Probiotiká, prebiotiká a obnova črevnej mikroflóry

V dnešnej dobe sa čoraz viac kladie dôraz na zdravý životný štýl, a to nielen z fyzického, ale aj z duševného hľadiska. S pokrokom vedy sa neustále rozširujú naše poznatky o tom, čo prospieva ľudskému organizmu a čo mu môže škodiť. Jednou z kľúčových oblastí zdravia je črevná mikroflóra, ktorá zohráva významnú úlohu pri trávení, imunite a celkovej pohode. V tejto súvislosti sa často stretávame s pojmami ako probiotiká a prebiotiká, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou obnovy črevnej mikroflóry. Teraz sa budeme venovať týmto dvom témam čo najzrozumiteľnejším a zároveň najdetailnejším spôsobom.
Čo sú to probiotiká?
Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré majú priaznivý vplyv na určité funkcie ľudského organizmu a môžu poskytovať mnohé zdravotné výhody, pretože pomáhajú udržiavať rovnováhu biochemických procesov v našom tele. Tieto mikroorganizmy podporujú najmä zdravé fungovanie tráviaceho systému a/alebo zdravie vaginálnej flóry žien (neskôr sa budeme venovať aj tomu, kde konkrétne jednotlivé probiotiká vyvíjajú svoj priaznivý účinok).
Účinnosť probiotík je mnohonásobne preukázaná, napríklad pri liečbe infekcií tráviaceho traktu, alergických príznakov, dokonca aj pri zmierňovaní príznakov ekzému. Probiotiká sa vo všeobecnosti nachádzajú v potravinových doplnkoch alebo živých probiotických potravinách, takže vôbec nie je ťažké zabezpečiť si ich v dostatočnom množstve.
Štúdia “Účinky probiotík, prebiotík a synbiotík na ľudské zdravie” zdôrazňuje, že tieto látky môžu pozitívne ovplyvniť zloženie črevnej mikroflóry a tým prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu hostiteľa. (1)
Ktoré sú najznámejšie užitočné probiotiká?
Medzi najznámejšie druhy probiotík patria kmene Lactobacillus a Bifidobacterium, z ktorých niektoré sú súčasťou črevnej mikroflóry, iné zase črevnej aj vaginálnej mikroflóry. Prejdime si tie, s ktorými sa môžeme v bežnom živote stretnúť najčastejšie a ktoré môžeme zaradiť do kategórie najlepších probiotík, a potom sa pozrime aj na zoznam Top 10 probiotík.
Druhy laktobacilov
Lactobacillus acidophilus
● Pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru, ktorá zohráva dôležitú úlohu v procesoch trávenia, vstrebávaní živín a regulácii fungovania imunitného systému.
● Lactobacillus acidophilus prispieva k prevencii infekcií a tráviacich porúch, ako napríklad nadúvanie, plynatosť alebo syndróm dráždivého čreva.
● Dokáže odstrániť škodlivé baktérie z čreva, čím znižuje vedľajšie účinky antibiotík, ako napríklad hnačku.
● Navyše zmierňuje príznaky laktózovej intolerancie a prispieva aj k liečbe zápalov tráviaceho traktu.
Lactobacillus rhamnosus
● Lactobacillus rhamnosus podporuje rovnováhu črevnej mikroflóry a zdravé trávenie. Dokáže predchádzať hnačke a zmierňovať vedľajšie účinky antibiotickej liečby.
● Prispieva k liečbe infekcií močových ciest, zápalu močového mechúra a určitých gynekologických infekcií.
● Probiotikum bojuje aj s kožnými problémami, akné a ekzémom.
Lactobacillus Casei
● Lactobacillus casei prispieva k správnemu vstrebávaniu živín a zvyšuje odolnosť črevnej sliznice.
● Dokáže rozkladať mliečny cukor, čiže pomáha tým, ktorí trpia laktózovou intoleranciou.
● Účinne pôsobí proti rôznym alergickým príznakom, ako napríklad ekzém alebo astma.
● Navyše má aj protizápalový účinok pri zápaloch čriev a reumatoidnej artritíde.
Lactobacillus Sporogenes (Bacillus coagulans)
● Je odolnejší voči účinkom žalúdočnej kyseliny než iné baktérie, čiže s väčšou pravdepodobnosťou sa dostane v živej forme do hrubého čreva.
● Lactobacillus sporogenes taktiež zohráva úlohu v zachovaní zdravia črevnej mikroflóry.
