arrow-leftarrow-rightchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upenvelopefacebook-altfacebookfilterhamburgerinfoinstagrampackagephone-callpinterestplay-circlequotesearchsettingsshopping-carttiktoktruckuseryoutube

Zdravie črevného systému: základ správneho trávenia

Stavba črevného systému

Črevný systém sa skladá z dvoch hlavných častí: tenkého a hrubého čreva.

duodenum), lačník (jejunum) a bedrovník (ileum). (1) Práve tu prebieha vstrebávanie väčšiny živín.

trávenie a správne fungovanie organizmu.

tráviaci systém. Ten sa tiahne od pažeráka až po hrubé črevo, pričom v ďalšom vývoji už len rastie a predlžuje sa. Plne vyvinutý tráviaci trakt meria takmer 8 metrov. Potravu prijímame ústami, no tá následne prechádza kľukatým potrubím, kým sa nakoniec neodstráni z tela cez análny otvor.

Časti tráviaceho systému

● Ústna dutina – prvá fáza trávenia, kde dochádza k mechanickému rozžutiu potravy a začína sa predtrávenie pomocou enzýmov v slinách.

● Pažerák – potrava sa vďaka peristaltickým pohybom (vlnovité svalové sťahy) presúva do žalúdka.

● Žalúdokžalúdočné kyseliny a enzýmy štiepia bielkoviny a ničia škodlivé baktérie.

● Pankreas (podžalúdková žľaza) – produkuje tráviace enzýmy a hormóny, ktoré regulujú tráviace procesy.

● Pečeň a žlčník – žlč pomáha emulgovaniu tukov, pečeň detoxikuje organizmus.

● Črevá – tu prebieha vstrebávanie živín a vylučovanie odpadových látok.

● Tenké črevo – jeho časti sú: dvanástnik, lačník a bedrovník. Rozkladá potravu na jednotlivé živiny a zabezpečuje spätné vstrebávanie vody, bielkovín, tukov, vitamínov, stopových prvkov, sacharidov a iónov.

Slepé črevo – ide o zakrpatenú časť čreva, ktorá sa často zapáli, no u väčšiny ľudí sa v ňom nachádzajú prospešné baktérie.

● Hrubé črevo – späť vstrebáva vodu a soli, formuje a uskladňuje odpadové látky.

● Konečník – záverečná časť hrubého čreva, slúži na uskladnenie odpadu.


Úlohy črevného systému

● Trávenie a vstrebávanie živín – črevá rozkladajú potravu na jednoduché zložky (aminokyseliny, mastné kyseliny, glukózu a pod.), ktoré sa následne vstrebávajú do krvi. Vitamíny, minerály a ďalšie dôležité látky sa práve tu dostávajú do krvného obehu.

Detoxikácia – črevná stena tvorí ochrannú bariéru medzi vnútrom tela a vonkajším prostredím, zabraňuje prieniku škodlivín a toxínov. Škodlivé látky sa vylučujú a odstraňujú z tela prostredníctvom stolice.

● Tvorba hormónov a vitamínov – niektoré črevné baktérie produkujú vitamíny (napr. vitamín K, niektoré vitamíny skupiny B), a črevá sa podieľajú aj na tvorbe hormónov, ktoré ovplyvňujú apetít, náladu a metabolizmus. Črevný trakt produkuje určité hormóny a neurotransmitery (napríklad serotonín, čo je chemická látka ovplyvňujúca náladu a činnosť čriev).

● Imunita – až 70% imunitného systému sa nachádza v črevách, preto ich zdravie priamo ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu.

Je dôležité vedieť: Spolu s potravou neprijímame len prospešné látky – do nášho organizmu sa môžu dostať aj rôzne patogény (choroboplodné zárodky). Niet preto divu, že medzi tráviacim a imunitným systémom existuje úzke prepojenie.

Prvú účinnú obrannú líniu predstavuje kyselina chlorovodíková produkovaná v žalúdku, ktorá výrazne sťažuje prežitie a prienik patogénov. Má silné antibakteriálne účinky, keďže väčšina mikroorganizmov nedokáže prežiť v prostredí s nízkym pH. Práve vďaka tejto kyseline možno žalúdok a hornú časť tenkého čreva považovať za prakticky sterilné prostredie.

