľ sa okamžite alebo v krátkom čase nevykoná transplantácia pečene.

pečeňovému zlyhaniu môžu viesť najmä tieto faktory:

● vírusové infekcie, napríklad hepatitída B alebo C
● nedostatočná výživa
● alkohol
● autoimunitné ochorenia
● otrava hubami
● toxické chemické látky
tuková pečeň (tzv. steatóza)
● niektoré lieky
● zhubné nádory pečene
● metabolické ochorenia (poruchy látkovej výmeny)


● infekcie spôsobené vírusmi, napríklad hepatitída A, B a C
● ochorenia vyvolané drogami, toxínmi alebo nadmerným požívaním alkoholu, ako je stukovatenie pečene a cirhóza (zjazvenie tkaniva)
● rakovina pečene
● dedičné ochorenia, napríklad hemochromatóza a Wilsonova choroba

Wilsonova choroba je porucha metabolizmu medi, pri ktorej pečeň nedokáže vylúčiť prebytočnú meď žlčou, a tá sa následne v pečeni hromadí. Pri hemochromatóze sa v pečeni ukladá nadmerné množstvo železa, čo môže viesť k jej poškodeniu.


Čo je hepatitída?

Hepatitída je zápalové ochorenie pečene. (3) Vo väčšine prípadov ho spôsobuje vírusová infekcia, no existujú aj iné príčiny. Patria sem autoimunitná hepatitída a formy zápalu pečene, ktoré vznikajú ako následok užívania liekov, pôsobenia toxických látok alebo alkoholu. Pri autoimunitnej hepatitíde telo vytvára protilátky proti vlastnému pečeňovému tkanivu.

Chronická hepatitída (dlhodobá forma ochorenia) sa vyvíja pomaly a kvôli miernym počiatočným príznakom je jej včasné rozpoznanie náročné.


Tipy na prevenciu hepatitídy

● Nepiť vodu z vodovodu – len balenú vodu
● Nekonzumovať surové mušle ani surové ovocie a zeleninu

● Nedeľme sa o ihly na podávanie intravenóznych drog (ideálne – vôbec nedrogovať)
● Nepoužívajme cudzie žiletky ani zubné kefky
● Vyhýbajme sa kontaktu s cudzou krvou

Aké laboratórne vyšetrenia odhalia stav pečene?

Čo treba vedieť o rakovine pečene?

Najčastejším typom rakoviny pečene je hepatocelulárny karcinóm (hepatocellularis carcinoma – rakovina vychádzajúca z pečeňových buniek). Iné typy, ako napríklad intrahepatálny cholangiokarcinóm (intrahepatikus cholangiocarcinoma – rakovina žlčových ciest v pečeni) a hepatoblastóm (zriedkavý nádor najmä u detí) sa vyskytujú oveľa zriedkavejšie.

rakovina, ktorá vzniká priamo v pečeni) žiadne príznaky. Keď sa prejavia, môžu zahŕňať:

● Úbytok hmotnosti
● Strata chuti do jedla
● Bolesť v hornej časti brucha
● Nevoľnosť a vracanie
● Celková slabosť a únava
● Nadúvanie brucha
● Žltkasté sfarbenie pokožky a očného bielka (žltačka)
● Svetlá, „kriedová“ stolica

Rizikové faktory primárnej rakoviny pečene

● Infekcia vírusom hepatitídy B (HBV) alebo hepatitídy C (HCV)
● Cirhóza pečene (postupujúce a nezvratné ochorenie, pri ktorom sa tvorí jazvovité tkanivo v pečeni)
● Niektoré dedičné ochorenia pečene (napr. hemachromatóza – porucha látkovej výmeny železa, alebo Wilsonova choroba – porucha metabolizmu medi)
Cukrovka
● Nealkoholové stukovatenie pečene (tuk sa hromadí v pečeni bez súvisu s alkoholom)
● Vystavenie aflatoxínom (jedovaté látky produkované plesňami)
● Nadmerná konzumácia alkoholu


Skríning rakoviny pečene

krvné testy a ultrazvukové vyšetrenie brucha.


Dá sa žiť bez pečene?

živá osoba daruje časť svojej pečene).


Čo podporuje regeneráciu pečene?

Terapeutické stratégie na zlepšenie regenerácie pečene“. (4Viacero druhov potravín a bylín, vhodné pre pečeňovú diétu, môže pri konzumácii ako súčasť zdravej stravy podporiť tento proces a zároveň zohrávať dôležitú úlohu v detoxikácii pečene.

detoxikáciu pečene, zatiaľ čo cvikla obsahuje pigment zvaný betalamín, ktorý chráni pečeň pred oxidačným stresom a chronickým zápalom. Zelenina ako brokolica, cibuľa, kapusta, karfiol a ružičkový kel môže mať čistiaci účinok na pečeň. Vitamíny skupiny B, najmä vitamíny B3 a B12, prispievajú k zdraviu pečene. Ryby obsahujú taurín a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie pečene. Zdá sa, že strava bohatá na olivový olej znižuje hromadenie triglyceridov v pečeni.

zeleného čaju a nižším rizikom ochorení pečene. U osôb, ktoré denne vypili viac ako desať šálok zeleného čaju, bol zaznamenaný nižší výskyt rakoviny pečene.

Artičok znižuje hladinu cholesterolu a môže podporovať zdravie pečene. Cesnak obsahuje selén – minerál, ktorý napomáha detoxikácii pečene a aktivuje pečeňové enzýmy. Ovocie ako grapefruit, pomaranč, limetka a citrón zvyšujú schopnosť pečene očisťovať organizmus.

Ďalšie tipy na podporu regenerácie pečene

bylinky na pečeň sú pri regenerácii pečene nielen užitočné, ale aj veľmi dôležité:

Pestrec mariánsky
● Senovka grécka
● Štiav konský
● Koreň púpavy
Sladké drievko
● Benedikt lekársky
● Čakanka obyčajná
Mäta pieporná
● Zlatobyľ


Liečivé huby – Lesklokôrovka lesklá (Ganoderma lucidum, známa aj ako Reishi) a shiitake síce nepatria medzi bylinky, ale sú veľmi účinné pri riešení pečeňových problémov. Shiitake dokáže viazať ťažké kovy ako stroncium, olovo či ortuť a pomáha detoxikovať pečeň. Ganoderma obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré chránia pečeň. Má protizápalové účinky a reguluje hladiny pečeňových enzýmov.


Podpora črevnej mikroflóryUžívanie baktérií rodu Lactobacillus plantarum a Bifidobacterium bifidum môže urýchliť regeneráciu pečene pri poškodení spôsobenom alkoholom. Probiotiká s týmito kmeňmi účinne prispievajú k očiste a obnove pečene.

zápcha spôsobená parazitmi, nadúvanie a tráviace ťažkosti.


Čomu sa vyhýbať?

je vhodné úplne sa vyhnúť nasledovným potravinám a látkam:

● hotové a polotovarové jedlá
● mastné jedlá
● biela múka a biely cukor
● nadmerné množstvo soli
● voľnopredajné lieky (len výnimočne a krátkodobo, ak je to naozaj nevyhnutné)

Ak tieto možnosti neprinesú zmiernenie, podľa potreby je čas navštíviť odborníka, a prekonzultovať iný liečebný postup, prípadne nastaviť správne užívanie odborným lekárom predpísaných liekov.


Vedecké zdroje:
1. https://www.medicinenet.com/liver_anatomy_and_function/article.htm
2. https://columbiasurgery.org/liver/liver-and-its-functions
3. https://www.webmd.com/hepatitis/ss/slideshow-hepatitis-overview
4. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10625346/