● Zlepšuje trávenie, podporuje správne vstrebávanie živín.
● Posilňuje imunitný systém, znižuje zápal v organizme, pomáha predchádzať určitým infekciám.
Lactobacillus paracasei
● Ide o typ lactobacilov, ktorý sa vyskytuje vo vaginálnej mikroflóre žien.
● Pomáha udržiavať zdravé vaginálne pH, keďže kyslé pH je prvou obrannou líniou pošvy proti patogénnym (škodlivým) baktériám.
● Lactobacillus paracasei znižuje počet patogénov a baktérií v pošve.
● Zlepšuje reprodukčné zdravie žien, podporuje plodnosť.
● Zohráva dôležitú úlohu v prevencii pohlavne prenosných infekcií, ako napríklad chlamýdie alebo kvapavky.
Lactobacillus v pošve a črevnej mikroflóre? Ako to vlastne je?
Medzi lactobacilmi v črevnej mikroflóre a vaginálnej mikroflóre existujú podobnosti aj rozdiely. Spoločné majú napríklad to, že bez ohľadu na oblasť výskytu, laktobacily podporujú rast a množenie prospešných baktérií a zároveň znižujú množenie škodlivých baktérií. V oboch prípadoch zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní správnej hladiny pH, čo tiež pomáha chrániť zdravé baktérie pred škodlivými vplyvmi.
Rozdiely sú však významné. Lactobacily v črevnej mikroflóre sa vyskytujú vo väčšom počte a pozostávajú z viacerých druhov, zatiaľ čo lactobacily vo vaginálnej mikroflóre zvyčajne pozostávajú len z jedného alebo dvoch druhov, ako napríklad spomínaný Lactobacillus crispatus.
Lactobacily nachádzajúce sa v črevnej aj vaginálnej mikroflóre sú prospešné pre zdravie, je však dobré vedieť, že kvôli rozdielom medzi črevnou a vaginálnou mikroflórou nie sú všetky druhy lactobacilov rovnako účinné v oboch oblastiach. Práve preto existujú špeciálne ženské probiotiká, ktoré sú cielene prispôsobené potrebám ženského organizmu. Existujú však aj také lactobacily, ktoré sa osvedčia v oboch oblastiach, ako napríklad Lactobacillus rhamnosus a Lactobacillus crispatus.
Najčastejšie druhy bifidobaktérií, používaných ako probiotiká
Bifidobacterium je skupina prospešných baktérií nachádzajúcich sa v hrubom čreve, ktorých členovia zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia hrubého čreva a tráviaceho systému. Tieto druhy Bifidobaktérií sa často nachádzajú v probiotických prípravkoch a ich pravidelná konzumácia môže podporovať vytvorenie a udržiavanie zdravej črevnej mikroflóry.
Bifidobacterium bifidum
Bifidobacterium bifidum je jedna z najbežnejších baktérií hrubého čreva, ktorá podporuje tráviace procesy. Zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia hrubého čreva, môže znižovať zápal a posilňovať imunitný systém. Táto baktéria je bežne používaná pri kultivácii fermentovaných mliečných výrobkov a podporuje tráviace procesy. Môže znižovať zápal a posilňovať imunitný systém. Niektoré štúdie naznačujú, že môže pomôcť v prevencii rakoviny hrubého čreva a znížiť príznaky syndrómu dráždivého čreva (IBS).
Bifidobacterium lactis
Bifidobacterium lactis je jeden z najčastejších a najlepšie preštudovaných druhov spomedzi bifidobaktérií. Pomáha zlepšovať tráviace procesy, podporuje fungovanie imunitného systému a znižuje riziko vzniku zápalu čriev. B. lactis môže tiež zlepšiť stolicu a znížiť cholesterol.
Bifidobacterium longum
Bifidobacterium longum zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia hrubého čreva a posilňovaní imunitného systému. Okrem toho podporuje vstrebávanie živín a zvyšuje odolnosť organizmu voči vzniku zápalu čriev. Tento druh sa používa pri kultivácii fermentovaných mliečných výrobkov a môže posilniť črevnú bariéru a chrániť pred infekciami. Môže tiež produkovať vitamíny ako C a B1, B6 a B12.