Okrem kyseliny chlorovodíkovej náš tráviaci trakt disponuje aj ďalšími ochrannými mechanizmami, ako sú enzýmy v slinách (lyzozým), hlieny pokrývajúce sliznicu tráviaceho traktu a špecializované imunitné bunky v črevnej stene. Tieto mechanizmy spoločne tvoria komplexný obranný systém, ktorý nás chráni pred potenciálne škodlivými mikroorganizmami prijímanými v potrave.


Rozdiel medzi mužskými a ženskými črevami

  • syndróm dráždivého čreva (IBS – Irritable Bowel Syndrome). V rôznych fázach menštruačného cyklu sa črevná peristaltika správa odlišne – mnohé ženy pred menštruáciou trpia zápchou, iné zas hnačkou.

  • Imunitný systém čriev

    Gut-Associated Lymphoid Tissue – lymfatické tkanivo spojené s črevami). Tento systém slúži ako ochranná hrádza pred patogénmi a toxínmi. V črevách sa nachádzajú špecializované bunky, ktoré neustále sledujú obsah čreva a reagujú na cudzie látky. Správne fungovanie črevného imunitného systému závisí najmä od zdravej črevnej mikroflóry.


    Význam črevnej mikroflóry

    vitamíny, ako je vitamín K a vitamíny skupiny B.

    ● antibiotiká,
    ● stres,
    ● nezdravá strava (najmä rafinovaný cukor, alkohol, prídavné látky),
    ● chronické ochorenia,
    ● nedostatok vlákniny v strave.

    črevná mikroflóra môže viesť k častej únave, výkyvom nálady, tráviacim problémom, oslabenej imunite, a dokonca aj k problémom s pokožkou (napr. akné, ekzém).


    Ochorenia tráviaceho traktu

    Crohnova choroba, ulcerózna kolitída) či IBS (syndróm dráždivého čreva).


    Reflux

    Reflux je v podstate návrat žalúdočnej kyseliny späť do pažeráka. Prejavuje sa bolesťou za hrudnou kosťou, pocitom dusenia alebo najčastejšie pálením záhy. Mnohí sa s ním stretávajú, napríklad po výdatnej večeri či počas tehotenstva. Ak sa však reflux vyskytuje viac než dvakrát týždenne, je potrebné navštíviť lekára.

    Žlčníkové kamene

    žlčníku môžu spôsobovať tráviace ťažkosti. Žlčník uchováva žlč produkovanú pečeňou, ktorá hrá kľúčovú úlohu v odbúravaní tukov, preto je dôležité udržiavať ho v poriadku. Žlčníkové kamene sa môžu tvoriť najmä pri nadbytku toxínov alebo cholesterolu, ak sa žlčník dostatočne nevyprázdňuje.

    Celiakia

    nadúvanie, bolesť brucha, zvracanie, anémia, únava a poruchy stolice. Niekedy môže byť ochorenie aj bez príznakov.

    sorgho), proso, pohánku, fazuľu, amarant aj kukuricu.


    IBD (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída)

    zápalové ochorenia čriev, ktoré môžu mať vážne následky. Crohnova choroba môže postihnúť žalúdok aj črevá, zatiaľ čo ulcerózna kolitída postihuje len hrubé črevo a ide o zápal spojený s tvorbou vredov.

    úbytkom hmotnosti a nadúvaním. Príčiny zatiaľ nie sú objasnené, no podieľať sa môžu genetika aj vonkajšie faktory. Po individuálnej konzultácii sa odporúča vynechať mliečne výrobky, sýtené nápoje, alkohol, kávu a jedlá, ktoré spôsobujú nadúvanie. Pomôcť môže obnovenie rovnováhy črevnej flóry pomocou probiotík.