Bifidobacterium breve
Bifidobacterium breve je taktiež podporovateľom našich tráviacich procesov, znižuje tvorbu plynov a nadúvanie, a tiež priaznivo pôsobí na imunitný systém. Táto baktéria sa nachádza v čreve detí a môže pomáhať pri syntéze vitamínov. Môže tiež znižovať produkciu prozápalových cytokínov a zlepšovať črevnú bariéru.
Bifidobacterium animalis subsp. lactis
Bifidobacterium animalis subsp. lactis je tiež jednou z prospešných baktérií hrubého čreva, a to jedna z najúčinnejších. Platia pre ňu všetky vyššie spomenuté pozitívne účinky, a to dokonca vo veľmi silnej miere. Táto baktéria môže zlepšiť trávenie, znížiť cholesterol a podporiť črevnú bariéru. Používa sa často v kombinácii s inými probiotikami. Má imunomodulačné vlastnosti, ktoré môžu zvyšovať prirodzenú obranyschopnosť organizmu.
V akých prípadoch používať probiotiká a v akých nie?
Probiotiká môžu byť prospešné v rôznych situáciách, najmä keď je narušená rovnováha črevnej mikroflóry. Toto sa začína čoraz viac rozširovať vďaka tomu, že sme si uvedomili, že zdravé stravovanie nespočíva len v konzumácii veľkého množstva zeleniny a ovocia. Zdravé stravovanie znamená aj to, že vieme, po akých zdrojoch môžeme siahnuť, keď sme práve chorí alebo nastane iná nezvyčajná zdravotná situácia. Probiotiká sú malé zázraky prírody, ktoré nám uľahčia život, ak ich budeme vedome používať.
Môžeme ich užívať napríklad vtedy, keď sme na antibiotickej liečbe, pretože antibiotiká ničia prospešné baktérie v tráviacom trakte. Môžeme ich používať aj vtedy, keď máme tráviace problémy, ako je:
● nadúvanie
● neopodstatnená tvorba črevných plynov
● syndróm dráždivého čreva
Existujú však aj prípady, keď sa používanie probiotík neodporúča:
● ak má niekto oslabenú imunitu
● pri imunosupresívnej liečbe, pretože tieto živé mikroorganizmy môžu spôsobiť infekcie v organizme pacienta
● u ľudí, ktorí sú alergickí na niektoré baktérie
Pred užívaním probiotík by sa vždy malo konzultovať s odborníkom a užívať ich len v množstve a po dobu stanovenú odborníkom alebo výrobcom.
Aj keď ide o prírodné látky, stále je možné ich použiť v nesprávnom čase a/alebo nesprávnym spôsobom, preto by sme sa nemali nechať ukolísať mylnou predstavou, že to, čo je prírodné, môžeme konzumovať bez miery.
Je možné predávkovať sa probiotikami?
Áno, môže sa to stať, ak niekto užíva veľké množstvo výživových doplnkov obsahujúcich probiotiká, ale aj vtedy, ak konzumuje príliš veľa probiotických potravín – nehovoriac o tom, ak robí oboje naraz. Samozrejme, predávkovanie si netreba predstavovať ako v prípade jedu, ale aj tak sa môžu vyskytnúť vedľajšie účinky nadmerného užívania probiotík.
Našťastie sú príznaky nadmernej konzumácie relatívne ľahko zvládnuteľné, len niekoľkodňové nepríjemnosti (ale samozrejme by sme ich mali brať veľmi vážne). Vedľajšie účinky predávkovania probiotikami zahŕňajú nadúvanie, hnačku, bolesti brucha, nevoľnosť a vracanie, za predpokladu, že sa objavili po konzumácii probiotík.
Koľko ľudí, toľko rôznych potrieb, pokiaľ ide o probiotiká, nehovoriac o tom, že typ baktérií, typ produktu a účel použitia môžu výrazne ovplyvniť dávkovanie.
Štúdia “Prebiotiká a probiotiká pre zdravie tráviaceho systému“ upozorňuje na to, že hoci existuje silný základný výskum, klinické štúdie potvrdzujúce ich účinnosť sú stále nedostatkové. (2)
Faktory škodlivé pre našu črevnú mikroflóru
Okrem spomínanej antibiotickej liečby existujú aj ďalšie bežné faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť náš tráviaci systém. Jedným z nich je nesprávne stravovanie, pretože rafinované potraviny (cukry a biela múka) neobsahujú dostatok vlákniny, ktorá je dôležitá pre udržanie zdravej črevnej mikroflóry. Takže ak niekto dlhšiu dobu žije na potravinách vyrobených z cukru a bielej múky, s veľkou pravdepodobnosťou to bude mať následky.
Ďalším podobne škodlivým faktorom je stres, čo asi nikoho neprekvapí, pretože stres ovplyvňuje každú bunku v tele. Neustály stres zvyšuje hladinu kortizolu v tele, čo zase znižuje účinnosť imunitného systému a s ním aj všetky ochranné siete, ktoré imunitný systém podporujú – vrátane prospešných baktérií nachádzajúcich sa v tráviacom trakte.
Taktiež nie je zriedkavé, že v pozadí oslabenia črevnej mikroflóry stoja gastrointestinálne infekcie. Dlhodobejšie pretrvávajúca hnačka môže byť napríklad mimoriadne škodlivá pre tieto mikroorganizmy, hoci treba dodať, že hnačka nie je vždy výsledkom ochorenia, môže byť aj vedľajším účinkom vyššie spomenutého stresu.
Obnova črevnej mikroflóry je mimoriadne dôležitá po antibiotickej liečbe.
Pravidelná a/alebo nadmerná konzumácia alkoholu je jednoznačne škodlivá pre črevnú mikroflóru, pretože narúša rovnováhu črevných baktérií. Ľudia, ktorí sú dlhodobo vystavení veľkému stresu, tlaku alebo akejkoľvek inej významnej psychickej záťaži, často siahajú po alkohole, aby zmiernili vedľajšie účinky svojho duševného stavu. Tým však vyvolávajú ďalšie vedľajšie účinky, nehovoriac o tom, že stres sám o sebe je škodlivý pre trávenie, a to sa ešte znásobuje, ak je dotyčný zároveň pravidelným konzumentom alkoholu.
Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti možno konštatovať, že probiotické doplnky sú pre dospelých v určitých intervaloch takmer “povinné”, pretože črevná mikroflóra je veľmi citlivý systém, na ktorý má vplyv takmer všetko.
Štúdia “Úloha prebiotík, probiotík a symbiotík v liečbe zápalových črevných chorôb“ poukazuje na to, že tieto látky môžu byť efektívne v redukcii zápalu a prevencii recidívy u pacientov s Crohnovou chorobou a ulcerózne kolitídy. (3)
Ako doplniť probiotickú flóru?
Príznaky poškodenej črevnej mikroflóry sú našťastie dosť výrečné, takže môžeme rýchlo reagovať. Na obnovu črevnej mikroflóry si môžeme vybrať z viacerých riešení. Jednou z možností je užívanie probiotík, ktoré obsahujú živé baktérie a pomáhajú obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry. Vynikajúcim príkladom takéhoto prípravku je Swiss Probiotix Max, probiotický prípravok s vysokým obsahom živej flóry a 15 druhov starostlivo vybraných probiotických kmeňov. Probiotiká sú dostupné v rôznych formách, napríklad kapsuly, tablety, prášok alebo tekutina. Všetky sú rovnako účinné, neexistuje nič také ako najlepší prostriedok na obnovu črevnej mikroflóry.
Pri výbere požadovaného produktu je dôležité zohľadniť druh a množstvo baktérií, ako aj to, či je dané probiotikum účinné na problém s črevnou mikroflórou, kvôli ktorému by sme ho začali užívať.
Príznaky poškodenej črevnej mikroflóry možno liečiť aj inými spôsobmi. Môžeme si vybrať aj prebiotiká, ktoré neobsahujú živé baktérie, ale sú plné živín, ako je inulín alebo fruktooligosacharidy, ktoré podporujú rast dobrých baktérií v čreve.
Ďalšou možnosťou je príjem živých probiotík, známych aj ako prírodné probiotiká, konzumáciou probiotických potravín. Tie obsahujú živé, prospešné baktérie, čo im vynieslo názov “prírodné” a “živé probiotiká”.
Patria sem napríklad fermentované potraviny ako kyslá kapusta, kimchi, kefír, jogurt alebo kombucha. Kyslá kapusta a kimchi obsahujú baktérie lactobacillus, zatiaľ čo kefír, jogurt a kombucha obsahujú probiotické kultúry. Príznaky poškodenej črevnej mikroflóry sa vďaka nim začnú výrazne zmierňovať, ale je dôležité vedieť, že nie všetky probiotické potraviny obsahujú rovnaký typ a množstvo prospešných baktérií, takže je dobré vyberať z rôznych zdrojov, aby sme dosiahli čo najširší účinok. Okrem toho je dôležité, aby sme spolu s konzumáciou probiotických potravín prijímali aj dostatočné množstvo prebiotík, aby sme zabezpečili vhodné živiny pre prospešné baktérie v organizme.