    IBS (syndróm dráždivého čreva)

    Ide o funkčnú poruchu tráviaceho systému, ktorá spôsobuje nadúvanie, kŕče a hnačku. Nejde o štrukturálne ochorenie, no postihuje 10-15% populácie, častejšie ženy než mužov. Príznaky sú rôznorodé – najčastejšie ide o striedajúcu sa zápchu a hnačku, nepríjemné pocity v bruchu a silné kŕče. Bolesti zvyčajne ustupujú po vyprázdnení.

    Príčina nie je presne známa, ale predpokladá sa komplexná súhra viacerých faktorov: narušená os črevo-mozog, zvýšená viscerálna citlivosť, dysregulácia črevnej motility, zmeny v črevnej mikroflóre, postinfekčné následky a psychické faktory ako stres a úzkosť. Diagnostika prebieha vylúčením iných ochorení. Liečba zahŕňa úpravu životosprávy, diétne opatrenia (najmä tzv. FODMAP diéta), psychologickú podporu a farmakoterapiu orientovanú na konkrétne príznaky. Aj keď ide o chronické ochorenie, správnou liečbou možno dosiahnuť výrazné zlepšenie kvality života.


    Divertikulitída

    Divertikulitída je zápal výdutiniek na stene čreva. Väčšinou je bezpríznaková, no aj tak sa vyskytuje u približne polovice populácie. Len malé percento prípadov spôsobuje zápal a infekciu, ale nie je to výnimočné. Keď sa rozvinie, objaví sa bolesť brucha, horúčka, triaška a nevoľnosť. Pomáha vlákninová strava, lieky a v niektorých prípadoch chirurgický zákrok.


    Perforácia a odumretie čreva

    Odumretie čreva (nekróza alebo gangréna) nastáva v dôsledku porúch krvného obehu, najčastejšie pri embólii, trombóze mezenterických ciev, volvule (zauzlení čreva) alebo pri dlhodobo neliečenom upchatí čreva. Prejavuje sa prudkou bolesťou brucha, krvácaním do stolice a rozvojom septického stavu. Oba stavy vyžadujú urgentný chirurgický zákrok spočívajúci v odstránení postihnutej časti čreva, drenáži infekcie a často vytvorení dočasnej alebo trvalej stómie. Mortalita pri týchto stavoch je vysoká, preto je kriticky dôležitá včasná diagnostika pomocou CT vyšetrenia a okamžitý chirurgický zásah.


    Familiárny adenomatózny polypózny syndróm

    rakovine hrubého čreva. Známe aj ako Familiárna adenomatózna polypóza (FAP), je to autozomálne dominantne dedičné ochorenie charakterizované výskytom veľkého množstva (často tisícok) polypov a adenómov v hrubom čreve. Tieto polypy časom malignizujú, čo vedie k vzniku kolorektálneho karcinómu. Ochorenie je spôsobené mutáciou v géne APC nachádzajúcom sa na 5. chromozóme. Bez liečby je riziko vzniku rakoviny vysoké, preto je dôležité ochorenie včas odhaliť a liečiť.


    Vzťah medzi zdravím čriev a psychickým stavom

    črevno-mozgová os (gut-brain axis), kde črevná mikroflóra ovplyvňuje produkciu neurochemických látok vrátane sérotonínu. Veľká časť serotonínu sa tvorí v črevách, preto zdravá črevná flóra prispieva k dobrej nálade, čo priamo pôsobí na naše emócie, náladu a kognitívne funkcie, zatiaľ čo psychický stres môže narušiť črevnú rovnováhu a spôsobiť tráviace ťažkosti.

    mikrobiom a mozog veľmi úzko spolupracujú.

    cukrovku 2. typu či oslabenie imunitného systému.


    Ako ovplyvňuje zdravie čriev našu hmotnosť?

    Zdravie čriev má zásadný vplyv na našu hmotnosť prostredníctvom niekoľkých kľúčových mechanizmov:

    1. Zloženie črevnej mikroflóry – Výskumy ukazujú, že ľudia s nadváhou a obezitou majú odlišné zloženie črevných baktérií než ľudia s normálnou hmotnosťou. Niektoré baktérie sú efektívnejšie v získavaní energie z potravy, čo môže viesť k väčšiemu ukladaniu tuku.