Štúdia “Ľudská črevná mikroflóra/mikrobióm v zdraví a ochoreniach“ zdôrazňuje, že zmeny v mikrobióme môžu viesť k rozličným zdravotným problémom a že terapeutické stratégie zamerané na moduláciu mikrobiómu sú sľubné. (4)
Čo sú to prebiotiká?
Prebiotiká sú látky, ktoré pomáhajú vytvárať a udržiavať zdravú črevnú mikroflóru. Tieto látky sa zvyčajne nachádzajú v potravinách vo forme vlákniny a podporujú rast a aktivitu prospešných baktérií v hrubom čreve.
Prebiotikum nie je to isté ako probiotikum, ktoré obsahuje živé mikroorganizmy a dodáva ich priamo do tráviaceho systému. Prebiotiká nemajú účinok obsahujúci živé mikroorganizmy, napriek tomu sú súčasťou zdravej črevnej mikroflóry a podporujú trávenie, znižujú zápal a posilňujú imunitný systém. Použitím prebiotík, ako je napríklad Swiss Prebiotix Ultra, sa môže zlepšiť celkový zdravotný stav tráviaceho systému a znížiť riziko tráviacich problémov – ako je nafukovanie a zápcha. Tento prémiový prebiotický prípravok zohráva mimoriadne užitočnú úlohu pri obnove črevnej mikroflóry a udržiavaní jej rovnováhy, čím podporuje zdravé trávenie.
Prebiotiká sú zastúpené najmä inulínom a fruktooligosacharidmi (FOS).
Prebiotikum sa stará o výživu a rozmnožovanie probiotík.
Inulín je prebiotická vláknina, ktorá sa nachádza v rastlinách ako topinambur, čakanka (jedna z najstarších zelenín), pšeničné otruby alebo banán, ale je dostupná aj vo forme kapsúl a práškov. inulín je typ vlákniny, ktorá nie je stráviteľná v ľudskom tráviacom systéme, takže sa dostáva do hrubého čreva neporušená. To vysvetľuje, prečo inulín podporuje rast bifidobaktérií a laktobacilov v hrubom čreve?
Inulín zvyšuje počet prospešných baktérií v črevách a zároveň znižuje množstvo škodlivých baktérií, čím zlepšuje zloženie črevnej mikroflóry. Inulínové vlákniny prispievajú k zlepšeniu činnosti čriev a pomáhajú predchádzať zápche, syndrómu dráždivého čreva a iným tráviacim problémom. Dokonca môžu znížiť hladinu cukru v krvi a cholesterolu, ako aj riziko obezity.
Fruktooligosacharidy (FOS) sú prebiotické vlákniny, ktoré sa podobne ako inulínové vlákniny prirodzene vyskytujú v mnohých druhoch zeleniny a ovocia, ako sú banány, artičoky a sladké zemiaky. Tieto oligosacharidy sú pre ľudský organizmus tiež nestráviteľné, ale môžu ich rozkladať prospešné baktérie žijúce v čreve, napríklad bifidobaktérie a laktobacily.
FOS majú priaznivý vplyv na črevnú mikroflóru, pretože podporujú množenie dobrých baktérií a bránia množeniu škodlivých baktérií. Okrem toho zvyšujú účinnosť imunitného systému tým, že zvyšujú jeho odolnosť voči infekciám a iným ochoreniam.
Ako určiť správne množstvo prebiotík?
Určenie správneho množstva prebiotík závisí od viacerých faktorov, ako je individuálny zdravotný stav, zloženie črevnej mikroflóry a životný štýl. Všeobecne sa akceptuje, že na dosiahnutie pozitívnych účinkov je potrebných 5-20 g prebiotík denne. Je však dôležité spomenúť, že ak konzumujeme príliš veľa probiotík, môžeme sa stretnúť s nepríjemnými príznakmi, ako je hnačka, nadúvanie a plynatosť. Preto je vhodné postupne zvyšovať príjem prebiotík a sledovať reakciu tela.