    2. Metabolická funkcia – Črevné baktérie produkujú rôzne látky vrátane mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré ovplyvňujú metabolizmus a hospodárenie s energiou.

    3. Regulácia chuti do jedla – Črevná mikroflóra komunikuje s mozgom a môže ovplyvňovať pocity hladu a sýtosti prostredníctvom signálnych molekúl a hormónov.

    4. Zápal – Narušená rovnováha črevnej mikroflóry (dysbióza) môže podporovať chronický zápal nízkeho stupňa, ktorý je spojený s obezitou a metabolickými poruchami.

    5. Vstrebávanie živín – Zdravá črevná mikroflóra optimalizuje vstrebávanie živín a môže ovplyvniť, koľko kalórií skutočne získame z konzumovanej potravy.

    6. Vplyv na metabolizmus tukov – Niektoré črevné baktérie ovplyvňujú ukladanie tukov a metabolizmus lipidov v pečeni.

    Úprava stravy smerom k vyššiemu príjmu vlákniny, fermentovaných potravín a zníženie konzumácie vysoko spracovaných potravín môže podporiť zdravú črevnú mikroflóru, čo môže následne prispieť k zdravšej telesnej hmotnosti.

    regulácii brušného tuku. (2)


    Úloha probiotík a prebiotík

    Používanie probiotík a prebiotík môže bezpochyby prispieť k zlepšeniu zdravia čriev. (3)

    Probiotiká sú „živé mikroorganizmy“, ktoré žijú v symbióze s naším organizmom. Majú priaznivý vplyv na naše zdravie a zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní vnútorného rovnovážneho stavu.

    hrubom čreve. Denne potrebujeme približne 20 gramov prebiotík – vyššie množstvo už môže spôsobovať plynatosť, čo môže byť nepríjemné najmä pre osoby trpiace syndrómom dráždivého čreva (IBS). Ak konzumujeme prebiotiká, je dôležité robiť to postupne a v malých dávkach.

    Prebiotická vláknina môže zväčšiť objem stolice, čím podporuje črevnú peristaltiku a skracuje čas, počas ktorého toxické látky zostávajú v čreve.

    kvalitné probiotiká môžu priaznivo pôsobiť na viaceré ochorenia. Bežne sa odporúčajú napríklad pri hnačke vyvolanej antibiotikami, ale výskumníci sa zaoberajú aj ich vplyvom na psychické poruchy, ekzém alebo dokonca rakovinu.

    ochorenia tráviaceho systému je na Slovensku najvyššia spomedzi krajín EÚ. Pravidelné užívanie probiotík by však mohlo výrazne zlepšiť zdravotný stav.

    stukovatenej pečene, fibrózy alebo dokonca cirhózy.


    Ako si udržať zdravie čriev?

    Nezabúdajme ani na vodu – tá napomáha tráveniu aj detoxikácii. Naše telo potrebuje minimálne 2 litre vody denne, aby všetko – vrátane čriev – fungovalo správne.

    črevnú peristaltiku. Ľudia so sedavým spôsobom života majú väčšiu tendenciu trpieť zápchou.

    potravinovej intolerancie. Ak nás trápia bolesti brucha, nadúvanie, nevoľnosť, hnačka, zápcha, vyrážky či pálenie záhy, môže ísť o neznášanlivosť niektorej zložky potravy. Pokúsme sa identifikovať a vylúčiť problematické potraviny – tým môžeme výrazne zlepšiť trávenie aj celkový komfort.


    Mýty o zdraví čriev

    Ďalší omyl je, že pohyb nemá vplyv na činnosť čriev – pritom je známe, že šport stimuluje peristaltiku.

    vlákninu – hoci pomáha tráveniu, na to, aby bola účinná, potrebujeme aj dostatok tekutín. Príliš veľa vlákniny však môže spôsobiť nadúvanie a podráždenie, čo vedie k nepríjemným príznakom.


    Vedecké zdroje:
    1. https://europepmc.org/article/med/8224631
    2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20216555/
    3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359644603027466