Prebiotiká môžeme nájsť v potravinách aj vo výživových doplnkoch. Množstvo v potravinách sa môže líšiť a závisí aj od pestrosti našej stravy. Na obaloch výživových doplnkov je uvedená odporúčaná denná dávka.
Pri konzumácii prebiotík je vhodné dbať aj na príjem tekutín, pretože tieto živiny majú schopnosť viazať vodu a náš organizmus potrebuje dostatok tekutín na ich vstrebávanie a maximálne využitie. Ak si niekto nie je istý určením správneho množstva, je vhodné vyhľadať odborníka, ktorý môže pomôcť s odporúčaniami prispôsobenými individuálnym potrebám.
Čo sú to symbiotiká?
Symbiotiká sú výživové doplnky, ktoré sa spájajú z prebiotík a probiotík, teda obsahujú dva druhy baktérií. Prebiotiká predstavujú potravu pre probiotiká, ktoré pomáhajú množeniu a rastu prospešných baktérií v tráviacom systéme. Cieľom symbiotík je udržiavať, zlepšovať a podporovať zdravú črevnú mikroflóru.
Výhody symbiotík vyplývajú z kombinácie probiotík a prebiotík. Prebiotiká dopĺňajú priaznivé účinky probiotík tým, že pomáhajú vytvárať ideálne podmienky pre rast a prežitie probiotík v tráviacom systéme. Pri užívaní symbiotík sa zvyšuje účinnosť probiotík a zostávajú v tráviacom systéme dlhšie.
Užívanie symbiotík sa odporúča najmä ľuďom s problémami tráviaceho systému, tým, ktorí dlhodobo užívali antibiotiká, a tým, ktorí majú citlivý tráviaci systém.
Probiotiká pre deti – ako a kedy?
Áno, probiotiká neškoda ani deťom, ba naopak, ale je dôležité vybrať vhodný produkt pre danú vekovú skupinu a dodržiavať dávkovanie zodpovedajúce veku a zdravotnému stavu dieťaťa. Vo všeobecnosti sa užívanie probiotík odporúča deťom, ktorých črevná mikroflóra bola poškodená napríklad liekovou liečbou, alebo deťom, ktoré trpia alergickými príznakmi alebo inými tráviacimi problémami. Dobre zvolené probiotikum môže pomôcť deťom aj v prípadoch ako zlepšenie trávenia, liečba hnačky probiotikami, obnova črevnej mikroflóry, posilnenie imunitného systému a zmiernenie zápalov.
Je dôležité kupovať probiotiká pre deti od spoločností, ktoré ponúkajú špeciálne detské produkty a kde je presne stanovené dávkovanie. Probiotiká sú zvyčajne dostupné vo forme prášku alebo kvapiek, ktoré sa dajú ľahko dávkovať podľa veku a hmotnosti. Napriek tomu je však dôležité konzultovať s detským lekárom pred podaním akéhokoľvek výživového doplnku dieťaťu, vrátane probiotík.
Životný štýl pre zdravú črevnú mikroflóru
Zdravé stravovanie
● Nie je prekvapujúce, že na prvom mieste je zdravé stravovanie, pretože je to faktor, ktorý priamo ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Konzumujme čo najviac čerstvej zeleniny, ovocia, celozrnných obilnín, semien, strukovín a fermentovaných potravín.
Čo najmenej liekov
● Žiaľ, v súčasnosti je veľmi častým javom neopodstatnené užívanie liekov, pretože mnohí považujú rýchle uzdravenie za dôležitejšie ako to, aby sa uzdravili zdravým spôsobom. Antibiotické kúry nezostávajú bez následkov, najmä nie z hľadiska tráviaceho systému, preto je veľmi dôležité, aby sme ich používali len vtedy, keď je to nevyhnutné. Ak však už musíme užívať lieky, nech platí pravidlo “k antibiotikám probiotiká”, pretože tým zmierňujeme mieru poškodenia črevnej mikroflóry.
Dostatočné množstvo a kvalita spánku
● Stres a nedostatok spánku môžu tiež ovplyvniť rovnováhu črevnej mikroflóry. Znižovanie stresu (meditáciou alebo jogou) môže pomôcť udržať rovnováhu črevnej mikroflóry.
+1. Šport
Nezabúdajme ani na dôležitosť telesného pohybu, ktorý je nepriamo tiež potrebný na to, aby naše trávenie fungovalo bez problémov.
Vedecké zdroje:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28914794/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37122604/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30267869/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33136284/